To verdensstjerner og dumme fejl: Sådan vinder Danmark over Island

Danmark spiller torsdag aften den første mellemrundekamp ved EM mod Island.

Danmark vandt de tre indledende gruppekampe med henholdsvis ni, 10 og 11 mål. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Nu gælder det for alvor.

Det er den samme gamle sang, når det indledende gruppespil bliver til mellemrunde ved et EM, og Danmark torsdag indleder mellemrunden med kampen mod Island.

Og ofte allerede inden mellemrunden. For det gjaldt da også mod Slovenien for en uge siden, hvor der virkelig kunne forventes modstand, inden de danske verdensmestre viste verdensklasse og vandt med 11.

Men nu skulle den være god nok.

I aften forventer DR Sportens håndboldekspert Kasper Søndergaard, at Danmark bliver presset, når Island venter i mellemrundens første duel. Begge mandskaber er ubesejrede og har foreløbigt fejet al modstand til side.

- Island har været gode og også bedre, end jeg havde regnet med. Jeg vidste godt, at de havde fantastisk dygtige spillere og et ungt talentfuldt hold, men de har imponeret mig, siger han.

Alligevel kan Danmark ikke løbe fra favoritrollen, og Kasper Søndergaard vurderer, at særligt tre kampe i kampen kan sikre, at Nikolaj Jacobsens tropper lever op til favoritværdigheden.

Luk ned for Islands offensive arkitekt

Den islandske anfører, Aron Palmarsson, spiller til dagligt i Aalborg Håndbold. (Foto: BERNADETT SZABO © Ritzau Scanpix)

Islands offensiv har været forrygende hidtil i EM-slutrunden. Og arkitekten bag det hele, er Aron Palmarsson, der til daglig spiller i Aalborg Håndbold.

Kasper Søndergaard griner først let, da han bliver spurgt til, hvordan man stopper Palmarsson.

- Han er omdrejningspunktet på det islandske hold, og det har han været, siden Olafur Stefansson stoppede. Palmarsson har spillet i Kiel, Veszprem og Barcelona og vundet alt, hvad der er værd at vinde i klubregi. Det er ham, vi skal have styr på, for han kan ting, der ikke er ret mange andre, der kan.

- Jeg tror, man skal gå rigtig, rigtig hårdt til ham. Hvis du står nede og håber på, at du kan tage ham i paraderne, så har du ikke en chance, fordi han har så vild en underarm. Han kan trække bolden rundt i hele målet. Og så skal vi køre ham træt. Vi skal løbe med ham, for han dækker også op.

- Efter han havde spillet suverænt og lavet 10 mål mod Danmark ved EM i 2020, var han træt og lavede nul mål i kampen efter, fordi han var træt. Hvis Danmark kan lykkes med at løbe med ham, så vil det være rigtig fint, siger Kasper Søndergaard.

Aron Palmarsson har scoret 12 mål og lavet 11 assister i de tre første EM-kampe.

Niklas Landin skal vise, at han er verdens bedste

Den danske landsholdsanfører blev sparet og var slet ikke i truppen mod Nordmakedonien. (Foto: ZSOLT CZEGLEDI © Ritzau Scanpix)

Sent onsdag aften blev opgaven for Island ikke nemmere, da tre spillere testede positiv for corona. Én af dem er den foretrukne keeper, Björgvin Gustavsson.

- Vi skal vinde målmandsduellen, men det er blevet en del nemmere nu, når Björgvin Gustavsson er ude med corona. Niklas Landin har bare igen og igen vist sig at være fuldstændig fremragende. Det håber vi på, han fortsætter med.

- Vi er vanvittig godt forvænt i Danmark på målmandsfronten. I 2020, da vi tabte med en til Island ved EM, havde vi ikke styr på Aron Palmarsson, og vores målmænd havde heller ikke nogen speciel god dag. Så duellen på målmandsposten SKAL vi vinde. Björgvin Gustavsson har været god, og Viktor Hallgrimsson fra GOG har været okay, når han er kommet ind.

- Niklas Landin har været suveræn, og Kevin Møller har også været fin. Men Niklas skal vælge at have endnu en god kamp, for ellers får vi det svært, siger Kasper Søndergaard.

Drop de dumme fejl

Nikolaj Jacobsen spillede selv 139 landskampe for Danmark. (Foto: ZSOLT CZEGLEDI © Ritzau Scanpix)

- Nu kommer vi til mellemrunden, og så er der simpelthen ikke råd til at lave tekniske fejl. Det er klart, at det kan ikke undgås, at vi laver et par stykker, men det skal holdes på et minimum. Ellers kan vi godt få det svært.

- Island kan slå kontra, når vi laver tekniske fejl, og det er de sindssygt skarpe på. Især deres fløje stikker afsted meget tidligt og er meget satsende. Det har de også lov til af træneren, og det er en del af Islands spil at lave nogle nemme mål. Islands kontrafase er god, og jeg er også lidt nervøs for den, siger Kasper Søndergaard.

EM-opgøret mellem Danmark og Island spilles i aften og kan følges fra klokken 20 i LIGA på P3 eller ses på TV 2.