Qatar fortsætter spillershopping frem mod OL

Det er beskæmmende for sporten, at Qatar fortsætter med at købe landsholdsspillere frem mod OL, mener Håndbold Spiller Foreningen.

Når det danske håndboldlandshold i aften møder Qatar ved Golden League i Paris, vil en stor del af modstanderne være nationaliserede europæere og ikke indfødte qatarere.

Frem mod VM i Qatar sidste år satte værtsnationen gang i et projekt, der gik ud på at støvsuge verdensmarkedet for spillere, der kunne stille op for ørkenstaten og sikre et hæderligt resultat. Ved at udnytte det internationale håndboldforbund, IHF’s, lempelige regler på området lykkedes det at sammensætte et slagkraftigt hold, der endte med at vinde VM-sølv.

En fremgangsmåde, der mødte hård kritik fra særligt de europæiske håndboldforbund og spillere, men som Qatar nu tilsyneladende fortsætter frem mod sommerens OL i Rio.

- Jeg ved, at Qatar stadig er på udkig efter dygtige spillere, og vi hører, at de er ude at kigge på de spillere, der ikke har spillet landskampe i tre år, siger Michael Sahl Hansen, der er direktør i Håndbold Spiller Foreningen.

Forslag stemt ned med et brag

Tre år uden betydende landskampe er nemlig den karensperiode, som en spiller skal igennem, før det er tilladt at stille op i landsholdstrøjen for en anden nation.

- Vi så gerne, at det blev stoppet, men det blev det desværre ikke i denne omgang, fortsætter Michael Sahl Hansen.

Han henviser til en kongres i IHF i november sidste år, hvor det europæiske håndboldforbund, EHF, foreslog en stramning af reglerne om nationalisering, som blev stemt ned med et brag.

Årsagen skal ifølge Michael Sahl Hansen findes i beslutningsprocessen i IHF, hvor alle landes stemme tæller lige meget, hvilket præsidenten i IHF, Hassan Moustafa, har formået at udnytte til egen fordel.

- Vi ser nationer, som vi ikke anede spillede håndbold – og som heller ikke gør det – blive indlemmet i det, som Moustafa kalder demokrati, og som så stemmer på det, som Moustafa og kompagni vil have.

- Vi må så håbe, at det ikke bliver en trend blandt oliestater, at man køber sig til stærke landshold. Men jeg synes, at det er en begrundet frygt, for Qatar har virkelig fået sig et vindue til verden og er blevet placeret på landkortet i sportens verden. Det er iskolde kontanter, der taler, og det mener vi ikke er den rigtige måde at gøre det på, siger Michael Sahl Hansen.

Demokrati med brune kuverter

Sandsynligheden for, at der sker en ændring i den retning, som man fra dansk side ønsker, er med den nuværende ledelse i IHF ikke alt for gode, forudser Håndbold Spiller Foreningens direktør.

- Forhåbentlig ændrer det sig med tiden, hvis vi lægger endnu mere pres på, men vi er jo ikke naive, og vi kan godt se, hvordan tingene foregår på IHF’s kongres. Man kalder det et demokrati, men det er styret af brune kuverter, siger han.

Formanden for Dansk Håndbold Forbund har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Kampen mellem Danmark og Qatar ved Golden League fløjtes i gang klokken 20.30.

Øverst i artiklen kan du se indslaget fra Sportsnyhederne om Qatars købelandshold.

Facebook
Twitter