PORTRÆT Nikolaj Jacobsen genoptager jagten på landsholdsmetal

Det gode humør kendetegner Danmarks nye landstræner Nikolaj Jacobsen. Men hans vej har heller ikke været uden modgang.

(Foto: GEORGI LICOVSKI/CLAUS FISKER © Scanpix)

- Jeg savner vel kun lidt succes med landsholdet.

Sådan sagde Nikolaj Jacobsen i et længere interview med Jyllands-Posten i 2004, da en glorværdig international klubkarriere gik på hæld.

Og nej, der er ikke meget, Nikolaj Jacobsen kan savne fra en karriere, der som aktiv bød på to triumfer i EHF Cup’en og tre tyske mesterskaber med THW Kiel samt tre danske mesterskaber med barndomsklubben GOG frem mod skiftet til tysk håndbold i 1997.

Men trods den store succes i klubregi lykkedes det aldrig Nikolaj Jacobsen at få en medalje om halsen med herrelandsholdet, som han repræsenterede gennem 12 år frem til 2003. Da Danmark i 2002 endelig vandt den første medalje i 35 år med EM-bronze, måtte en knæskadet Nikolaj Jacobsen på krykker nøjes med at se til som tv-ekspert i Stockholm.

Nu får Nikolaj Jacobsen så igen chancen for at hente den landsholdsmedalje, han savner, efter at flere ugers spekulationer i dag blev bekræftet med offentliggørelsen af kontrakten som landstræner for Danmark fra sommeren 2017.

Valget mellem fodbold og håndbold

Den 22. november 1971 kommer Nikolaj Jacobsen til verden i Viborg. Et par år gammel flytter han med sine forældre til Sydfyn, hvor interessen for sport for alvor indfinder sig. Først fodbolden og som 11-årig begynder han også til håndbold.

Det viser sig hurtigt, at Nikolaj Jacobsen har en stor boldbegavelse. Han kommer både på ynglingelandsholdet i håndbold og er tæt på U16-landsholdet i fodbold. Derfor må han prioritere - og valget falder på håndbolden.

Som 18-årig bliver Nikolaj Jacobsen indlemmet på seniorholdet i barndomsklubben GOG. I 1992 vinder han sit første af tre danske mesterskaber med klubben, og året efter bliver han som 22-årig kåret som årets danske håndboldspiller.

Nikolaj Jacobsen i 1994 i selskab med sin træner i GOG-tiden, Bent Nygaard, og klubkammeraten René Hamann-Boeriths. (Foto: Palle hedemann © Scanpix)

Sideløbende bliver Nikolaj Jacobsen en mere og mere bærende profil på det danske landshold, hvor han leverer små mirakler med sit enorme skudrepertoire fra venstrefløj. En evne der senere i karrieren giver ham det tyske kælenavn ”Die Zaubermaus” – tryllemusen.

Grinede af straffekast

Kendetegnende for Nikolaj Jacobsens håndboldspil var glæden ved legen med bolden. Det fortæller Lars Krogh Jeppesen, der gennem fem år spillede på landsholdet med Nikolaj Jacobsen.

- Han var indbegrebet af højt humør. Vi trænede og arbejdede hårdt. Men for ham skulle det også være sjovt. Om det var at lave sjov under træningen eller øve straffekast med Lars Christiansen bagefter. Det skulle være forbundet med noget sjovt.

- Når vi havde taktikmøde i Flensburg og så video med Kiel, spolede vi altid tilbage for at se Nikolaj Jacobsens straffekast, der gjorde folk helt flade af grin. På den måde tog han legen med ind på banen, husker Lars Krogh Jeppesen.

Nikolaj Jacobsen underholder holdkammeraterne Lars Krogh Jeppesen og Peter Nørklit ved ankomsten til spillerhotellet under VM i Egypten 1999. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

I 1997 skifter Nikolaj Jacobsen for første gang væk fra GOG til tyske Bayer Dormagen og et år senere videre til storklubben THW Kiel, hvor han spiller i seks sæsoner og bliver en af klubbens mest populære profiler.

Fleisch Dänen og kynisme

Nikolaj Jacobsen beskriver selv som 29-årig i et interview med DR Sporten, hvordan skiftet til Bundesligaen betyder nye og strammere træningsrutiner. ”Fleisch Dänen” bliver flere af danskerne kaldt, fordi tyskerne mener, de har for meget sul på kroppen.

- Nikolaj var privilegeret, fordi han havde det talent, han havde. Han levede ikke sundt men drak masser af cola. Når vi boede på hotel, ville han altid gerne have et værelse, hvor man kunne stille noget udenfor, så han kunne få kolde colaer, fortæller Lars Krogh Jeppesen.

Men de fleste af colaerne bliver løbet af, og Nikolaj Jacobsen scorer 1344 mål i 212 kampe for Kiel. Et imponerende snit på over seks mål pr. kamp. Især venstrefløjens vindermentalitet var ifølge Krogh Jeppesen karakteristisk. For nok kunne Nikolaj Jacobsen være et legebarn, men når kampene skulle afgøres, var det alvor.

Det tyske mesterskab i år 2000 blev fejret med datteren Freja på armen. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

- For mig at se var han i den periode nok den bedste venstrefløj i verden – for han var kynisk. Han ville vinde for enhver pris. Jeg kan især huske et derby mellem Flensburg og Kiel, hvor Nikolaj Jacobsen løb Søren Haagen (daværende dansk landsholdsmålmand, red.) ned bagfra.

- Det psykede Søren og påvirkede ham resten af kampen. Det var kynisk, men han ville vinde. Det er en del af gamet, at man giver alt, hvad man overhovedet har. Sådan var han. Han ofrede sig altid 100 procent på banen – også hvis der skulle tackles hårdt.

Et tab der sætter tingene i relief

Mens håndbolden ofte har været en leg for Nikolaj Jacobsen, kan det samme ikke altid siges at have været tilfældet om hans private liv. Inden for blot to år mister han i 1997 og 1999 begge sine forældre, der dør af sygdom.

Et tab der har modnet Nikolaj Jacobsen og som har sat tingene i relief, når han nok engang har døjet med sine knæproblemer eller har tabt en kamp, fortalte han i 2004 til BT.

- Jeg ændrede mig, da min mor døde. Jeg er blevet roligere. Jeg ærgrer mig ikke over knæet. Jeg ved, at der er mange værre ting i livet. Jeg vil ikke have, at mit knæ skal ødelægge mig. Jeg tror godt, jeg kan tillade mig at sige, at jeg er et positivt menneske, der forsøger hele tiden at finde det positive i alt.

I 2004 rejser Nikolaj Jacobsen atter hjem til Danmark med hustruen Lenette og deres to døtre, der sidenhen også har fået en lillebror. De tre børn er hver især symboliseret med en stjerne tatoveret på Nikolaj Jacobsens arm omgivet af en lang række mindre stjerner, der symboliserer alle de titler, han har vundet i karrieren.

To af verdens bedste venstrefløje under Danmarks bronze-triumf ved EM i 2002. En skadet Nikolaj Jacobsen må dog nøjes med at heppe på Lars Christiansen fra sidelinjen. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Året inden stopper Nikolaj Jacobsen i landsholdstrøjen efter 148 kampe og 584 mål, hvilket der til dato rækker til en ottendeplads over flest landsholdsmål gennem tiderne.

Destinationen for familien bliver Viborg, hvor Nikolaj Jacobsen får en rolle som spillende assistenttræner under Ulrik Wilbek. Det har længe ligget i kortene, at han gerne vil holde fast i håndbolden, når den aktive karriere er ovre. Tidligere har Nikolaj Jacobsen taget en instruktøruddannelse på idrætsefterskolen i Oure og arbejdet som både efterskolelærer og højskolelærer.

Den spiller der formentlig har det allerbedste kendskab til Nikolaj Jacobsen som træner, er Mads Mensah Larsen, der både spillede under Jacobsen i de to sæsoner i Aalborg og siden har fulgt med ham til Rhein-Neckar Löwen. Og Mensah har kun gode ting at sige om den kommende landstræner.

- Hans allerstærkeste side er de taktiske elementer. Han er skarp på at forberede sig på modstanderne og også til at tilpasse sit koncept efter, hvilke spillere han har til rådighed. Han er også dygtig til at reagere i kampene, hvis noget skal ændres, siger han.

Tættere forhold end de fleste

Allerede forud for udnævnelsen af Nikolaj Jacobsen som landstræner har flere landsholdsspillere anbefalet ham åbent i pressen. Han karakteriseres ofte som spillernes mand, og det gode humør Lars Krogh Jeppesen oplevede hos Nikolaj Jacobsen som medspiller, holder stadig ved i trænergerningen, bekræfter Mensah:

- Der er ingen tvivl om, at Nikolaj har et tættere forhold til sine spillere end de fleste trænere har. Men det venskabelige betyder ikke, at han ikke også kan sætte sig igennem. Han er god til at skille tingene ad, og hvis han føler, folk ikke gør deres bedste, får de også en skideballe fra øverste hylde.

- Lige såvel som han kan råbe af sine spillere, kan han give folk et kram, hvis de har brug for det. Han opsøger også selv kontakten med spillerne, hvor det ikke behøver at handle om håndbold, men hvor han bare vil høre, hvordan folk har det eller fortælle røverhistorier.

Efter tre sæsoner i Viborg fortsætter Nikolaj Jacobsen i 2007 i Bjerringbro-Silkeborg, hvor han ligeledes agerer højre hånd gennem fire sæsoner.

I 2012 får Nikolaj Jacobsen for første gang chefkasket i Aalborg, som han allerede i sin første sæson gør til danske mestre og sæsonen efter sikrer sølv. Resultaterne får det store udland til at interessere sig for Jacobsens trænertalenter, og turen går i 2014 til Rhein-Neckar Löwen, hvor han siden da har stået i spidsen og i foråret som den første danske træner nogensinde sikrede sig et tysk mesterskab. Skiftet til Bundesligaen har skærpet Nikolaj Jacobsens trænerevner yderligere.

Vild jubel da Nikolaj Jacobsen i 2013 sikrede sig DM-titlen i sin første sæson i spidsen for Aalborg. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

- Jeg synes hele tiden, han udvikler sig. Niko har mange idéer, og dem er han blevet bedre til at sortere i og har fundet ud af, hvad der virker godt og mindre godt. Der er han blevet skarpere efter at have fået testet flere ting af.

- Der er nok lidt mere pres på her. Også for Niko. Der er ikke råd til at tabe en onsdag aften ude mod Ringsted, som vi gjorde med Aalborg. Så på den måde er han nok under større pres hver uge, end han måske var i Aalborg. Det tror jeg også har gjort ham endnu skarpere, vurderer Mads Mensah Larsen.

Konstruktiv i modgang

Endnu et karaktertræk ved Nikolaj Jacobsen som fremhæves af både Lars Krogh Jeppesen og Mads Mensah Larsen, er hans evne til at arbejde konstruktivt i modgang. Et nederlag gør ondt, men hans fokus rettes hurtigt mod nye opgaver.

- Da vi røg ud i 99 (VM i Egypten, red.) sad folk i omklædningsrummet og græd som piskede. Det gjorde Nikolaj også. Men allerede da vi kom tilbage til hotellet, havde han vendt det og så fremad. Mange andre brugte lang tid på at komme videre. Han fik vendt det smertelige til noget konstruktivt, siger Lars Krogh Jeppesen, mens Mensah supplerer:

- Niko kan blive sur og skuffet ligesom alle os andre. Men han er ikke god til at være det i mere end en enkelt eller to dage, og slet ikke hvis der venter opgaver forude. Sådan er han ikke som person.

Mikkel Hansen og Niklas Landin får en snak med Nikolaj Jacobsen under VM i Qatar, hvor han var med som tv-ekspert. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Forhåbentlig bliver der heller ikke meget at være sur og skuffet over, efter Nikolaj Jacobsen til sommer overtager tøjlerne på landsholdet ved siden af sit trænerjob i Rhein-Neckar Löwen, hvor han er på kontrakt til 2019.

Nikolaj Jacobsen har fortsat målrekorden på landsholdet for flest scoringer i én kamp med 15 mål i en VM-kval-kamp mod Grækenland i 1998. Nu kan han genoptage jagten på sin første landsholdsmedalje.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter