Norge trækker sig fra nordisk værtskab: Nu står Danmark alene med presbold for at redde EM

EM i håndbold er i fare, efter at Norge har trukket sig som vært. Dansk Håndbold Forbund arbejder nu på et solo-værtskab.

Det danske EM-værtskab i håndbold er i fare, efter at Norge mandag har trukket sig fra det delte nordiske værtskab. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Mandag trak Norge sig som EM-vært og spillede dermed en presbold direkte i hænderne på Dansk Håndbold Forbund: Vær EM-vært alene, eller opgiv værtskabet helt.

Kvindernes europamesterskab i håndbold skulle ellers have været et skandinavisk festfyrværkeri, når Danmark og Norge i december skulle have delt EM-værtskabet.

Men mindre end tre uger før EM begynder, står turneringen nu uden det ene af sine to værtslande.

Den norske by Trondheim stod som arrangør for to indledende grupper og en mellemrundepulje. Semifinaler og medaljekampe skulle efter planen spilles i Oslo, men nu skal der findes en ny værtsby til de kampe, hvis EM skal gennemføres.

Kåre Geir Lio, præsident for Norges Håndboldforbund, NHF, siger i en pressemeddelelse, at Norge giver afkald på sin del af værtskabet på grund af myndighedernes coronarestriktioner.

- Vi har vendt hver en sten i håb om at få mesterskabet til Norge. Nu er tiden kommet til at acceptere, at det ikke kan lade sig gøre med de retningslinjer, som gælder herhjemme, siger han.

i 2018 overrakte EHF-formand Michael Wiederer (tv.) EM-værtskabet 2020 til DHF-formand Per Bertelsen (midten) og NHF-formand Kåre Geir Lio (th) (Foto: Sportxpress © Scanpix)

Det efterlader Danmark som eneste arrangør. Danmark er vært for to indledende grupper og en mellemrundegruppe. Resten af turneringen er lige nu hjemløs.

Udmeldingen fra Norge ærgrer Per Bertelsen, der er formand i Dansk Håndbold Forbund, DHF.

I en pressemeddelelse oplyser han, at DHF nu arbejder på en alternativ løsning for at redde slutrunden. En mulighed kan være, at Danmark bliver vært for hele turneringen.

- Vi havde selvfølgelig glædet os til, at vi sammen med Norge skulle arrangere dette mesterskab. Der ligger mange, mange timers samarbejde og forberedelse bag planlægningen af et mesterskab, og vi er derfor rigtig kede af, at de norske restriktioner spænder ben for vores gode kolleger i Norges Håndboldforbund, siger Per Bertelsen.

- Vi er allerede i gang med at se på, hvad der kan lade sig gøre i forhold til afviklingen af hele EM i Danmark. Mere kan jeg på nuværende tidspunkt ikke sige.

Ved EM i 2018 røg det danske kvindelandshold ud i mellremrunden og endte på en 8. plads. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Over for flere medier har Per Bertelsen tidligere slået fast, at Danmark ikke vil påtage sig ekstraomkostninger ved at overtage hele arrangementet. Det gentager han mandag over for BT.

Det danske forbund kræver, at Det Europæiske Håndboldforbund, EHF, betaler alle regninger, der er forbundet med at flytte den norske halvdel til Danmark.

EHF har mandag udsendt en kort pressemeddelelse efter Norges udmelding.

- EHF er ked af den norske regerings beslutning og den medfølgende konsekvens, der betyder, at NHF ikke kan være vært for slutrunden.

- Vi leder efter alternative muligheder i samarbejde med DHF. Yderligere information vil blive offentliggjort senest tirsdag, lyder det.

Samme melding kommer fra Dansk Håndbold Forbund, som ikke har yderligere kommentarer til DR Sporten mandag middag.

Møde med Kulturministeriet, og Kolding er klar

DHF bekræfter dog over for DR Sporten, at DHF-ledelsen mandag holder møde med repræsentanter fra Kulturministeriet om situationen. Hvorvidt mødet handler om corona-retningslinjer og økonomisk støtte fra regeringen til et potentielt dansk solo-værtskab vil hverken DHF eller Kulturministeriet kommentere på.

Lige nu er Herning på plads som værtsby for en del af slutrunden, og Danmark skal blandt andet spille sine indledende gruppekampe og eventuelle mellemrundekampe i Jyske Bank Boxen.

Desuden er de kampe, som skulle være spillet i Frederikshavn, flyttet til Herning på grund af restriktionerne i syv nordjyske kommuner.

Med den pludselige mangel på værtsbyer spillede Kolding sig selv på banen mandag. Trods det korte varsel er den sydøstjyske håndboldby og Kolding Hallerne klar til at springe til, hvis der er brug for det.

- Vi ville godt kunne løse det, siger Torben Andersen, der er formand i Kolding IF's hovedforening.

Han understreger, at der ikke er lavet en aftale med DHF, men at Kolding godt kunne finde på at byde sig til.

- Vi har haft så mange store stævner og EM og VM tidligere. Det er selvfølgelig en udfordring med det korte varsel, for der er en masse ting, der skal ændres. Hallerne er fuldt booket i den periode.

- Men vi har en stor håndboldklub, der er vant til at hjælpe. Vi har en kommune, der kan hjælpe med at flytte arrangementerne i hallerne.

EM begynder efter planen 3. december og slutter 20. december.

FacebookTwitter