Påvirker truende fiasko slet ikke landstræneren? Håndboldekspert kalder udtalelse ’uambitøs’

Nikolaj Jacobsen forholder sig påfaldende upåvirket af håndboldherrernes potentielle EM-exit.

Danmarks landstrænder Nikolaj Jacobsen (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Håndboldherrerne kan ikke længere selv afgøre deres skæbne ved EM. Vinder Island ikke over Ungarn onsdag, må danskerne pakke kufferterne, uanset om holdet slår Rusland eller ej.

Men besynderligt nok lader det truende EM-exit ikke til at bekymre landstræner Nikolaj Jacobsen. Hans kommentarer både før og efter kampen mod Ungarn har været påfaldende upåvirkede.

- Vi er pressede, og det er aldrig sjovt. Men det er håndbold, og skulle vi tabe, så bliver det stadigvæk torsdag, ligegyldig hvordan det forløber for os, lød det efter den uafgjorte kamp med Ungarn i går.

Samme distance tog landstræneren inden kampen, hvor han også fortalte, at "solen også ville stå op i morgen" uanset resultatet mod Ungarn.

Men hvorfor turnerer landstræneren med de her "no-shit-Sherlock"-statements?

DR’s håndboldekspert Lars Krogh Jeppesen forstår det i hvert fald ikke. Måske er det et forsøg på at tage noget af presset af håndboldherrerne, men det er i så fald et forfejlet forsøg, mener Lars Krogh Jeppesen.

For meget af det offensive ansvar har hvilet på skuldrene af Michael Damgaard, mener Lars Krogh Jeppesen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Håndboldherrerne indledte EM som forsvarende verdens- og olympiske mestre. Deraf kommer der forventninger, og forventninger avler pres, når de ser ud til ikke at blive mødt.

- Nikolaj Jacobsen prøver at beskytte sig selv og spillerne, men han kunne lige så godt kalde en spade for en spade. Det vil være en kæmpe fiasko, hvis landsholdet ikke går videre fra den indlendende gruppe. Det er de danske spillere vant til ude i klubberne, så sådan et tryk vil de sagtens kunne håndtere. Han prøver at forenkle situationen, og dét er uambitiøst.

Allerede efter nederlaget til Island i landsholdets første kamp forsøgte Nikolaj Jacobsen at agere lynafleder.

Han ville ikke male fanden på væggen, sagde han og understregede samtidig, at landsholdsspillerne var vant til at skulle levere såvel i rødt og hvidt som på deres respektive klubhold på nogle af europæisk håndbolds mest anerkendte adresser.

- Det er omgivelserne, der gerne vil gøre mere ud af det (af presset, red.). For os er det en håndboldkamp i en international turnering. Hvis det skulle kikse, så går livet videre, sagde Nikolaj Jacobsen inden kampen mod Ungarn.

Men nu står han dér så. På randen af en dag, der går over til en ny en af slagsen. Men hvis Danmark ryger ud af EM, bliver den ikke så umærkelig som kalenderens stille favntag med tiden. Det vil blive bemærket.

- I Danmark er der måske kun mere pres på landstræneren i fodbold, så man må leve med, at der er tryk på. Og det virker, som om Nikolaj Jacobsen ikke vil italesætte, hvor stor en fiasko det vil være, hvis holdet ryger ud, siger Lars Krogh Jeppesen og uddyber:

- Det er jo ikke guldfavoritterne, som Danmark er kommet i problemer mod. Det ungarske hold er i gang med et større generationsskifte, og hvis man skulle udpege den bedste trup af den danske og den islandske, ville Island jo aldrig nogensinde blive valgt først.

Hansen skal sættes i scene

Nikolaj Jacobsen har med rette kunnet pege på sten på landsholdets vej. Niklas Landin var syg før og under den første kamp mod Island. Lasse Svan er blevet holdt på sidelinjen med to forskellige skader, og fraværet af den ligeledes skadede Magnus Landin i såvel forsvaret som angrebet har været tydeligt.

Men Lars Krogh Jeppesen mener alligevel ikke, at den danske landstræner bare kan trække snitterne til sig og frasige sig ansvaret. Håndboldeksperten undrer sig for eksempel over, at den danske offensiv har været lagt så meget an på den gennembrudsstærke, men deri også noget svingende, Michael Damgaard.

- Det har været en fejl at lægge spillet så meget an på Michael Damgaard. Han er naturligvis en dygtig spiller, men det har ikke virket.

Håndboldeksperten er uenig i landstrænerens dispositioner i forhold til verdensstjernen Mikkel Hansen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

I stedet mener Lars Krogh Jeppesen, at Mikkel Hansen burde have været sat mere i scene. I første halvleg mod Island scorede den danske venstre back otte kasser. Men mod Ungarn blev Hansen ikke på samme måde sat i scene, og i anden halvleg landstræneren endda Hansen over på den - for en højrehåndet spiller - noget akavede højre back, så han havde kortere ud til udskiftningsbænken, som han frekventerede mellem hvert forsvar og angreb.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at Mikkel Hansen ikke får lov at fortsætte på den position efter pausen – også selvom han så skal løbe langt for at blive skiftet ud mellem forsvaret og angrebet.

Ret skal dog være ret. Landsholdet kan stadig gå videre ved EM. Det kræver en sejr over Rusland, mens Island samtidig skal slå Ungarn.

Danmarks kamp kan ses på TV 2 eller høres i LIGA på P3 fra kl. 20.30.