KOMMENTAR Særlig ånd i islandsk håndbold

Det burde være umuligt landets størrelse taget i betragtning. Men Island hænger på i verdenstoppen.

Der er en særlig ånd på det islandske landshold. Faktisk i hele det islandske håndboldmiljø. (Foto: Gjorgji Licovski © Scanpix)

Kunne man forestille sig et håndboldhold bestående udelukkende af indfødte århusianere vinde OL-sølv? Næppe. Bestemt ikke fordi der er noget galt med århusianernes håndboldkundskaber. Men dimensionerne taget i betragtning, virker det helt usandsynligt.

Derfor var det desto mere imponerende, da Island opnåede bedriften i Beijing i 2008. Med en befolkning på 320.000 - omtrent lige så stor som i Aarhus Kommune - og blot omkring 6.000 registrerede håndboldspillere i landet. Til sammenligning er der 18 gange så mange medlemmer i Dansk Håndbold Forbund.

Det var første gang i den lille klippeøs historie, at man vandt en OL-medalje i en holdsport, og det har i sagens natur givet håndbolden en særlig plads i islændingenes hjerter. I øvrigt blev OL-finalen mod Frankrig set af 98 procent af de islandske tv-seere.

En historik af tætte opgør

Davids kamp mod Goliat er næsten for oplagt en kliché til at beskrive Danmarks møde med lille Island i VM-ottendedelsfinalen mandag aften. Men det er i så fald en meget hårdtslående David, de danske håndboldherrer skal op imod. For historikken de to nationer imellem afslører en lang række af nervepirrende dramaer.

Blandt andet ved førnævnte OL-turnering hvor holdene spillede 32-32. Faktisk er seks af de seneste 16 indbyrdes opgør endt uafgjort - yderligere seks med blot en etmålssejr. Og vi kan da bare føje den seneste testkamp for 14 dage siden til listen, hvor islændingene vandt 30-29.

Men hvad er hemmeligheden bag, at så lille en nation kan levere så stort? Landstræner Aron Kristjansson, der sideløbende står i spidsen for KIF Kolding København, har ved tidligere lejlighed peget på den barske islandske natur. Det skaber en særlig mentalitet i bogstaveligste forstand konstant at leve i modvind, mener han.

Island har dog medvind på tilskuerpladserne. (Foto: Fehim Demir © Scanpix)

Svingende islandsk niveau

Lige præcis de dyder får islændingene brug for mod Danmark. For holdet risikerer at undvære sin største stjerne playmakeren Aron Palmarsson, der døjer med en hjernerystelse og ikke kunne være med i den afgørende gruppekamp mod Egypten. Om han skrives tilbage i truppen vides ikke i skrivende stund, men Kiel-spilleren er under alle omstændigheder næppe på toppen.

Holdets vej mod ottendedelsfinalen har absolut heller ikke været fri for bump. Nederlag på otte og 11 mål til Sverige og Tjekkiet men til gengæld uafgjort mod de franske Europamestre og sejr over en af turneringens overraskelser fra Egypten.

Palmarsson eller ej. Man kan være sikker på, at islændingene vil levere samme energiudladning som de lokale vulkaner. Heldigvis er Danmark godt forberedt på det. For manden i spidsen for holdet ved alt om den særlige islandske ånd. Gudmundur Gudmundsson var nemlig selv træner for Island, da holdet satte gang i den helt store håndboldeufori med OL-sølvmedaljen i 2008.

Facebook
Twitter