Tidligt EM-exit, enden på medaljetørke og VM-forbandelse: Tre vigtige kampe, vi har spillet mod Island

Torsdag aften spiller Danmark mod Island ved EM i håndbold. DR Sporten dykker ned i tre tidligere kampe mellem de to hold.

Det danske forsvar forsøger at tæmme Olafur Stefansson under VM i 2007. (Foto: KAY NIETFELD)

Torsdag aften gælder det Island i mellemrunden ved EM i håndbold.

Det er langt fra første gang, Danmark har mødt Island, og gennem årene er det blevet til flere tætte, dramatiske og vigtige opgør.

DR Sportens håndboldekspert Kasper Søndergaard sætter ord på tre af de vigtigste dueller, vi har haft med Island gennem tiden:

Første medaljer i 35 år

Claus Møller Jakobsen og Klavs Bruun Jørgensen jubler efter sejren over Island. (Foto: ODD Andersen)

Vi skruer tiden 20 år tilbage til 2002, hvor EM blev afholdt i Sverige. Landstræner Torben Winther havde udtaget et relativt ungt hold, som skulle forsvare de danske farver.

Danmark nåede til semifinalen, hvor tyskerne viste sig som en for stor mundfuld. Derfor skulle Danmark spille bronzekamp, hvor modstanderen var Island.

Anført af Lars Krogh Jeppesens otte scoringer sikrede Danmark bronzemedaljerne med en 29-22-sejr.

- Torben Winther var ungdomslandstræner for alle de her spillere fra årgang '78 og '79 som Lars Krogh Jeppesen, Joachim Boldsen, Lars Jørgensen, Michael Knudsen med flere. Det er nok den bedste årgang, vi har haft. Dem tog Torben Winther med op på A-landsholdet, og der gik nogle år, før de slog igennem, men de gjorde de i 2002 og fik bronze. Det startede nogle rigtigt gode år for dansk herrehåndbold.

- Det var Torben Winther, der satte det hele i gang med et fantastisk stykke trænerarbejde, og ham er der mange, der roser.

- Landsholdet blev jo kaldt bronzeholdet efter 2002, fordi det blev til bronzemedaljer i 2002, 2004 og 2006, men til VM kunne man ikke lave resultater. Vi røg ud og kom alt for tidligt hjem fra VM-slutrunderne, siger Kasper Søndergaard.

Lars Møller Madsen afgør dramatisk affære

Lars Møller Madsen (th) scorede det afgørende mål mod Island i 2007 ved VM. (Foto: Ernst van norde © Scanpix Danmark)

Efter tre EM-slutrunder med bronzemedaljer og et landstrænerskifte var det et erklæret mål, at nu skulle Danmark også have nogle VM-medaljer, fortæller Kasper Søndergaard. Ulrik Wilbek havde overtaget landstrænerposten, og VM i Tyskland i 2007 skulle give danske medaljer, var målet.

I VM-slutrunderne forinden, 2005 og 2003, var Danmark røget ud i gruppespillet og mellemrunden henholdsvis.

Men i 2007 nåede Danmark til kvartfinalen, hvor Island ventede.

- Jeg var med i indledende runde i slutrunden, og så bliver jeg skiftet ud med Lars Møller Madsen.

- Jeg husker, det var i Hamborg, og der var stor nervøsitet om kampen. For vinder vi kampen, så er vi i semifinalen, og der er chance for VM-medaljer for første gang i usandsynligt mange år. VM havde i mange år været et umuligt sted at vinde medaljer for det danske herrelandshold.

- Der var stor nervøsitet. Det var også derfor, det blev så spændende, som det gjorde. På papiret skal Danmark jo altid slå Island, men det har vi bare haft lidt svære ved end som så. Der var vanvittig fed stemning i Hamborg med masser af danske og islandske tilskuere, siger Kasper Søndergaard.

Den ordinære spilletid endte uafgjort 34-34, og så skulle der forlænget spilletid til. Her blev Lars Møller Madsen den store helt, da han steg til vejrs og scorede til slutresultatet 42-41 og sendte Danmark i semifinalen.

Efterfølgende tabte Danmark til Polen i semifinalen, men slog Frankrig i bronzekampen og vendte hjem med VM-medaljer for første gang i 40 år.

Tidligt dansk EM-exit blev grundlagt af Island

Danmark tabte 31-30 til Island i åbningskampen ved EM i 2020. Efterfølgende spillede Danmark uafgjort med Ungarn, og så var en sejr over Rusland i sidste gruppekamp ikke nok til at sende Danmark videre, der derfor led et tidligt EM-exit. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

2020 er næppe et slutrunde-år, det danske herrelandshold tænker tilbage på med glæde.

I Danmarks første kamp ved slutrunden dukkede islændingene os med et enkelt mål, 31-30, og det dannede grundlaget for et tidligt dansk EM-exit i en slutrunde, hvor Danmark var mødt op som regerende verdensmester.

- Det var jo selvfølgelig ærgerligt, for det viste sig at være en vigtig kamp. Det var jo det nederlag på ét mål, som gjorde at vi røg ud.

- Aron Palmarsson var helt fantastisk, så det var trist. Det var første gang, Danmark blev slået ud så tidligt i lang tid, og det snakker de jo stadig om drengene, at det var helt surrealistisk at blive sendt hjem, inden det egentlig er startet.

Efter åbningsnederlaget mod Island spillede Danmark uafgjort 24-24 med Ungarn, og Rusland blev besejret 31-28, men det rakte ikke til avancement fra gruppespillet, og så var Danmark ude af EM-slutrunden, før det for alvor blev rigtig sjovt.

- Jeg husker Palmarsson. Han laver 10 mål og var helt ustyrlig. Der blev måske taget lidt for let på det, og så er Island bare et godt hold. Hvis man ikke er der 100 procent, så er islændingene der og kæmper med alt hvad de har. Det må man bare tage hatten af for, og i den kamp var de heldigst og dygtigst og tog en smal sejr, siger Kasper Søndergaard.

Danmark møder Island torsdag aften i mellemrunden ved EM 2022. Kampen begynder 20.30 og kan følges i LIGA på P3.