Ny æra: Klavs Bruun vil komme med mere autoritet

For første gang skal kvindelandsholdet nye træner udtage sin bruttotrup. Vi har kigget lidt nærmere på, hvilken stil den nye træner kommer med.

Klavs Bruun Jørgensen skal snart udtage sin første trup. Vi har set nærmere på træneren og emnerne. (© Scanpix)

Torsdag udtager Klavs Bruun Jørgensen sin første trup som landstræner for de danske håndboldkvinder. Det er samtidig første trup efter Pytlick-æraen, hvis man lige ser bort fra den ene gang, Heine Eriksen udtog et hold til Golden League-stævnet i Frankrig tilbage i marts måned.

Den trup blev brugt på at se nogle talenter an – man skal huske, at Heine Eriksen er ansat som U17-træner inde hos DHF.

Men nu er det endelig Klavs Bruun Jørgensens og Søren Herskinds tur til at udtage sin trup. Den trup, der til december som minimum skal spille sig i semifinalen, når Danmark er vært for VM

Det helt store spørgsmål er nu, hvordan truppen kommer til at se ud. For for første gang længe er der uvished om, hvem der er købt, og hvem der er solgt.

-  Det bliver utrolig spændende at se, hvilken retning, Klavs Bruun og Søren Herskind bevæger sig i. Det er klart, at der med et nyt trænerteam også kommer nye idéer og tanker. Og så kommer der også mulighed for at ændre i det hierarki, der var i forvejen. Så det er spændende at se, hvad de gør sig af tanker dér, vurderer DR Sportens håndboldekspert, Lars Krogh Jeppesen.

Det er dog sikkert, at Klavs Bruun kommer med nogle nye tiltag til holdet. Han vil generelt gerne spille med et mere offensivt forsvar, og derfor kan det også sagtens være, at der kommer nogle overraskelser, når truppen bliver udtaget.

Og en af overraskelserne – eller i hvert fald ændringerne – kan blive Rikke Skov fra Viborg HK. Rikke Skov, der først blev indkaldt til EM-slutrunden i december af Jan Pytlick, for så få timer efter at få at vide, hun ikke skulle af sted alligevel.

Rikke Skov i aktion for landsholdet (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Men nu hedder landstræneren Klavs Bruun. Og for hans spillestil vil en Rikke Skov passe godt ind. Hun er en robust forsvarsspiller, og så har hun samtidig overrasket i angrebet i denne sæson. Derfor vil hun være et oplagt valg at tage med på venstreback-positionen, forklarer Lars Krogh.

-  Der er ingen tvivl om, at rent forsvars- og angrebsmæssigt, så er der ikke nogen på den venstreback, der gør det lige så godt som Rikke Skov lige pt.

-  Hvis man skal have det stærkeste hold og skal præstere om et halvt år – jamen så skal det her hold også indeholde Rikke Skov. Angrebsmæssigt overrasker hun gang på gang, og forsvarsmæssigt er hun drønstærk og ved, hvad der skal til. Og så er hun også den her ledertype, som holdet godt kan bruge.

Højreback er stærkest besat

Det er sjældent, at et landshold kan prale af at være stærkest besat på højreback-positionen. Men det er tilfældet for det danske landshold. Med en Line Jørgensen og en Louise Burgaard har Danmark to virkelig dygtige spillere på allerhøjeste niveau. Og de to bliver blandt andet nogle af dem, der skal bære landsholdet fremadrettet.

-  De kommer selvfølgelig med og kommer til at tage et stort ansvar. Det er i hvert fald spillere på meget højt niveau, som skal ind og gå forrest.

På playmakerpositionen har Jan Pytlick været meget glad for Kristina Kristiansen fra Team Tvis Holstebro, og som afløser for hende har han kigget mod Team Esbjergs Lotte Grigel.

-  Jeg tror da, Kristina Kristiansen er med, men der er også andre spændende spillere som hende. En Lotte Grigel og Lærke Møller bør også være med. Så man har nogle kloge playmakere, som kan gøre bagspillerne gode.

Lærke Møller, der i denne sæson har spillet for Team Tvis Holstebro, har i flere omgange måtte se sig selv om sorteper i spillet om playmaker-pladsen på grund af skader.

Men i den her sæson, har hun holdt sig skadesfri, og med det spil, hun har vist, så bør hun også være at finde på Klavs Bruun Jørgensens liste torsdag, mener Lars Krogh Jeppesen.

-  Lærke Møller har spillet alle kampe i den her sæson. Og i den første EHF Cup-finale mod Rostov Don spillede hun helt fantastisk og havde en masse overblik og fart. Hvis hun kan holde sig skadesfri, så er det rigtig spændende med hende.

Boblerne

Der er de faste spillere – og så er der boblerne. Dem, der ligger lige uden for truppen, som stadig er unge, eller som bare er så uheldige, at de andre på samme position bare er meget bedre og ikke til at nå, med mindre der opstår skader.

Anne Mette Hansen, der til daglig spiller venstreback i København Håndbold, var en af Pytlicks bobler. Og hun endte med at komme med til to slutrunder.

-  Jeg synes faktisk, at hun har meget af dét, der skal til. Hun et stadig ung. Jeg synes, hun skal være en del af den her bruttotrup. Hun skal bare lige have lært nogle flere ting, siger Lars Krogh.

På den modsatte back er der dog meget lang vej, fordi niveauet er så højt. Og det kan koste pladsen for en spiller som Mette Tranborg fra SK Aarhus. Hun er en meget høj spiller på hele 192 cm., og på mange andre hold ville der være plads til hende, men ikke når konkurrenterne hedder Jørgensen og Burgaard.

Samme position befinder Anne De La Cour fra Silkeborg-Voel KFUM, der også holder hjemme ude på højreback.

-  Tranborg er en rigtig spændende spiller specielt med den højde, hun render rundt med.  Og De La Cour har spillet en helt fantastisk sæson. Men udfordringen for de to spillere er, at vi har de her verdensklasse højrebacks.

-  Men de skal hele tiden holde sig klar, for skulle der ske noget med Line Jørgensen eller Louise Burgaard, så skal de være klar til at træde ind.

Men vi skal huske på, at Klavs Bruun har været ude at sige, at han og Søren Herskind vil spille med et mere offensivt forsvar. Og det kan åbne døre for nogle nye spillere, som han mener passer bedre ind i den måde, han vil spille på.

- Det kan være, han på baggrund af den her offensive tankegang er ude og udtage nogle spillere, som måske er en overraskelse. Det vil tiden vise. Det er dét, der er skidespændende ved at få en ny træner og nogle nye input.

 

Forandring på trænerposten

Og nye input vil der uden tvivl komme, når Klavs Bruun Jørgensen trækker landstrænertrøjen over hovedet i forhold til, da Jan Pytlick gjorde det.

Begge trænere er følelsesmæssigt involveret i kampene, men Klavs Bruun har en anden idé om, hvordan et hold skal ledes. Det skal styres af to stærke ledere – i det her tilfælde er det Klavs Bruun og Søren Herskind.

- Han vil selvfølgelig bruge spillerne, men der skal ikke herske nogen tvivl om, hvem der bestemmer. Klavs Bruun vil komme med mere autoritet, end hvad Pytlick havde til sidst i sin landstrænerperiode.

Folk, der har fulgt med i håndbold, ved, at Klavs Bruun Jørgensen er meget engageret og passioneret, når han står på sidelinjen. Senest kom det til udtryk, da han i sidste runde af slutspillet for herrerne kaldte Daniel Svensson fra Skjern Håndbold for ”bøsserøv”.

Men det engagement kan være et fint nyt pust hos kvinderne, mener Lars Krogh Jeppesen, der ikke håber ovennævnte sag kommer til at påvirke Klavs Bruun på bænken.

- Han kommer med engagement, vilje og vildskab. Han viser tydeligt, at han gerne vil dét her, og at man er ét hold. Det kommer vi helt sikkert til at se og forhåbentlig glæde os over.

Skal præstere meget snart

Som nævnt så er det allerede til december Klavs Bruun og holdet skal præstere, når Danmark er vært for VM. Han har inden da fem samlinger med holdet, så der skal arbejdes hårdt.

Holdet har også før VM nogle betydningsfulde kampe, hvor de bliver testet. Det er, når der i oktober er kvalifikation til EM i 2016. Så det er ikke meget tid, de har sammen, før der skal leveres resultater.

- Klavs kunne helt sikkert godt bruge noget mere tid. Men han kender præmissen og betingelserne – det gjorde han også, inden han sagde ”ja”. Han skal bare bruge den tid og så krydse fingre for, der ikke kommer for mange skader, så han kan holde fast i stammen på holdet.

- Jeg vurdere, at der fra stammen med de to stærke højrebacks er et stykke ned til de næste. Så han skal helst undgå skader på de bedste spillere.

Hvis man kigger på de seneste 24 år, så har landsholdet haft tre landstrænere: Ulrik Wilbek, Jan Pytlick og Brian Lyngholm. Wilbek stod i spidsen for holdet i den gyldne periode i 1990’erne, og da Jan Pytlick overtog i 1998 vandt han også mange medaljer med holdet – heriblandt to OL-guldmedaljer i 2000 og 2004. Så det er nogle store sko, Klavs Bruun skal udfylde, men det kan han også godt, mener Lars Krogh.

-  Det her kan godt gå hen og blive en succeshistorie, hvis han vel at mærke vil det. Jeg håber inderligt, at det her landshold kommer til at vokse – at Klavs får givet dem nogle redskaber til at præstere bedre, end de har gjort.