OL-guld skulle have fuldendt succes-år for verdens bedste håndboldspiller

Landsholdsmålmanden Niklas Landin ser lyst på fremtiden, selvom han ikke altid hører, hvad der bliver sagt fra trænerbænken.

Niklas Landin blev i weekenden kåret som verdens bedste håndboldspiller. (Foto: Tt News Agency/Reuters © Ritzau Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Niklas Landin og jeg har et fællesskab.

Fællesskabet, jeg snakker om, er usynligt for omverdenen. Men det er noget, vi begge har skullet høre for hele vores liv. Eller - det er det ikke helt. Vi er begge halvdøve - begge på venstre øre.

Men derfra stopper den store sammenligning også.

Landin er ni centimeter højere end mig, vejer cirka 25 kilo mere - og nå ja, så er han verdens bedste håndboldspiller.

Den danske landsholdsmålmand blev i weekenden udråbt til verdens bedste håndboldspiller i 2019 hos herrerne af Det Internationale Håndboldforbund.

Landsholdsanføreren kan også være stolt af sin sæson. Et verdensmesterskab med Danmark og en EHF Cup-sejr og pokaltitel med sin tyske klub, THW Kiel.

- Det har været et år, som ikke har været som nogen andre år for mig. Jeg har været utroligt stolt af det, jeg har leveret og det, jeg har opnået i 2019. Det var bestemt et år, som jeg har været utroligt glad for, siger Niklas Landin.

- Det, som jeg har leveret på banen i 2019, står også som noget af det bedste, jeg har leveret.

Den flotte sæson blev så cementeret i weekenden, hvor Danmarks sidste skanse kunne modtage prisen som verdens bedste håndboldspiller.

En anerkendelse og en hæder, som også er svær at sætte ord på for den 31-årige Søborgenser.

- Jeg blev meget overrasket. Jeg havde bestemt ikke regnet med det – eller turdet håbe på, at jeg kunne vinde over de andre fire, som også var nomineret. Den havde jeg sgu ikke set komme, lyder det fra Landin, der har fået en ekstra motivation til at kæmpe videre.

- Det viser mig, at det hårde arbejde, som jeg har gjort de sidste mange år, også bærer frugt.

En glad landsholdsanfører kunne i 2019 løfte VM-trofæet i Jyske bank Boxen efter finalesejren over Norge. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Landin fik for alvor sit internationale gennembrud ved VM-slutrunden i Sverige i 2011, hvor Danmark sikrede sig sølvmedaljer. Det er siden blevet til flere danske medaljer med Landin på mål.

EM-guld i 2012, OL-guld i Rio i 2016 og VM-guld i 2019.

Fremtiden er lys, selvom OL er udskudt

Landin er bagerste mand på to af de bedste hold i Europa – Danmark og Kiel. Det får også danskeren til at se lyst på fremtiden, der ikke kun gør det muligt at vinde anerkendelse, men også titler.

- Jeg synes bestemt, at fremtiden ser lys ud. At Danmark vinder VM, og Kiel vinder Bundesligaen. De sidste to år har været helt fantastiske – både for Danmark og for Kiel.

Sommeren 2020 havde fået en ring i kalenderen, hvor det danske landshold stod til at skulle forsvare sit OL-guld fra Rio i 2016.

Den danske landsholdsmålmand var tæt på det perfekte år, men OL-guldet må vente et år endnu.

Det kunne vi have gjort med verdens bedste håndboldspiller på mål, verdens bedste træner på sidelinjen og de forsvarende mestre på banen. Men det er efterhånden ikke gået mange forbi, at de olympiske lege i år er udskudt.

Udskydelsen falder uheldigt med et godt Landin-år.

- Især efter vi ikke leverede til EM, så ville vi gerne have været til OL, så vi virkelig kunne bevise noget andet. Vi glæder os alle sammen til, at vi forhåbentlig snart kan komme i gang igen. Vi havde gerne set, at det var i den her sommer, forklarer Landin og uddyber.

- Men det må vi tage til den tid. Der er jo også nogle ting, der er vigtigere, end at vi bare får spillet noget håndbold, lyder det modne svar fra den 31-årige far til to.

Niklas Landin har spillet i tyske THW Kiel siden 2015. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Og han taler med tyngde og selvsikkerhed. Han er tidligere blevet skudt i skoene, at han er krukket – måske arrogant, men så er vi tilbage til vores skæbnefællesskab.

For Niklas Landins høretab har flere gange provokeret folk, uden han selv har været opmærksom på det.

- Jeg er da blevet opfattet som en arrogant person. Når jeg er gået videre, efter de har snakket til mig.

- I skolen i de mindre klasser, har der tit været skole-hjem-samtaler, hvor læreren har sagt, at de andre børn har set mig som utrolig arrogant, fordi jeg ikke svarede, når der blev sagt noget til mig. Det har der så været en grund til, uddyber Landin.

- Det har også været, fordi jeg har været dårlig til at sige det. Det har jeg måske været lidt bange for. Jeg har ikke altid haft lyst til at sætte fokus på det.

Lidt ekstra opmærksom

På håndboldbanen får det døve øre ikke de store konsekvenser. Niklas Landin forsøger at være opmærksom på, hvis træneren vil i kontakt med ham.

Og ellers gør han omverdenen opmærksom på høreproblemet – også selvom de måske burde have hørt det før.

- Jeg forsøger altid lige at få nævnt det til mine holdkammerater – især hvis jeg kommer til en ny klub eller til en ny forsamling. Min bror glemmer tit, at jeg er døv på det ene øre.

Landsholdsmålmanden er ikke kun opmærksom på træneren eller sine holdkammerater. Han har også sin opmærksomhed rettet mod fremtiden.

Derfor er verdens bedste håndboldspiller også fortrøstningsfuld i forhold til næste sommers OL, hvor han håber på endnu mere ædelt metal.

FacebookTwitter