Video: Den fantastiske start på VM 1974

Den langhårede Kay Jørgensen var i slutminutterne den store helt, da Danmark sensationelt slog Vesttyskland ved håndbold-VM i 1974 i DDR.

I morgen spiller de danske herrer deres første kamp ved VM i håndbold i Spanien. Modstanderen er Qatar og burde være ganske overkommelig.

Skruer man tiden 39 år tilbage, var situationen en ganske anden. Ved VM i DDR skulle Danmark møde Vesttyskland, der var favorit, men det endte sensationelt med en dansk sejr.

På videoen i toppen af siden kan du se de afgørende og særdeles spændende minutter, hvor Danmark hev en smal 12-11-sejr hjem. Den store helt var her målvogter Kay Jørgensen, der snuppede to straffekast. Da videoen begynder, er stillingen 11-10 til Danmark.

Kay Jørgensen spillede hele 213 landskampe fra 1966 til 1980 og blandt andet på grund af præstationer som den mod Vesttyskland blev han også kendt som straffekastekspert.

Kampen blev spillet i Karl-Marx Stadt, der i dag hed Chemnitz - akkurat som tilfældet var, inden Tyskland blev delt efter 2. verdenskrig.

Hans Grønfeldt er kommentator og Gert Andersen er medkommentator.

         *****

Danmark blev siden nummer to i gruppen efter Tjekkoslovakiet, og i mellemrunden kunne danskerne desværre ikke følge op på den gode indledning. Det blev til to nederlag og til sidst også et nederlag mod Ungarn i kampen om 8. pladsen.

Rumænien blev verdensmester efter at have slået værtsnationen i finalen med 14-12.

Fire år senere var Danmark selv VM-vært, og med en fjerdeplads indledtes en gylden periode, som var varede frem til midten af 1980erne.

         *****

Herunder kan du se mange flere videoer fra tidligere VM-slutrunder i herrehåndbold.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk