Så fik Jesper Jensen lige EM's sværeste spørgsmål: 'Norges tre største svagheder?’

Norge har været uhyggeligt gode i EM-slutrunden, men danskerne tror på, at de både kan matche aftenens semifinalemodstander på fysik og mentalt overskud.

Man forstod da godt, at landstræner Jesper Jensen grinende svarede 'kun tre?' og håndterede spørgsmålet om Norges tre største svagheder med humor.

- Øøøh, årh. Jeg har en lang række styrker. Det ved jeg sgu ikke. Jeg synes, at de er dygtige.

Ingen grund til at sidde på pressemødet inden fredagens EM-semifinale mod nabolandet og lege 'Komiske Ali'.

Hvorfor? Seks tal: 13, 19, 8, 7, 11 og 11.

Størrelsen på nordmændenes sejre ved europamesterskabet indtil videre. Mest scorende nation, højeste scoringsprocent, færreste fejlafleveringer. Fy for en skefuld.

Landstræneren funderede videre over håndboldlandsholdets kommende banekvinder.

- Når vi snakker om, at deres målmænd er nogle af de bedste i verden, deres forsvar et af de bedste i verden, deres kontrafase er med længder den bedste i verden, så er vi jo nødt til at kigge på deres angrebsspil og se, om det er der, at vi kan finde et eller andet håb om, at det kan lade sig gøre, sagde Jesper Jensen.

Men det er naturligvis svært at 'finde en masse fejl', når Norges offensiv har navne som Veronica Kristiansen, Stine Oftedal, Nora Mørk og Henny Reistad i bagkæden samt Kari Brattset på stregen - fem verdensklassespillere.

- Derfor er der nogle taktiske ting, hvor vi prøver at ramme dem, men jeg tænker ikke, at det her (pressemødet, red.) er stedet at sidde og liste dem op lige nu, grinte Jesper Jensen.

Har søgt inspiration hos nordmændene

Selvfølgelig suger de danske spillere luft ind til nationalmelodien i aften med stor respekt for Norges kvindelandshold. Selvsagt. Men ingen antræk til at kaste håndklædet mod ringen på forhånd.

Jovist, nordmændenes 'gull-jenter' har været foregangslandet i international kvindehåndbold i halvandet årti, men måske et dansk kig over plankeværket lader semifinalemodstanderen smage sin egen medicin?

- Det er jo det gode ved at spille semifinaler. Det er de bedste forsvar, men det er også de bedste angreb. Som med keeperne er det en duel mellem dygtige forsvarsspillere mod dygtig angrebsspillere, sagde Jesper Jensen til spørgsmålet om,hvordan Danmark fik nedbrudt Norges defensiv. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Assistenttræner Lars Jørgensen observerede til en slutrunde, hvordan de norske spillere allerede 'trillede ud mod bussen', før danskerne overhovedet var kommet i bad. Restitution i højsædet.

Siden har Danmark med direkte inspiration skruet gevaldigt op og systematiseret timerne efter landskampe.

- Det ville da være dumt ikke at tage fra nogle af dem, der er allerbedst, og prøve at kopiere det, sagde Danmarks landstræner.

Resultatet så man blandt andet mod Rusland i mellemrunden, som blev most af danskerne. Det har virket.

- Jeg synes godt, at vi kan matche Norge på fysik. Og jeg synes også godt, at vi kan matche dem på at have fysisk overskud og mentalt overskud, sagde Jesper Jensen.

'Vi er skarpere end nogensinde'

Ja, historikken er imod danskerne, der ved de seneste 14 slutrundemøder med Norge blot er gået fra banen som vinder én gang.

Den statistik - og fortiden - skal dog ikke lægge 22-årige Kristina Jørgensen til last.

Hun er en del af den nye opadgående kurve holdet er på under Jesper Jensen og kunne godt finde grunde til, at det skulle lykkes at slå nordmændene denne gang.

- Fordi vi er skarpere end nogensinde lige nu, synes jeg. Så hvorfor skulle vi ikke kunne gøre det nu? Vi har leveret en god turnering og taget niveauet og rykket det. Vi er godt klar over, at vi står overfor en stor opgave, men vi skal tro på os selv, og at vi godt kan matche dem og presse dem på nogle parametre, hvor de også kan presse os, sagde bagspiller Kristina Jørgensen.

Både Thorir Hergeirsson, Norges landstræner, og Jesper Jensen forudså præstationerne mellem stolperne som meget afgørende.

- Det er fire meget dygtige målvogtere, så det er helt åbent, hvis man tænker i antal redninger og redningsprocenter, sagde Thorir Hergeirsson.

- Men man må ikke glemme skytterne. Det gør mange. Skytterne spiller også en rolle i, hvor gode målmændene får lov til at være. Så jeg er mere optaget af duellen mellem skytte og målvogter end bare keeperne alene, sagde Norges landstræner.

Den kobling var Jesper Jensen enig i. Han så en 'nogenlunde lige' duel mellem stolperne og erkendte samtidig, at de norske skytter nok har større rutine.

- Derfor må vi se, hvordan vi kan hjælpe, for der er ingen tvivl om, at det hold, der har flest redninger, langt hen ad vejen er på vej mod succes, sagde Jensen.

Og succes, det er en dansk finaleplads. I så fald den første ved et internationalt mesterskab siden EM i 2004. Dengang? Selvfølgelig mod nordmændene, som vandt og siden har høstet yderligere fem EM-guld, to OL-guld og to verdensmesterskaber.

Håndboldtronen har været Norges, men som Kristina Jørgensen sagde: 'Hvorfor skulle vi ikke kunne gøre det nu?'

FacebookTwitter