Ni dage før VM: Corona-frygt får Mikkel Hansen til at overveje afbud

Mikkel Hansen mener, at det vil være til fare for spillerne, hvis der tillades tilskuere til VM-kampe.

Mikkel Hansen overvejer at melde afbud til VM på grund af corona-sikkerheden ved slutrunden i Egypten, som begynder 13. januar. (Foto: ANNEGRET HILSE © Scanpix)

VM i håndbold begynder i Egypten om ni dage, og når Danmark stiller op som forsvarende verdensmester, kan det blive uden holdets største stjerne, Mikkel Hansen.

De egyptiske arrangører ønsker tusinder af tilskuere i hallerne til VM-kampene på trods af coronapandemien, og det gør Mikkel Hansen utryg ved sundhedsrisikoen ved VM. Derfor overvejer han nu at melde afbud til turneringen.

- Jeg ved ikke, om man burde aflyse turneringen, men der burde i hvert fald ikke være nogen som helst tilskuere til stede, siger Mikkel Hansen til JP.

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, jeg ikke havde overvejet at melde afbud og ikke stadigvæk overvejer det – eller i hvert fald afventer information om, hvordan det skal afholdes, og hvordan arrangørerne i virkeligheden har tænkt sig at gøre det forsvarligt.

Måske bliver VM uden Mikkel Hansen i den danske trøje. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Økonomi frem for helbred

Søndag tjekkede Mikkel Hansen ind i Idrættens Hus i Brøndby sammen med de øvrige 20 danske landsholdsspillere til den første træning før slutrunden. Men det kan altså ’meget vel være’, at hans landsholdskolleger må tage til VM uden ham, siger Mikkel Hansen.

Den egyptiske arrangør håber ifølge det norske nyhedsbureau NTB på at kunne afvikle kampe med helt op mod 5000 tilskuere til stede.

Mikkel Hansen med VM-trofæet efter triumfen i 2019. (Foto: ANNEGRET HILSE © Scanpix)

Mikkel Hansen mener ikke, at man kan afholde turneringen med tilskuere, uden at det er til fare for spillerne. Og ’det giver ingen mening’, at spillerne skal leve i en hårdt kontrolleret corona-boble under slutrunden, når der lukkes tusindvis af tilskuere ind i hallerne, siger han.

- Jeg ikke den eneste, der er en anelse uforstående overfor det. Noget tyder på, at man tænker mere på økonomi frem for spillernes helbred, siger han til JP og henviser til, at flere spillere - især tyskere - allerede har sagt fra og bliver hjemme.

Morten Henriksen, som er sportschef i DHF, Dansk Håndbold Forbund, deler dog ikke Mikkel Hansens bekymring over corona-sikkerheden ved VM. Han mener ikke, at planerne om tusinder af tilskuere til VM er at vægte økonomi højere end spillernes helbred.

- Det er med god afstand og ordentlig ventilation i hallerne, det har vi sikret os. Så der er ikke nogen risiko for spillerne på den front. Vi er i løbende dialog om sikkerheden, og vi kunne aldrig finde på at sende et landshold afsted til et land, hvis vi ikke var fuldstændig rolige i forhold til sikkerheden.

Men oplever I, at Mikkel Hansens bekymring er et enkeltstående tilfælde, eller bliver den delt af flere i truppen og er et generelt problem?

- Tværtimod. Jeg har haft møder med spillerrådet flere gange og så sent som i går, og jeg føler god opbakning til den sikkerhed, vi har fået beskrevet dernede (i Egypten, red.).

Morten Henriksen og DHF har altså ingen planer om at lægge pres på de egyptiske VM-værter for at droppe ideen om tilskuere til kampene for at sikre spillernes tryghed – heller ikke for at sikre at Danmarks største stjerne melder sig klar til kamp.

I mange år har Mikkel Hansen været Danmarks store målmaskine. Han har scoret 1036 mål i 210 landskampe. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Et forbillede kan blive foregangsmand

Dropper VM-arrangørerne ikke tilskuerne, og kommer det til at betyde, at Mikkel Hansen melder afbud, vil det være et kæmpe tab for det danske landshold og de danske guldchancer. Det mener DR Sportens håndboldekspert Lars Krogh Jeppesen.

- Mikkel Hansen er en spiller, der kommer til at lede og dirigere både på og udenfor banen. Et afbud vil være en gigantisk streg i regningen. Det må vi for alt i verden krydse fingre for ikke kommer til at ske i forhold til det sportslige, siger Lars Krogh Jeppesen, som dog godt forstår Mikkel Hansens bekymring.

Og han mener også, at flere spillere kommer til at følge trop, hvis Mikkel Hansen gør alvor af sine overvejelser om afbud.

- Han er et forbillede for mange. Det ville give genlyd, hvis en spiller som Mikkel Hansen melder afbud på grund af hans egen og familiens sikkerhed. Jeg tror, der er mange spillere, der går med bekymringer. Jeg tror, det kan blive en slutrunde, der kan blive præget af afbud, og at det vil få en dominoeffekt, hvis Mikkel Hansen bliver foregangsmanden.

Lars Krogh Jeppesen håber dog ikke, at det når dertil. Han håber, at de egyptiske VM-værter lytter til Mikkel Hansen.

- Jeg ser helst et VM i Egypten afviklet uden tilskuere, for det kan sagtens lade sig gøre. I respekt for verdens tilstand og spillernes og aktørernes ve og vel.

På et pressemøde onsdag fortalte den egyptiske sportsminister, Ashraf Sobhy, om planerne for tilskuere til VM-kampene.

- Vi ser på muligheder for at gøre ind- og udgang og muligheden for fysisk afstand så god og tryg som muligt, så vi kan sikre god opbakning til det egyptiske landshold, sagde han ifølge NTB.

FacebookTwitter