Stilhed i Herning: Bronzekollaps 'smadrede det billede', Danmark havde malet ved EM

Skuffelse gennemsyrede de danske spilleres reaktioner efter EM-bronzen og vil sidde i holdet længe.

Sandra Toft har i mange år higet efter en medalje med Danmarks landshold. Søndag måtte målvogteren igen drage hjem fra et mesterskab uden. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Jeg sagde ikke så meget.

I et stille omklædningsrum i Herning stod landstræner Jesper Jensen. Følelsen af enorm skuffelse strålede ud af ham og blev mødt af samme vibrationer fra håndboldkvinderne.

Åbnede han eller spillerne munden i minutterne efter EM-nederlaget til Kroatien var der ikke kommet konstruktive gloser ud, så stilheden fik lov til at sænke sig.

Tomhed og 'ondt i maven' gemte sig bag de forstende danske ansigter, forklarede Sandra Toft.

Det var uforståeligt, at de smed bronzemedaljen væk, og derfor kunne målvogteren ej heller tage hul på evalueringen af EM-slutrunden i sin helhed. At det, trods nedsmeltning mod kroaterne, havde været 'en god turnering'.

- Hvis jeg skal svare ærligt på dit spørgsmål lige nu, så er det nej, sagde Danmarks keeper.

Skuffelsen var også enorm hos Danmarks Mie Højlund efter nederlaget til Kroatien i kampen om en EM-bronzemedalje. Playmakeren manglede 'gnist i øjnene' på de danske spillere.

Samme slutseddel underskrev Anne Mette Hansen efter EM-turneringens sidste opgør.

- Lige nu betyder det ikke så meget. Du husker som regel det sidste afsæt, du sætter i en turnering. Det var ikke så godt i dag, sagde venstrebacken.

Hun ønskede ikke 'at male fanden på væggen', første halvleg var okay. Kollapset efter pausen efterlod til gengæld en sviende fornemmelse.

Pludselig var top-toppræstationerne mod Spanien, Rusland og Norge gledet i baggrunden.

- Det er ærgerligt, at det er i den sidste kamp, fordi det bare er pisseærgerligt at slutte af på den måde. At tage herfra, efter så mange gode minutter sammen og så mange fede oplevelser, med en rigtig øv-følelse. Det smadrer lidt hele det billede, jeg synes, vi havde bygget op over de sidste to og en halv uge, sagde stregspiller Kathrine Heindahl.

Blev nervøse for at tabe

At beskylde Jesper Jensen for at give op, sætte sig ned med armene over kors, ville være en fornærmelse. Landstræneren forsøgte mange ting, forskellige konstellationer, to stregspillere, syv mod seks-spil. Intet blev kuren mod 17 scoringsløse danske minutter.

I stedet kravlede holdet dybere og dybere ned i et hul, fokuserede mere på måltavlen end at 'spille røven ud af bukserne', konkluderede Jesper Jensen og kaldte bronzekampen holdets 'mentale bundniveau'.

Den slags oplevelser, som ikke bare kan løbes væk.

- Indtil vi mødes igen i marts, vil det være den her kamp, vi tænker på. Det er klart, at når vi evaluerer på mesterskabet og ser på det i sin helhed, fjerner det ikke den stolthed, jeg har, men isoleret set er vi ekstremt skuffede over kampen i dag, og at vi ikke fik løst tingene bedre, sagde Jesper Jensen.

Han stod med en følelse af, at Danmark ved 7-4 efter 16 minutter kunne have vundet kampen med ti mål.

'Hvor sindssygt det end kunne lyde, når man tabte med seks'.

- Vi har taget mange gode skridt i den her turnering, og nu har vi i hvert fald fundet et par punkter, vi rigtig gerne vil arbejde videre med, sagde Jesper Jensen efter nederlaget til Kroatien. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

- Jeg tror, at vi blev lidt nervøse for at tabe, sagde landstræneren, som nu stod med en vigtig opgave.

Søndag 20. december 2020 måtte ikke blive en af de oplevelser i nationaldragten, der engang i fremtiden frembringer dejavu-fornemmelser.

- Der er mange ting, vi gerne vil gøre bedre, og det her er i hvert fald noget, hvor vi skal sætte ind og snakke om, hvad der skete i sådan en kamp og kigge på, om det så kan gøre noget. En ting er, at vi kan gøre noget fagligt, men også at vi kan give en tryghed til spillerne om at slippe håndbremsen.

Lige nu er Jesper Jensens arbejde med, hvordan håndboldkvinderne 'slipper håndbremsen' sat i bero. For EM-turneringen, den er parkeret. Og for Danmarks vedkommende på en fjerdeplads.

FacebookTwitter