Sloveniens synske træner vil frarøve Danmark sejren i aften

Håndboldherrerne møder lørdag Slovenien og Ljubomir Vranjes. Et velkendt ansigt for den danske trup.

Den slovenske landstræner Ljubomir Vranjes har et særligt kendskab til det danske landshold. (Foto: ZSOLT CZEGLEDI © Ritzau Scanpix)

En dansker og en svensker går ind i en håndboldhal.

Danskeren sætter sig på det ene holds trænerbænk. Svenskeren på det andet holds tilsvarende.

Danskeren siger til svenskeren:

- Du er en rigtig hyggelig og behagelig fyr med et godt humør.

Pointen er ikke, som vitserne med lignende indledning ellers har for vane, at latterliggøre svensken. Tværtimod.

Faktisk får svenskeren stort set ikke andet end ros, når danskeren, landstræner Nikolaj Jacobsen, sætter ord på, hvad Ljubomir Vranjes er for en størrelse.

I fysisk fystand er han med sine 168 centimeter ingen gigant sammenlignet med nogle af kollegerne i sporten. I håndboldmæssig forstand er Ljubomir Vranjes, eller 'Ljubo' som han bliver kaldt, til gengæld en stor skikkelse.

Den nu 48-årige svensker ledte med håndboldskoene på naboerne fra den anden side af Øresund til guld ved både EM og VM samt OL-sølv i 2000.

Før han greb taktiktavlen for det slovenske landshold, trænede han i en årrække danskerklubben Flensburg-Handewitt, hvor han i flere år havde Nikolaj Jacobsen som trænerkollega i den tyske Bundesliga.

- Jeg kan kun sige positive ting om 'Ljubo'. Vi har haft et godt forhold i alle årene, også selvom vi lå og kæmpede om mesterskabet i nogle år nede i Tyskland, siger Nikolaj Jacobsen om Vranjes.

Nikolaj Jacobsen trak dengang det længste strå, da han i to sæsoner i træk blev tysk mester med Rhein-Neckar Löwen, mens Vranjes og de mange danskere i Flensburg måtte se til.

Kan kendskab vendes til fordel?

Men hvorvidt Ljubomir Vranjes kan drage fordel af sit indgående kendskab til spillere som Lasse Svan, Rasmus Lauge, Henrik Toft og Kevin Møller fra sin tid i Flensburg, er svært for ham at svare på.

- Jeg ved ikke, om det er en fordel. Jeg ved, hvad de (danske spillere, red.) vil gøre, før de gør det, men det er ikke mig, der skal spille, siger Ljubomir Vranjes til DR Sporten.

Ljubomir Vranjes stod i en sæson i spidsen for både Ungarns landshold og den ungarske storklub Veszprem. (Foto: Ognen Teofilovski © Ritzau Scanpix)

Gennem syv sæsoner havde den danske landsholdsveteran Lasse Svan Vranjes som klubtræner, hvor han oplevede svenskeren på tæt hold.

- Han er en fyr, som kræver rigtig meget af sine spillere. Han har en klar strategi for, hvad han gerne vil og en klar forventning om, at spillerne gør det, de bliver bedt om, siger Lasse Svan.

Med Ljubomir Vranjes ved roret er Slovenien igen at finde i den sjove del af håndboldeuropa. I godt to år har han været landstræner for landet, der er halvt så stort som Danmark, og som han ved seneste EM førte til semifinalen.

- Han har været med til at give de slovenske spillere et system, der passer godt til dem. Og derfor bliver det helt sikkert en hård nød at knække, siger den 38-årige landsholdsfløj om lørdagens kamp, der kan høres i LIGA på P3 klokken 20.30.

Hvorvidt det er til gavn eller ej, vil den slovenske landstræner forsøge at udnytte sit kendskab til den danske trup, som på forhånd er store favoritter til opgøret.

- Mit job er at give mine spillere den samme forståelse på meget kort tid. Det er nemt, hvis man har spillet med dem, eller trænet dem i nærmest et årti, men at lære mine spillere det er en større udfordring, siger han.

Opgøret på sidelinjen

Både som spiller og træner har Nikolaj Jacobsen og Ljubomir Vranjes mødt hinanden.

- Han var en rigtig dygtig spiller, som jeg tabte til mange gange. Heldigvis har jeg vundet flere gange over ham som træner, siger den danske landstræner, der selv spillede en årrække i den tyske klub THW Kiel.

Men spørgsmålet er, om håneretten, som Nikolaj Jacobsen for nuværende sidder på efter de to mesterskaber med Rhein-Neckar Löwen, fortsætter efter lørdagens gruppekamp.

- Man kan aldrig sige, at man ved noget med sikkerhed, men jeg kender Nikolaj, og Nikolaj kender mig, siger Ljubomir Vranjes, der inden opgøret har luret på mulige huller hos lørdagens rødhvide modstander.

I 1999 var både Jacobsen og Vranjes med til VM. Danmark røg ud til Cuba i ottendedelsfinalen. Sverige vandt VM-slutrunden. (Foto: Ernst van norde © Scanpix Danmark / Foto: liselotte sabroe © Scanpix Danmark)

- Hvis du analyserer landsholdet siden Nikolaj (Jacobsen, red.) trådte til, er det ikke meget anderledes fra Rhein-Neckar Löwen. Han har bare en bredere trup på det danske landshold. Måske er det en fordel for mig personligt, men jeg skal forklare det, så mine spillere forstår det, siger Vranjes.

Historikken og statistikken taler for dansk sejr. Man skal helt tilbage til EM i 2000, før Slovenien slog Danmark i en gældende landskamp. Det holder dog ikke Ljubomir Vranjes fra at tro på, at håneretten skifter hænder lørdag aften.

- Danmark har et godt hold, men vi har også et godt hold. Vi skal bare fortælle os selv, at det er muligt at slå Danmark. På en god dag kan vi gøre det, og vi får en god dag lørdag, siger han.

FacebookTwitter