Landstræner Jacobsen: 'Giv spillerne mere ferie, ellers brænder de ud'

Håndboldsæsonen er for lang, og spillerne har ikke tid til at restituere, lyder det fra landstræner Nikolaj Jacobsen.

Nikolaj Jacobsen er bange for, at spillerne brænder ud, hvis ikke de får længere sommerferie. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Den danske landstræner Nikolaj Jacobsen er enig i den kritik, som den Europæiske Håndboldspillerforening har rettet mod det, de kalder den ’infernalsk hyppighed af kampe’ i håndboldkalenderen.

Jacobsen peger specifikt på sommerpausen, som han mener bør være længere. Lige nu har de bedste spillere blot fire uger, fra en sæson slutter, til den næste går i gang.

- Det er altså hårdt for kroppen og hovedet med så kort en sommerferie. Og hvis det fortsætter, vil vi se folk begynde at brænde tidligere ud.

Champions League-slutrunden er et af de steder, man kunne skære kampe væk, og på den måde give spillerne mere ferie, lyder det fra den danske landstræner:

- Der skal være mere tid til slutrunderne, så der er hviledage mellem hver kamp. Men i Champions League især synes jeg, at man kan ændre strukturen, fordi det er de samme 16 hold, der går videre til 1/8-finalerne hvert år.

’Helt ved siden af skiven’

I et forsøg på at råbe de to største internationale håndboldforbund, EHF og IHF, op, gik mange af verdens bedste spillere sammen i sidste uge og skrev under på et åbent brev, hvor de appellerer til, at antallet af kampe på en sæson skæres ned.

De mener ikke, at kampprogrammet tager hensyn til deres helbred, og de peger på, at antallet af skader er stigende.

- Det er en svær nød at knække. Vi er ikke blevet hørt, når vi har ytret os hver for sig, så derfor er vi nu gået sammen, siger den danske landsholdsfløj Lasse Svan, der også har sat sin underskrift på brevet til EHF og IHF.

- Vi spiller for mange kampe på for få dage, og det er ikke underligt, at der de sidste par år er begyndt at komme så mange skader.

Et af de helt store problemer er ifølge spillerne, at dialogen mellem dem, der fastlægger kampprogrammet i Champions League, og dem, der står for de nationale ligaer, ikke er god nok.

Lasse Svan har spillet i Flensburg-Handewitt siden 2008. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

For eksempel kom Bundesliga-klubben Rhein-Neckar Löwen i problemer i sidste sæson, da de var forpligtet til at spille en kamp i den hjemlige liga, samme dag som Champions League-arrangørerne havde planlagt en kamp i deres turnerings regi.

- Den måde, kalenderen er stykket sammen på, er helt ved siden af skiven. I efteråret er vores kampprogram virkelig komprimeret, mens der kommer mere luft i foråret, og det burde man kunne strukturere anderledes, så det blev fordelt jævnt, siger Lasse Svan.

I dansk håndboldforbund, DHF, forstår generalsekretær Morten Stig Christensen spillernes kritik, men han påpeger samtidig, at et mindre kampprogram vil komme med en pris:

- Vi må erkende, vi er i en underholdningsbranche, hvor vi konkurrerer med rigtig mange andre underholdningstilbud. Vi skal finde en balance, hvor vi kan være en god forretning, og hvor vi ikke dræber dem, der skal drive forretningen med for mange kampe, har Morten Stig Christensen udtalt til TV2 Sport.

Af spillernes åbne brev fremgår det, at 61 spillere blev skadede i forbindelse med VM i håndbold, der blev afholdt i Danmark i januar.

FacebookTwitter