Klavs Bruun angriber dansk liga-struktur: Vil have spillerne til udlandet og mærke modstand

Strukturen i håndboldligaen er ødelæggende for mentaliteten hos spillerne.

Der skal mere liv i det danske kvindelandshold i håndbold. Det er holdningen fra landstræner Klavs Bruun Jørgensen, og det har den egentlig været lige siden første dag, han satte sig i stolen som dirigent for Danmarks bedste håndboldkvinder.

Det står ekstra klart for ham efter den seneste EM-slutrunde i december, hvor det var, som han selv siger, et nederlag til Serbien i gruppespillet, der knækkede det danske landshold.

Efter det fik holdet ikke rigtig rejst sig igen, før man slog Montenegro, og der var det for sent til at komme videre.

Men hvad er mere liv egentlig, og hvordan får man mere af det?

Klavs Bruun Jørgensen lægger ikke skjul på, at der er mange veje til løsningen, men han holder fast i mange af de samme ting, som han hele tiden har sagt.

- Der skal være noget mere knald på. Meget af det er pænt. Vi er flinke, og det skal vi selvfølgelig også være. Men det handler om, at vi godt kan gå hårdt til hinanden i træning og i kamp, hvis der er en, som ikke følger aftalerne. Vi skal kunne hive fat i kraven på hinanden, siger landstræneren.

Der er mange grunde til, at danskerne mangler den vildskab, som Klavs Bruun Jørgensen efterspørger. Rigtig mange. Men den første, som han kommer til at tænke på, er strukturen i den danske håndboldliga.

- Vores slutspil er på mange måder rigtig fint og spændende, men det er også dræbende, fordi der ikke er særlig meget på spil i løbet af en sæson, siger han.

Det er sådan i den danske liga, at de 8 bedste ud af de 14 hold i ligaen mødes i slutspillet. Her bliver man inddelt i to grupper, hvor de to bedste fra grundspillet får to point med over.

- Det er stadig sådan, at nummer otte har en reel mulighed for at blive dansk mester, hvis de vinder den første kamp. Jeg synes, at det er katastrofalt, lyder det fra Klavs Bruun Jørgensen.

Han efterspørger, at der kommer mere på spil i løbet af hele året, så man ikke kan nøjes med at spille et par måneders god håndbold efter en elendig sæson og alligevel blive dansk mester.

Intensiteten forsvinder hos spillerne, hvis nederlag i oktober og november alligevel ikke har nogen betydning, når medaljerne deles ud.

- Du skal også kunne erkende nogle gange tidligt i sæsonen, at du er virkelig dårlig. I stedet sidder man nu efter grundspillet og tænker, at man stadig kan blive dansk mester, selvom man har spillet en dårlig sæson. Det er åndssvagt, siger Klavs Bruun Jørgensen.

- Jeg tror, at det er ødelæggende for vores mentalitet.

Kig ud over de danske grænser

Det er også en af grundene til, at landstræneren aldrig har lagt skjul på sin anbefaling til landsholdsspillerne om at rykke til udlandet.

Han ser gerne, at Danmarks bedste spillere løber ind i nogle større dagligdagsudfordringer, end dem de møder i den hjemlige liga.

- Her i Danmark er det hele sgu meget pænt, og der vil de have godt af at lære at komme ud og møde en træner, som nogle gange ikke forstår, hvad du siger. Man kan kun se, at han er virkelig sur på en. Det er mega hårdt, men det er sundt at få noget modstand, lyder det fra Klavs Bruun Jørgensen.

- De møder også modstand i Danmark, men det er på en anden måde, fordi der er et sikkerhedsnet, en masse gode venner og en familie, der står og klapper dig på ryggen og siger, at det hele er okay, og at man bare skal blive inden for de otte bedste, siger han igen med henvisning til den danske struktur.

Klavs Bruun Jørgensen er ked af, at eksperter har været ude og være modstander af danskere, som er rykket til mindre klubber i udlandet i stedet for at blive i Danmark.

Her tænker han eksempelvis på en spiller som Stine Bodholt, som har valgt at rykke til Nantes, der pt. ikke er bedre end subtoppen i Frankrig. Han ser hendes skifte som en bedre vej til de bedste klubber i verden end at blive i den danske liga.

- Man kan ikke forvente, at vores landsholdsspillere rammer de bedste klubber i Europa, hvis man ser på, hvordan vi klarer os internationalt. Så må de starte et andet sted og arbejde sig op, siger han.

- Så må hun bruge Nantes til at vise de større klubber som Metz eller Brest, at hun er god nok til at spille for dem. Det er nemmere at vise, når hun allerede spiller i den franske liga. Men når hun render rundt og spiller for nummer syv i Danmark, så er det da klart, at de ikke køber hende. Så er det svært at vise sig frem, forklarer Klavs Bruun Jørgensen.

Han fremhæver blandt andre sin tidligere landsholdskammerat Kasper Hvidt som et eksempel på, at den strategi fungerer. Han rykkede til bunden af den spanske liga, men fandt dernæst vejen til de helt store klubber i Europa og især Spanien gennem gode præstationer og hård træning.

Både Stine Bodholt og Louise Burgaard skifter til franske klubber, når denne sæson er ovre. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Og udlandet er noget helt andet end den danske liga. Oplevelserne er helt anderledes både på godt og ondt.

- Jeg kan se det på Anne Mette Hansen nede i Ungarn. Jeg har set, hvordan de træner op til kamp. Det er bare noget andet. Dernede er tilskuerne unge mænd i bare maver. I Danmark er det folk over 50, som sidder på rækkerne, siger Klavs Bruun Jørgensen.

Hans forhåbning er, at udlandserfaring kan smitte af på landsholdet. At det kan bringe mere vildskab ind. Og det skal selvfølgelig også levere mere kvalitet. Fordi selvom der kommer mere liv ind på kvindelandsholdet, så skal man også spille god håndbold for at være blandt de bedste.

Det synes Klavs Bruun Jørgensen også, at han så ofte under den seneste slutrunde, men fejlene sniger sig ind på de forkerte tidspunkter, og så er vejen til at komme blandt de fire bedste altså utrolig lang.

- Kvalitetsmæssigt er vi ikke et sted, hvor vi kan gøre som Mikkel Hansen og de andre og spille på halvt blus engang imellem og stadigvæk vinde med ti. Der er vi bare ikke, erkender landstræneren.

Landsholdet er samlet i disse dage, fordi man i weekenden skal spille Golden League. Der møder man Norge torsdag, Frankrig lørdag og Rumænien søndag.

Facebook
Twitter