Tre værtslande og finale på et fodboldstadion: Her er alt, du skal vide om EM i håndbold

Torsdag begynder EM i håndbold, og ikke alt er, som det plejer.

Sidste gang, herrelandsholdet i håndbold vandt EM-guld, var i 2012. Ved seneste EM i 2018 blev Danmark nummer fire. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Det er kun et år siden, at det danske håndboldlandshold fejede al modstand af banen og løftede VM-trofæet i Herning.

Nu står de der så igen, på vej i kamp for et nyt trofæ. Men vejen er faktisk blevet en anelse længere og mere snørklet, end man er vant til, når det kommer til EM.

Danmark, der ved EM i 2018 sluttede som nummer fire, har i hvert fald en ordentlig flok modstandere at forholde sig til.

24 deltagere

EM er blevet udvidet fra 16 til 24 hold. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Siden 2002 har det været mejslet i granit, at EM-slutrunden i håndbold udgøres af 16 deltagere. Sådan er det ikke længere.

I stedet er slutrunden blevet udvidet med otte hold, så der nu er hele 24 nationer, der skal kæmpe om det europæiske håndboldforbunds arvesølv.

Om beslutningen sagde EHF i sin tid selv, at "et europamesterskab skal være en festival for alle europæiske håndboldnationer".

Tre værtslande

De danske spillere takker publikum for opbakningen efter en sejr over Polen ved VM i 2011 i Malmø Arena. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

For første gang nogensinde skal EM afvikles i tre lande: Sverige, Norge og... Østrig.

Kampene kommer til at fordele sig i Graz, Wien, Trondheim, Malmø, Göteborg og Stockholm.

Gruppe A og B spiller i Graz og Wien, gruppe C og D i Trondheim, mens gruppe E og F skal på gulvet i Malmø og Göteborg.

Danmark er i gruppe E med Ungarn, Island og Rusland og spiller derfor sine kampe i Malmø. Avancerer danskerne fra gruppen, bliver holdet placeret i mellemrundens gruppe to, der også afvikles i Malmø.

Alle semifinaler samt finale spilles i Stockholm.

Fodboldstadion til finale

Tele2 Arena har et skydetag, der muliggør arrangementer i arenaen hele året rundt. Arenaen anvendes til bl.a. fodbold, heste-, motor- og issport og koncerter - og altså nu også EM i håndbold. (Foto: 62260 Nils Petter Nilsson/TT)

Finaleweekenden spilles i Stockholm fra fredag den 24. januar med kampen om guldet søndag den 26.

Hvad der gør finalerunden endnu mere speciel, er lokationen. Det bliver nemlig på Tele2 Arena, der til daglig huser Allsvenskan-klubben Hammarby, at medaljerne skal fordeles foran 20.000 tilskuere.

Da EM-billetterne blev sat til salg i oktober, blev der solgt 25.000 billetter på 24 timer.

Tre debutanter

I EM-sammenhæng kommer der til at blande sig nye flag på tilskuerpladserne. Både Letland, Holland og Bosnien-Herzegovina er nemlig debutanter i turneringen. (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

Med udvidelsen af EM er der også blevet plads til et par nye bekendtskaber i europæisk håndbold.

Både Letland, Holland og Bosnien-Herzegovina er nemlig debutanter i EM-sammenhæng.

Derimod er det 13. gang, at de danske håndboldherrer er med til EM. To gange er det blevet til dansk EM-guld.

Mulighed for dansk suverænitet

Vinder Danmark EM vil det være første gang i historien, at det danske herrelandshold i håndbold er forsvarende VM-, OL-, og EM-vinder på samme tid. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Formår Danmark at vinde EM-guld, vil det være et historisk dansk håndbold-hattrick. Det vil nemlig betyde, at Danmark vil være forsvarende mestre i de tre største internationale turneringer: EM, VM og OL.

Skulle det ske, vil det være første gang i dansk herrehåndbolds historie. Og Danmark vil blive et af de få lande, der nogensinde har præsteret det.

Det første herrelandshold, der formåede at være i besiddelse af både OL-, VM- og EM-titlen på samme tid, var Frankrig. Det franske landshold fuldendte for første gang det gyldne mesterskabs-hattrick med EM-sejren i 2010.