Pavestolt Gudmundsson udnyttede sin fortid som dansk landstræner

Gudmundur Gudmundsson var stolt over sine spilleres præstation i sejren over Danmark.

Den tidligere danske landstræner Gudmundur Gudmundsson stod lørdag i spidsen for det islandske landshold, der slog Danmark ved EM. (Foto: ANDREAS HILLERGREN © Scanpix)

Han er en meget ordentlig herre, den islandske landstræner Gudmundur Gudmundsson.

For selvfølgelig var det dejligt at vinde over Danmark - den nation, han førte til OL-guld for fire år siden - men ingen antræk til 'tag den'-attituder. Blot et lille skævt islandsk smil.

Han er islandsk landstræner nu, og det er hér, fokus ligger.

- Det var en god fornemmelse, selvfølgelig, men jeg tænker kun på, at vi er inde i puljen nu, og at vi vil videre. Vi vil kvalificere os til mellemrunden, og det handler om det, siger Gudmundur Gudmundsson til DR Sporten efter den vigtige sejr over 'et fantastisk' dansk hold.

Derfor var han også pavestolt af sine islandske håndboldkrigeres præstation. Det er trods alt kun et år siden, at danskerne spadserede gennem VM-turneringen og vandt guld.

Den triumf blev blandt andet grundlagt af en skarp dansk defensiv, men den syntes Island at have flere gode modtræk mod.

Var det mon fortiden som dansk landstræner, der gav Gudmundsson og Island en lille fordel? Han var ikke afvisende. Trak igen på smilebåndet.

- Jeg kender jo nogle ting, har nogle idéer og har forberedt mig i lang tid, fordi jeg vidste, at vi skulle møde Danmark. Og jeg var meget glad for vores taktiske oplæg, og det gik op i mine øjne, siger den islandske landstræner.

- Jeg har trænet næsten de alle sammen, så selvfølgelig er det en fordel, men omvendt kunne det også være en fordel for danskerne, fordi de kender mig.

Tager hjem til Danmark med en sejr

Den danske liga har gennem tiden ageret springbræt for rigtig mange islandske håndboldspillere. Én af dem er playmaker Janus Smarason fra Aalborg Håndbold, der efter ligasæsonen skifter til den tyske Bundesliga.

Aalborg-spilleren fremhævede også Islands skarpe taktiske oplæg som en nøgle til sejren.

- Vi fik trukket danskerne væk fra hinanden, og så kom vi til nogle gode dueller, hvor vi fik sluppet bolden videre og fik skudchancer tæt på forsvaret, siger Janus Smarason til DR Sporten.

Aron Palmarsson gjorde ondt på Danmark og fandt hullerne i den rød-hvide defensiv. (Foto: ANDREAS HILLERGREN © Scanpix)

Som islænding med adresse i en dansk håndboldklub var det ekstra rart at få en sejr over Danmark.

- Det havde været mega træls at tage hjem og have tabt her. Jeg er rigtig glad for at vinde over Danmark, de er verdensmestre, det er stort, siger Janus Smarason.

Playmakeren har dog allerede fokus rettet mod Islands næste opgave - mandagens kamp mod Rusland.

- For to år siden vandt vi første kamp mod Sverige i puljen og røg hjem to kampe senere, så det giver os ikke særlig meget, hvis vi taber de næste to. Så det er bare videre, siger Smarason.