Semifinalen mod Norge er et opgør mod en dobbelt dansk forbandelse: ’Den snakker vi ikke om’

Norge og semifinaler har været en dansk stopklods i næsten to årtier, men det skal være glemt til dagens EM-semifinale, siger Sandra Toft.

Siden 2004 har Danmark hverken besejret Norge eller gået videre fra en semifinale ved et stort mesterskab. I aften skal Danmark forsøge at gøre begge dele på samme tid. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Ikke siden 2002 har Danmark besejret Norge i en knald eller fald-kamp.

Og ikke siden 2004 har Danmark – på trods af fem forsøg – vundet en semifinale ved et stort mesterskab.

Der er altså ikke gode minder eller optimisme for de danske håndboldkvinder at hente ved at kigge i statistikbøgerne inden aftenens semifinalekamp mod Norge.

I aften skal der slås to forbandelser med et smæk. Det kan lyde som en uoverkommelig opgave. Men ifølge den danske målvogter Sandra Toft er tricket ganske simpelt: De danske håndboldkvinder skal lade være med at se spøgelser. De skal lukke øjnene for fortiden.

- Den (fortiden, red.) snakker vi helt ærligt ikke om. Det ville jo ikke være nogen fordel for os at hoppe ned i sådan en statistik. Det bruger vi overhovedet ikke tid på, fortæller den danske målvogter.

- Vi hænger os ikke i statistik. Vi ser opgøret fredag som en kamp, der forhåbentlig skal vindes.

Sandra Toft er ligaglad med de danske håndboldkvinders historik mod Norge og i semifinaler. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Selv om statistikbøgerne forbliver lukket, mener landstræner Jesper Jensen dog, at et kort tilbageblik kan være gavnligt.

Nærmere bestemt til de to testkampe mod netop nordmændene, som Danmark spillede i slutningen af november kort før EM.

- Vi er et andet sted rent mentalt og spillemæssigt. De to kampe i Vejle gav alt mulig grund til at tro, at vi kan slå dem. Sidst blev vi måske lidt nervøse over, at vi rent faktisk var ved at slå Norge, men vi er meget bedre rustet, mener Jesper Jensen.

Den danske sult

Som om en kamp mod en noget nær uovervindelig håndboldstormagt ikke er en stor nok mundfuld i sig selv, skal Danmark samtidig lægge arm med deres dårlige erfaringer fra semifinaler.

Siden det blev til EM-sølv i 2004, har de danske håndboldkvinder været i fem semifinaler ved VM og EM, som alle er blevet tabt.

Danmarks Josephine Touray viser sin sølvmedalje frem efter finalenederlaget til Norge i Budapest i 2004. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Men nu skal den negative semifinale-stime være slut. Anne Mette Hansen vil have en medalje med hjem fra EM. Og det kan hun og landsholdet sikre sig, hvis de vinder i aften og veksler semifinalen til en længe ventet finale.

- Det er altafgørende. Det, som kommer i historiebøgerne, er medaljerne. Det er ikke, hvem der fik fjerdepladsen. Jeg vil gøre alt for, at vi står med en EM-medalje på søndag. Og helst guld selvfølgelig, siger hun.

Heller ikke den danske højrefløj Trine Østergaard vil tage til takke med semifinalen som endestation. Hun tror på, at Danmark kan levere overraskelsen og spille sig i finalen på bekostning af Norge.

- Der er ikke nogen, som har stillet sig tilfredse endnu. Det er selvfølgelig kæmpestort, at vi har nået semifinalen, men jeg ved også, at alle på og omkring det her hold gerne vil vinde mere, lyder det fra den erfarne fløj.

23-årige Mie Højlund spiller sin tredje slutrunde og har aldrig prøvet at være i en semifinale før. Men en semifinale er ikke nok til at stille hendes sportslige sult, siger hun. Hun tror på, at Danmark i aften kan gøre en ende på næsten to årtiers skuffelser i semifinaler og mod de norske håndboldsøstre.

- Man går jo og drømmer om at få en medalje om halsen, og det har jeg gjort, siden jeg var en lille pige. Jeg er slet ikke mæt nu, siger hun.

Semifinalen mod Norge fløjtes i gang klokken 20.30. Du kan følge kampen direkte i radioen i LIGA på P3.

FacebookTwitter