Final4-klubber pløjer gennem hjemlige ligaer og storsatser på Champions League

Semifinalisterne i håndboldens Champions League har alle vundet det nationale mesterskab i deres respektive lande.

Champions League-trofæet er meget karakteristisk og eftertragtet. (Foto: PATRIK STOLLARZ)

Én uafgjort kamp. Èn eneste gang i løbet af sæsonen har FC Barcelona med danske Lasse Andersson og Kevin Møller på holdet sat point til.

Håndboldklubben vandt suverænt den spanske liga med 14 point ned til nærmeste forfølger. Det giver med rette stor selvtillid inden weekendens Final4 i Champions League.

Men de tre andre hold kommer med samme portion selvtillid.

Fællesnævneren for de fire semifinalister i Champions League er nemlig, at de alle har vundet det nationale mesterskab i deres respektive lande. Og det hænger faktisk sammen med, at de nu er blandt de sidste fire, der kæmper om det prestigefyldte Champions League-trofæ.

Det forklarer Thomas Ladegaard, der er forfatter til bogen ’Håndboldens legender’, og som har fulgt håndboldsporten tæt i mange år.

- Det er fire hold, som spiller i en liga, hvor de kun møder modstand et par gange i løbet af et år. De har haft mulighed for at spare spillerne og har derfor kunnet satse meget intenst på Champions League, siger han.

- Det er dem, som har fået formen til at toppe sidst på sæsonen og derfor også har præsteret så godt, at de er blandt de sidste fire.

Flere europæiske topklubber

Toppen af europæisk håndbold er blevet meget jævnbyrdig de seneste år, fortæller Thomas Ladegaard. Derfor spiller det ind, når nogle hold kan vade igennem kampe i deres nationale liga, mens andre må kæmpe hårdt for hvert eneste point.

- Det er meget tydeligt, at dem, der kommer langt i Champions League, er dem, der spiller færre hårde kampe på et år, siger Thomas Ladegaard.

Mikkel Hansen og Paris Saint-Germain røg ud i kvartfinalen i Champions League. Den franske liga regnes for at være en af de stærkeste ligaer i verden. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det kan være forklaringen på, hvorfor der hverken er tyske eller franske hold med i Final4.

De tyske og franske hold har netop nogle af de stærkeste ligaer i verden med mange hårde kampe i løbet af sæsonen. Derfor mangler de ressourcer til at præstere, når det gælder så stærk en turnering som Champions League.

Don’t play the players

I starten af april gik flere af verdens bedste håndboldspillere, heriblandt Mikkel Hansen, sammen i et åbent brev til det internationale håndboldforbund. IHF, og det europæiske håndboldforbund, EHF, for at sætte fokus på spillernes helbred.

I det åbne brev kritiserer spillerne det hårde kampprogram, der på en enkelt sæson både kan indeholde kampe i ligaen, kampe ved slutrunder og i Champions League.

Det hårde kampprogram får flere spillere til at overveje at skifte liga, forklarer Thomas Ladegaard.

- Nu ser man, at der er mange, der søger væk, særligt fra Bundesligaen, fordi det simpelthen er for hårdt, siger han.

Til sommer skifter den danske landsholdsprofil Rasmus Lauge til ungarske Veszprem, som er i semifinalen i dette års Champions League.

Rasmus Lauge har haft to alvorlige skader i sin tid i Bundesligaen. Til sommer skifter han til Veszprem, fordi belastningen i den ungarske liga er væsentligt mindre. (Foto: Fabian Bimmer © Scanpix)

Han begrunder skiftet med, at hans krop simpelthen ikke kan holde til det hårde kampprogram i Bundesligaen, og Veszprem derfor er perfekt for ham, fordi der er meget mindre modstand i den ungarske liga.

Og det er en fornuftig idé, mener Thomas Ladegaard.

- Hvis en spiller kan få det samme i løn i Veszprem som i Bundesligaen, og det samtidig kan forlænge spillerens karriere i to eller tre år, så tror jeg da, at mange tænker: ”Jeg kan stadig spille på absolut højeste niveau, og jeg kan forlænge min karriere.”

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk