Spasiba! Danmark slår Rusland og er klar til EM-semifinalen

Danmark vinder 30-23 over Rusland ved EM i kvindehåndbold. Nu venter Norge i semifinalen på fredag.

Danmark er klar til EM-semifinalen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hvis én spiller skal være symbolet på det, Danmarks håndboldkvinder bedrev mod Rusland her til aften, så lad det endelig være Mie Højlund.

Hold på hat og andre løse beklædningsgenstande for en EM-kamp, playmakeren bragede afsted, halsbrækkende gennembrud, påkrævet kølighed og en vilje, der bragte tankerne tilbage på det, der var engang. Chapeau, som de siger længere sydpå. Et ydmygt let på hatten.

Af Højlund, af landstræner Jesper Jensen og resten af Danmarks spillere, som efter år med mislykkede forsøg endelig fik has på det helt store svendestykke, bestod den intense mellemrundeeksamen ved at besejre Rusland 30-23 og nu er klar til semifinalen ved europamesterskabet.

Så var 11 vintergrå dage i træk, maksimalt to timers solskin, indelukket i en rød coronaboble, hotelværelse, bus, hal, hotelværelse, pludselig det hele værd.

Vi ses på fredag, Norge.

Mie Højlund gik i høj grad forrest, lod nerverne blive i omklædningsrummet og drønede flere gange frygtløst gennem Ruslands forsvar. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

En knytnæve i bordet, raslende service og en dansk håndboldformand, Per Bertelsen, med opgørets første udbrud, der kunne høres.

Danmarks Rikke Iversen i infight med russernes stregspiller Kseniia Samokhina. Dommerne ville dysse fysikken lidt ned, DHF-formanden ønskede sig en angrebsfejl.

Det fik han ikke, Bertelsen. Til gengæld så han i den anden ende en fløjscoring – og reducering til 2-2 - fra Kristina Jørgensen efter syv minutter.

Begge nationer, Rusland og Danmark, ville leve for at dø på de 800 kvadratmeter herningensisk håndboldunderlag. Der blev klemt igennem defensivt, hold nu op.

Mellem hårde tacklinger fik danske Sandra Toft dog også en hård medfart, da Vladlena Bobrovnikova skød målvogteren direkte i hovedet. Liggende på maven, tilset af holdets fysioterapeut, slog Toft i gulvet, rejste sig og gik mod bænken med højre hånd for næsen. Skidt, hvis hun måtte udgå. Althea Reinhardt ind mellem stolperne i stedet.

  • Pladsen i målet kræver, at man er bygget af noget helt, helt specielt. Dét er danske Sandra Toft også. Efter et skud i hovedet røg landsholdskeeperen i gulvet, men senere i første halvleg var hun tilbage mellem stolperne. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
  • Toft var dog en smule groggy, virkede det til, da hun satte sig ud efter sit uheld. Heldigvis viste danskeren med et par store redninger, at hun havde rystet oplevelsen af sig. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
1 / 2

Kort forinden havde Mie Højlund budt ind med sit tredje succesfulde kommandoraid, udbygget til 5-3, før hun også formåede at trække en russisk udvisning. Virkelig stærk start af Odense-spilleren.

Igen Højlund. Ingen kære Moder Rusland, når hun fik bolden. Stor offervillighed, solgte sig dyrt og serverede et straffekast til Anne Mette Hansen. 7-5 Danmark.

Stor grund til dansk optimisme. To russiske udvisninger gav et pusterum, der – krydret med disciplin - tillod Jesper Jensen og kompagni at trave mod omklædningsrummet med mange plusser og en 13-9 føring. Og næsten ligeså vigtigt – Sandra Toft var tilbage i målet.

Et stilstudie i kynisme

Hvad det var for en kamp?

Når Kathrine Heindahl, dagligdag i russisk håndbold og CSKA Moskva, havde tæsket en russer i gulvet og provokerende tilbød dem en hjælpende hånd til at komme op, blev det pure afvist.

Venskaber lagt på is i 60 minutter. Selvfølgelig.

Den helt store prøvelse for Danmark i anden halvleg måtte uden tvivl blive nerverne. Som gruppe har de brugt snart to uger på at rose dynamikken. Det er let nok, når man sidder på hotelværelset.

Det er i situationer som denne, med en EM-semifinale på højkant og foran 20-15, at trupper tryktestes.

To reduceringer, 20-17. Revner i det danske fundament?

Jesper Jensen dirigerer de danske spillere fra bænken. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I får det korte svar: Nej.

Landstræner Jesper Jensen havde uden tvivl lagt en mesterlig plan, det er ligesom hans speciale, men det krævede også en flok danske spillere, som var villige til at købe ind på den.

Og det gjorde de, håndboldkvinderne.

Førte tingene kompromisløst ud i virkeligheden, spillede den velsagtens bedste landskamp, ikke bare ved denne slutrunde, men i flere år. Uenig? Tænk lige efter igen.

Mens du summer færdig, tager vi lige Mie Højlunds syvende scoring med, plus fem, ti minutter tilbage.

Intet kunne Rusland stille op, når Sandra Toft lukkede ned, defensiven klappede i og angrebet moste på. 30-23 sejr til Danmark, tenderende til håndboldrøvfuld.

Nu hedder det Norge på fredag, i en semfinale. Den slags er vores nordiske naboer vant til. Så må tiden vise, hvordan danskerne klarer dét pres.

FacebookTwitter