Spanien afværger kroaternes skakternede håndboldhær og genvinder EM-guldet

De spanske håndboldherrer genvinder EM-guld efter finalesejr på 22-20 over Kroatien.

De spanske håndboldherrer genvandt søndag EM-guldet efter finalesejr over Kroatien. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

Hvad får man, hvis man krydser et fodboldstadion i Stockholm med en EM-finale i håndbold og drysser to toptændte landshold - Spanien og Kroatien - ud over?

60 minutters harpikskrig om guldfad, hæder og en plads øverst på den europæiske håndboldtrone.

Her satte spanierne sig til rette for to år siden - dét endda i Kroatien, for at det ikke skal være lyv - og først på aftenen lykkedes det igen Spanien at hæve trofæet, da de med en 22-20 sejr forlængede tilværelsen som europamester med yderligere to år. Det kunne Kroatiens landstræner, Lino Cervar, og hans skakternede håndboldhær ikke ændre på.

Samtidig er Spanien nu direkte kvalificeret til sommerens OL i Tokyo, mens kroaterne har en olympisk kvalifikation i sigte.

  • Kroatiens Domagoj Duvnjak har spillet en forrygende EM-slutrunde. Bagspilleren giver sig altid 100 procent i sine aktioner og er kroaternes helt store håndboldhelt. (Foto: PATRIK STOLLARZ © Scanpix)
  • De kroatiske tilskuere skabte en god kulisse og støttede deres helte hele vejen. (Foto: TT News Agency © Scanpix)
1 / 2

Prøv at sige Kroatiens herrelandshold uden også at sige Domagoj Duvnjak. Nej, vel? Det kan man ikke. Han er stjernen, kriger af en anden verden, personificeringen på balkanlandets håndboldstolthed. Når Duvnjak sagde 'hop', spurgte de mange medrejsende kroatiske tilskuere i skakternede vandpolohjelme 'hvor højt?'.

Og så kan det godt være, at verdensstjernen har en helt særlig evne til altid at se fuldstændig smadret ud, også efter få minutter, men lad jer ikke narre. Han kæmper til sidste blodsdråbe og indledte også EM-finalen ved at gå forrest, da han bragte Kroatien i front 4-3 efter otte minutter.

Vellykket spansk timeout

Intensiteten var bestemt en finale værdig. Der blev givet, taget og givet lidt mere. Begge mandskaber indledningsvist i 5-1-forsvarsformationer, som burde gøre de fleste håndboldelskere bløde i knæene. For det var flot, ja nærmest smukt, tenderende til kunst, når Alex Dujshebaev hos spanierne og Domagoj Duvnjak hos kroaterne agerede fremskudt bølgebryder.

To forsvar i verdensklasse - og derfor også en halvleg uden særlig mange scoringer.

Dog kroatisk kontrol, Duvnjak - selvfølgelig - med et indspil til stregspiller Marino Maric, der pivoterede, sendte Kroatien foran 10-7 og tvang Spaniens landstræner, Jordi Ribera, til at tage timeout efter 18 minutter.

Jorge Maqueda blev skiftet ind for spanierne midtvejs i første halvleg og startede som lyn og torden. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

Rutinerede Ribera brugte tiden fornuftigt. Den efterfølgende indskiftning af Jorge Maqueda viste sig i hvert fald nyttig. Højrebacken nettede tre gange, alt imens kroaterne tog sig over ti minutters scoringspause.

Så hed det 10-10 og nu Kroatien, der følte trang til at tilbringe 60 sekunder i rundkreds omkring indskiftningsområdet.

De kroatiske udfordringer fortsatte, indskiftede Perez de Vargas i Spaniens mål rullede gardinet ned, og derfor gik de forsvarende europamestre til pause foran 12-11.

Spansk kølighed til sidst

Medvinden i omklædningsrummet formåede Spanien at ride videre på efter pausen. Først et par scoringer i tomt mål, før Canellas solgte sig dyrt i andenbølgen og udbyggede til 16-12.

Der var behov for løsninger, særligt offensivt, hvis Kroatien ikke skulle se Spanien løbe fra dem. Det betød syv mod seks-spil, dikteret af Lino Cervar på kroaternes bænk, men også at Zlatko Horvat, der normalvis gør sig på fløjen, blev sendt op som back.

Og det kan godt gøre ondt. Spørg bare danskerne, hvordan det gik, da Sverige smed Mattias Zachrisson på backen i EM-semifinalen for to år siden. Puha.

Det var dog et dommedagshug fra Duvnjak, der bragte Kroatiens tilskuere i ekstase på lægterne. Fra minus fire til minus to og godt fat i kraven på spanierne.

Horvat defilerede ud på sin fløj igen, og herfra kunne han med et lob - a la dem Lasse Svan excellerer i for Danmark - bringe kroaterne på minus en, 17-18, før forbindelsen mellem Duvnjak og stregspiller Mamic bragte balance i regnskabet, 18-18.

Kroatiens stregspiller Marino Maric fik meget at arbejde med, og særligt Domagoj Duvnjak fodrede Maric med mange bolde. (Foto: ANDERS Wiklund © Scanpix)

Det er ikke uden grund, at Spanien for to år siden blev europamestre. De har et klart, defineret koncept. Det virker, sluk bare lyset i hallen og se dem folde sig ud, men de er heller ikke bange for at tage initiativ.

Efter Kroatiens angrebsspil fandt momentum, reagerede spanierne prompte ved at skubbe forsvaret endnu længere frem. Det gav i første omgang pote, men afskrækkede ikke for alvor Kroatiens håndboldherrer. De asede og masede det bedste, de havde lært. Særligt Luka Stepancic så ud til at ville gå i døden for en EM-medalje af fineste karat.

Det var kollektivet, det spanske af slagsen, mod Kroatiens store individualister. Hvad kørte længst på literen med en hel EM-slutrunde i benene?

Det gjorde kollektivet.

På en dyr, dyr fejl af Igor Karacic, otte skridt er mere end det tilladte i håndbold, kunne Spanien i den anden ende sende den forløsende 22-20 scoring i nettet.

Kroatien vandt på lægterne, de krigede til det sidste, men Europas håndboldtrone - den tilhører fortsat Spanien.