Toptændte kroater bragte hallen i kog, men mesterlige Mikkel Hansen styrede Danmark til sejr

Danmark slog Kroatien i en hektisk og medrivende kamp ved EM i håndbold.

Mikkel Hansen var i sit kampafgørende spilhumør, og han gjorde til tider, hvad der passede ham. (Foto: Zsolt Szigetvary © Ritzau Scanpix)

Sætter vi nok pris på Mikkel Hansen?

Hvis ikke, tjente aftenens 27-25 sejr over Kroatien i hvert fald som en kraftig påmindelse fra pandebåndet om, at han i en alder af 34 år stadigvæk er manden med magien.

Det er ti år siden, at Mikkel Hansen vandt sin første guldmedalje med Danmark, og som han spillede lørdag aften, virker det utænkeligt, at han har vundet sin sidste.

Få andre spillere kan som ham regulere tempoet og kontrollere en håndboldkamp, og da landsholdet sled allermest i det, trådte han selvfølgelig til.

Vigtigt på en aften, hvor mange ting gik i hårdknude. Og endnu vigtigere når nu Islands sejr over Frankrig tidligere på aftenen i den grad åbnede mellemrunden. Danskerne står dog med en fornuftig målscore i forhold til de tre landes indbyrdes regnskab, skulle det ende med pointlighed.

Men lad os tage det til den tid. Første venter Holland på mandag. De har været sprælske indtil videre. Helt bestemt.

Mikkel Hansen pakket godt ind af to kroatiske forsvarsspillere. (Foto: Attila KISBENEDEK © Ritzau Scanpix)

Dresscode: Skaktern og vandpolohjelme. De kroatiske håndboldfans var forrygende, klart i overtal og piskede en stemning op. Ild i øjnene og insisterende tacklinger med Mathias Gidsel udset til at være aftenens boksepude. Luka Cindric tog brydegreb på danskeren og måtte tilbringe to minutter på bænken.

Forinden fik Mikkel Hansen visket tavlen ren efter tre brændte straffekast mod Island forleden, da han skød danskerne foran 2-1.

Hansen tog del i en bagkæde med Rasmus Lauge og Gidsel, hvor tingene, når det kørte, splittede kroaternes forsvar. Mange kokke betyder ikke nødvendigvis dårlig mad. Med Ivan Martinovic hængende over skulderen som en skoletaske sled venstrebacken sig fri og skød Danmark foran 6-4.

I modsatte ende var landstræner Nikolaj Jacobsen tydeligt frustreret over, at det danske midterforsvar for ofte endte på mellemhånd ved de langskud, kroaterne havde stort held med at sende forbi Landin.

Niklas Landin havde svære arbejdsbetingelser de første 15 minutter, men formåede alligevel at levere flere store redninger. Anføreren nuppede også et straffekast inden pausen. (Foto: Attila KISBENEDEK © Ritzau Scanpix)

35 mål på 35 afslutninger. Det var Emil Jakobsens tal i de foregående otte landskampe. I den niende skete det så. En afbrænder på afslutning nummer 38. Heldigvis fandt han hurtigt tilbage i rytmen – og scoringen til 10-8 var så fræk, at der ganske givet sad forældre hjemme i stuerne og holdt de mindste for øjnene.

Lidt danske frustrationer, en udvisning til Niclas Kirkeløkke og en kroatisk energiudladning betød imidlertid, at den danske føring blot var på én, 12-11, efter 30 minutters heftig håndbold.

Mikkel Hansen tog ansvaret på sine skuldre

Med tanke på, at Kroatien greb ud efter deres spinkle håb for at nå en EM-semifinale, gav det hele egentlig mening. Total tænding og en bænk mere oppe at stå end det modsatte.

De havde en følelse af, at de danske verdensmestre var til at tale med denne lørdag aften i Budapest, og det kunne man ikke fortænke dem i.

Danmarks spil virkede forkrampet, og da Simon Hald lavede dobbeltdribling i kontrafasen og forspildte muligheden for at sende Danmark foran med fire, skiftede farven i Nikolaj Jacobsens kinder fra rød til mørkerød. Han var rasende.

I stedet skød Luka Cindric kroaterne på minus to, 20-18.

Rasmus Lauge med et gennembrud mod Kroatien. (Foto: Attila KISBENEDEK © Ritzau Scanpix)

Store spillere leverer i de store kampe. Sådan er det bare. Og uden at tage hul på Mikkel Hansens håndboldnekrolog, han har nemlig meget mere slutrundemagi i sig, vidste vi jo godt, at han alle dage har leveret, når temperaturen i lokumsbrættet steg.

Med et stående flæk, der blev målt til 127 kilometer i timen, bragede han 22-19 scoringen i nettet. Syvende scoring fra hans hånd. Kort efter foldede han sit repertoire yderligere ud med en knivskarp diagonalbold til Lasse Svan, da Hansen greb den offensive taktstok i det syv-mod-seks-spil, der blev Danmarks helt store åbenbaring.

I sin 18. slutrunde er Mikkel Hansen igen i gang med at bevise, hvorfor han for eftertiden vil huskes som alletiders bedste danske spiller på herresiden. Det var 27-25 sejren over Kroatien blot endnu en påmindelse fra pandebåndet om.

Nu gælder det Holland på mandag, og henter danskerne en sejr her, begynder det for alvor at lufte af semifinale hernede i Budapest.