Ridder af Dannebrog nægter at kalde Danmark favorit inden EM-brag

Torsdag skal Danmark og Island spille mellemrundekamp ved EM i håndbold.

Gudmundur Gudmundsson var dansk landstræner fra 2014 til 2017. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

Hold vennerne tæt, men fjender tættere.

På den konto fører Island allerede inden første kast med bolden ved morgendagens mellemrundekamp mellem de nordiske venner fra Danmark og Island. For ingen af de danske spillere har været i islandsk håndbold, men mange islændinge har et indgående kendskab til dansk håndbold.

Det er næppe spioner, der har haft til opgave at aflure danske taktikker og spilmønstre, men ni af de 17 islandske spillere, der har været på banen ved EM, har enten fortid eller nuværende dagligdag i dansk klubhåndbold.

Og nå ja, de dirigeres af landstræner Gudmundur Gudmundsson, der i tre år stod ved roret for Danmark og blev slået til ridder af Dannebrog efter at vinde OL-guld i 2016 i Rio.

Otte af spillerne fra den danske triumf i 2016 er stadig med i år. Derfor kender Gudmundur Gudmundsson også Mikkel Hansen, Niklas Landin og resten af håndboldherrerne bedre end de fleste.

- Vi har analyseret dem godt, og vi har styr på deres taktik. Jeg kender spillerne godt, men måske de kan overraske os alligevel, siger den islandske landstræner.

Ligesom Danmark er Island på imponerende vis gået videre fra det indledende gruppespil og har taget de maksimale to point med til mellemrunden. De besejrede Portugal, Holland og seneste Ungarn i en heksekedel foran 20.000 hjemmebanefans.

- Vi har præsteret godt i alle tre kampe, så det er ikke et tilfælde, at vi stadig er her. Vi har stor selvtillid, og vi tror på os selv, siger Gudmundur Gudmundsson.

Det er heller ikke fremmed for hverken landstræneren eller de islandske spillere at drille Danmark ved store håndboldslutrunder. For to år siden gik Danmark ikke videre fra gruppespillet ved EM, hvor de tabte åbningskampen mod Island.

Og hvis det står Gudmundur Gudmundsson selv at analysere det landshold, han har trænet siden 2018, er de kun blevet bedre.

- Tidligere spillede flere af vores spillere i den hjemlige liga. Nu er mange rykket til store klubber i Europa og har fået mere erfaring, siger den islandske landstræner.

Gudmundur Gudmundsson (i sort) jubler efter sejren over Frankrig i OL-finalen i 2016. (Foto: MARKO DJURICA © Scanpix Denmark)

Et nordisk slag

Den islandske fløj Sigvaldi Gudjonsson spillede i først Bjerringbro-Silkeborg og senere Aarhus Håndbold. Som flere af hans holdkammerater taler han flydende dansk, og han ser forholdet mellem Danmark og Island som lillebror og storebror, hvor dem i rød og hvid må være længst ude om aftenen.

- Vi frygter ikke noget, men det er klart, at alle på holdet glæder sig meget til kampen. Forholdet mellem Danmark og Island har altid været godt, og på håndboldbanen har der været mange sjove kampe, siger Sigvaldi Gudjonsson.

Fløjspilleren er sikker på, at mellemrundeslaget i morgen bliver en endnu en til listen af de sjove.

Han er ikke meget for at røbe for mange taktiske dessiner fra landstræneren, men han anerkender én specifik fordel, der meget lavpraktisk kommer i spil, fordi ingen i den danske trup taler islandsk.

- Jeg kan godt høre, hvis de danske spillere laver aftaler mellem bagspillerne og stregen. Alt, hvad vi kan nå at høre, fortæller vi til hinanden, siger Sigvaldi Gudjonsson.

Efter tre sejre i tre gruppekampe er islændingene propfyldt med selvtillid, men de ved, at der venter en svær opgave mod Danmark.

For hvis EM var et spil banko, ville Danmark ifølge Gudmundur Gudmundsson have fuld plade.

- De spiller hurtigt, de løber en god kontra, de har gode tekniske spillere, en god målvogter, og så har forsvaret også været godt, griner den islandske landstræner.

Og så fremhæver han en dansker, der ikke var en del af landsholdet ved de olympiske lege i 2016. For blandt andet med kometen Mathias Gidsel og hans gennembrud fra backpositionen har Danmark fået ’nye dimensioner’.

Men selv efter store roser til de danske håndboldherrer og med en titel som ridder af Dannebrog på brystet vil Gudmundur Gudmundsson ikke kalde Danmark favoritter.

- Det er en håndboldkamp. Vi skal møde verdensmestrene, og vi tænker ikke på andet end kampen, siger han.

EM-opgøret mellem Danmark og Island spilles torsdag klokken 20.30 og kan følges i LIGA på P3 eller ses hos TV 2.