Historien er imod Danmark: Kun én gang er det blevet til finalesejr over Frankrig

Fire gange tidligere har Danmark og Frankrig spillet en stor finale mod hinanden. Kun én gang har Danmark vundet.

Mikkel Hansen plejer at spille stort, når Danmark møder Frankrig. Alligevel har Danmark blot vundet en enkel finale mod Frankrig ud af fire mulige. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Håndboldhistorien er ingen rar læsning, hvis man håber på en dansk sejr mod Frankrig i VM-finalen i aften.

Fire gange har Danmark mødt Frankrig i en finale ved enten VM, EM eller OL og kun en enkelt gang er det blevet til en dansk guldmedalje.

Derfor var det meget rammende, da landstræner Nikolaj Jacobsen lørdag konkluderede, at Frankrig er et dygtigt finalehold.

Herunder bladrer vi gennem historiebøgerne.

VM 2011, Frankrig 37 - 35 Danmark

For første gang i 44 år og for blot anden gang i historien kvalificerede det danske herrelandshold sig til VM-finalen i håndbold i 2011.

Foran Ulrik Wilbeks mandskab stod de forsvarende verdensmestre fra Frankrig, i disse år kendt og berygtet som "Eksperterne", fordi holdet vandt alle finaler, det deltog i.

Det fik Danmark at føle i en kamp foran 12.000 mennesker i Malmø. Selvom en ung Niklas Landin stod en flot kamp, og Mikkel Hansen storspillede, kunne Frankrig anført af Nikola Karabatic lade sig kåre som verdensmestre efter forlænget spilletid.

EM 2014, Frankrig 41-32 Danmark

Det, der skulle have været den perfekte afsked med landstræner Ulrik Wilbek, sluttede som en stor nedtur.

Frankrig gav Danmark en håndboldlektion af de store på hjemmebanen i Herning. Allerede ved pausen var Danmark bagud med 16-23, og det resultat kom værterne aldrig tilbage fra.

"Eksperterne" fra Frankrig vandt med EM-guldet holdets sjette guldmedalje på seks år, mens Ulrik Wilbek takkede af som landstræner med sin syvende medalje siden tiltrædelsen i 2005.

Ulrik Wilbek var ikke tilfreds med EM-sølvet efter nederlag til Frankrig i finalen mod Frankrig i 2014. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

OL 2016, Danmark 28-26 Frankrig

En forbandelse blev brudt den 21.august 2016.

Danmark vandt OL-guld for første og hidtil eneste gang, da det blev til en sjælden finalesejr over Frankrig ved OL i Rio. Mikkel Hansen scorede otte mål i finalen og var arkitekten bag den danske sejr over de dobbelte olympiske mestre. Holdet blev i øvrigt trænet af islandske Guðmundur Guðmundsson.

Mikkel Hansen var ustyrlig i OL-finalen mod Frankrig i 2016. For først og foreløbig sidste gang blev det til en guldmedalje i en finale mod Frankrig (Foto: © Matthias Schrader, Ritzau Scanpix)

OL 2021, Frankrig 25-23 Danmark

Tæt, intens og nervepirrende var ordene, der prægede overskrifterne efter OL-finalen i 2021.

Selvom Danmark var efter Frankrig i det meste af kampen, havde danskerne mulighed for at score til 24-24 kort før tid. Men da et indspil fra Mathias Gidsel til Magnus Saugstrup endte på franske hænder, slukkede drømmen om at genvinde OL-guldet, da Frankrig i stedet scorede målet til 25-23.

I aften møder Danmark på ny Frankrig i en stor finale, når der skal spilles om VM-finale i Stockholm.

Allerede fra klokken 17.30 kan du se både bronzekamp og finale på DR1. Finalen kan også høres direkte i LIGA på P4 og følges på DR.dk.