Uhyggelige scener førte til reglen, der gav Landin rødt kort

- Det var vel ok, siger den danske landsholdskeeper selv om den afgørende situation i EM-nederlaget mod Island.

Niklas Landin modtog rødt kort efter et sammenstød med Islands Olafur Gudmundsson i lørdagens EM-kamp. (Foto: 10600 Andreas Hillergren/TT © Andreas Hillergren)

Håndbolden havde set flere uhyggelige scener som den, der ramte svenskeren Johan Pettersson i en Bundesligakamp i 2001.

Den lynhurtige fløj stødte sammen med en målvogter langt ude på banen, blev slået bevidstløs, slog hovedet i gulvet og slugte sin egen tunge.

Kun hurtig indsats fra tililende læger reddede Kiel-spillerens liv den december-dag. Han slap med hjernerystelse og et par ugers pause, så han var med igen, da Sverige en måned senere vandt EM på hjemmebane.

Sammenstødet skete, da Pettersson kiggede tilbage efter bolden i et kontraangreb, mens modsatte holds målvogter løb ud af sit mål for at forhindre bolden i at nå frem til Pettersson. Og så bragede de sammen med høj fart.

Den tidligere svenske landsholdsspiller Johan Petterson var i 2001 involveret i et grimt sammenstød med en målmand. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

En farlig situation, man jævnligt oplevede i håndbold, men denne situations alvor medførte forslag om, at det skulle være helt forbudt for en målvogter at bevæge sig ud af målfeltet, så man kunne undgå de farlige situationer.

- Jeg har selv prøvet som ungdomsspiller at ramle sammen med en angriber, blive slået bevidstløs og kørt på hospitalet. Så jeg synes en regelændring vil være på sin plads, sagde den danske landsholdskeeper Kristian Asmussen dengang, mens den svenske trænerlegende Bengt ’Bengan’ Johanssen kom op med en lidt mildere regelændring, som faktisk endte med at blive den, der blev vedtaget.

- Målmanden skal have lov at løbe frem, men han skal tillægges det fulde ansvar. Sker der et sammenstød, skal han have rødt kort eller to minutters udvisning, sagde han dengang.

'Jeg snittede ham, så rødt kort var okay'

Der er siden kommet færre af disse sammenstød, og på grund af regelændringen var det også Niklas Landins ansvar at undgå sammenstødet med islandske Olafur Gudmundsson uden for målfeltet i lørdagens EM-kamp i Malmø Arena.

Efter at have kigget situationen igennem på tv besluttede dommerne helt efter regelbogen at tildele Niklas Landin det røde kort – selvom der ikke var mere end let kontakt.

Det var en omdiskuteret situation efter kampen, men først tidligere i dag satte hovedpersonen selv ord på, idet han var til dopingkontrol efter lørdagens kamp.

- Jeg snittede ham, så på den måde var det ok. Jeg har set et kort tv-klip, og der er jeg i tvivl, om jeg rammer ham. Men jeg kan huske, at han snitter mig på hoften. Men igen - dommeren må være ret sikker på, at jeg ramte ham, og så er det fair nok, sagde Niklas Landin i dag foran den samlede danske verdenspresse.

- Jeg håbede selvfølgelig på, at de vurderede noget andet, men chancen var der.

  • Sammenstødet mellem Niklas Landin og Islands Olafur Gudmundsson. (Foto: TT News Agency © Scanpix)
  • Niklas Landin tilbragte de sidste 20 minutter af det nervepirrende opgør mod Island på tribunen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
1 / 2

Målmandskollega Jannick Green var ærgerlig over det røde kort og var nærmest den af de danske spillere, der var mest i tvivl om rigtigheden af kendelsen.

- Som jeg forstår reglerne, så er der rødt kort, hvis der er berøring. Jeg ved så ikke, hvor meget berøring, der er. Men det sker jo desværre, og reglerne er lavet for at beskytte spilleren, og det er fair nok, sagde Jannick Green.

- Men jeg synes, det er lidt ærgerligt. Når der ikke er sker noget, så lad den da køre, sagde Green, der efter situationen godt vidste, at der var en risiko for et rødt kort til Landin.

- Vi snakkede om, at det godt kunne være, jeg lige skulle begynde at varme op, sagde Green med et smil.

For danskerne prøvede at lade som om, ingenting var sket. Men dommerne lod sig ikke snyde.

- Det var desværre helt efter bogen. Selve aktionen med Niklas og bolden var ikke voldsom, men sådan er reglerne. Så vi kan ikke gå væk fra reglerne, bare fordi det ikke var en voldsom aktion, sagde Mads Mensah efter 30-31-nederlaget.