I det 'nye' GOG er de tilbage på en gylden sky: 'Startskud til en ny æra'

Torsdag aften har traditionsklubben GOG muligheden for at vinde DM-guld for første gang i 12 år.

Torsdag aften kan GOG vinde deres første DM efter en guldtørke på tolv år. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Om det er historiens vingesus, der har blæst Emil Jakobsens hår tilbage i den perfekte bølge, er ikke til at sige.

Men når den 21-årige venstrefløj stiller sig ned i hjørnet af Gudmehallen, tager tilløb, svæver ind i feltet og modtager det fynske folks hyldest, er det som at se historien gentage sig. Denne gang har historien bare ladet vente på sig.

For hvis der er noget, de er vant til at se i Gudme, så er det talentfulde spillere, der stormer op gennem geledderne i GOG, før de bliver sendt ud over Danmarks grænser til større destinationer. Mikkel Hansen, Nikolaj Jacobsen og et hav af andre nuværende og tidligere landsholdsspillere har alle haft haft adresse på Fyn.

1992: GOG og vinder DM-guldet, og landstræner Nikolaj Jacobsen sætter ord på det.

Men den guldtørke, som har varet de seneste 12 år i GOG, har håndboldfolket været nødt til acceptere som et nødvendigt onde. Ikke at det har været sjovt, heller ikke for Bent Møller, der er tidligere topspiller i GOG og nuværende bestyrelsesmedlem i GOG Håndbold.

- Hvis vi, som det åbenbart ser ud, skal til at været et fast tophold i dansk håndbold, så er det jo helt fantastisk. Det vil være noget af et startskud til en ny æra i klubben, siger han.

Derfor kan det også mærkes i og omkring klubben, at det er mere end blot en håndboldkamp, der spilles torsdag aften mod Aalborg Håndbold. En sejr til GOG vil endegyldigt skabe orden i det kaos, som klubben har brugt ni år på at navigere sig tilbage fra mod toppen af dansk håndbold i.

Konkurs

Håndboldklubben GOG, der står for en sammenslutning af de sydfynske byer Gudme, Oure og Gudbjerg blevet stiftet i 1973. 14 år senere rykkede den op i landets bedste håndboldrække på herresiden. Her gik guld og harpiks i mange år hånd i hånd i GOG, og faktisk er det lykkedes holdet gennem historien at hente hele 20 DM-medaljer i de første 21 sæsoner – syv af guld, otte af sølv og fem af bronze.

Men i 2009 ramte klubben bunden med et brag. GOG erklæret konkurs og tvangsnedrykket til 2. division. En hel ny hverdag ventede for holdet, der i flere årtier havde været en fast del af toppen i dansk håndbold.

Bent Møller er en af dem, der har oplevet både op- og nedture med klubben. Han var med, da GOG rykkede op i den bedste række, han var med til at vinde klubbens første mesterskab og også det seneste i 2007. Men han var også med, da det så allermest sort ud.

1998: Søren Haagen er med til at sikre synfynboerne DM-triumfen.

Efter flere måneder med en uvis fremtid blev den sydfynske klub ramt af konkurs, grundet en gæld på 15 millioner. En hård tid for alle i og omkring klubben, men efterfølgende forsøger man at se konstruktivt på det i GOG.

- Vi var med helt fremme, og så var vi helt nede. Det har været noget af en rutsjebanetur. Vi har virkelig måtte betale prisen for det, men det har været det bedste, der er sket for GOG nogensinde, at vi gik konkurs.

- Det er fantastisk at se, hvordan tidligere folk omkring klubben er tilbage. Nogen af dem, der har været med til at bygge det hele op, hjælper med til at skubbe på og tror på os, siger Bent Møller.

Nærhed er vigtigt

Der er sket meget, siden GOG gik konkurs for ni år siden. Klubben besluttede sig for at tage arbejdshandskerne på og kæmpe sig tilbage. Efter tre sæsoner sikrede den sydfynske klub sig oprykning til landets bedste række, men det blev på ingen måde endestationen. Klubben kæmpede sig videre, og Bent Møller mener, at nærheden i klubben har været afgørende.

- I GOG har alle altid været velkomne. Men efter vi gik konkurs begyndte vi at se anderledes på nogle ting. Når man som klub får nogle professionelle hold, så distancerer de sig ofte fra resten af klubben, men sådan har det ikke været denne gang, fordi GOG har bygget klubben op omkring egne spillere.

- Det er de lokale drenge, vi bruger. Det har ændret forholdet til ungerne, der løber rundt i hallen. Det hele er blevet meget mere nært. Vi skal bygge videre på vores stærke moderklub, siger Bent Møller.

Med oprykningens til Danmarks bedste herreliga begyndte det for alvor at gå stærkt på sydfyn. I 2016 fik de gulblusede første mulighed for at komme i DM-finalen efter konkursen, men tabte til Team Tvis Holstebro. I stedet blev det til fynsk DM-bronze. I 2018 spillede de for anden gang for at komme i den første DM-finale efter konkursen, men igen måtte de se sig slået – denne gang af Skjern. Igen hentede fynboerne bronze.

Udsolgt efter to minutter

Og nu fremme i 2019.

12 sæsoner siden seneste DM-guld kan sydfynboerne i GOG sig det påny. I første finalekamp løb GOG med sejren over grundspilsvinderne fra Aalborg Håndbold og står inden torsdagens retur på sydfyn med en ene arm om trofæet.

Og det har man kunnet mærke i klubben.

- Folk kimer os ned om at få billetter. De var solgt to minutter efter, de kom til salg, og der var flere tusinde på venteliste. Vi kunne sagtens have solgt 5000, hvis vi havde haft pladsen, men ledelsen har besluttet, at vi bliver i GOG, og det, synes jeg, er klogt.

- Der er så meget historik i det her. Så hvis det skal afsluttes med et mesterskab, så skal det være i Gudme, og det må gerne koste lidt penge, siger Bent Møller.

2000: Bent Nyegaard får en svævetur efter GOGs DM-guld.

Om GOG går hele vejen og for alvor får bugt med det koas, der har været i klubben, det får vi at se torsdag. Men ét er sikkert; der er planlagt en solid omgang festivitas i Gudme, hvis det sker.

- Vi forventer op mod 2000 mennesker, og vi har altså ikke plads til ret mange flere. Der skal selvfølgelig være fest, så vi har valgt at sætte en scene op med musik, og så skal der gang i fadølshanerne.

- Hvis nu vi er dygtige, og det lykkes, så bliver der larm på i den gamle hal. Så vælter det hele nok, siger Bent Møller.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter