Tilskuerløst EM kan give DHF 18 millioner grunde til at genoverveje værtsskab

Et EM i kvindehåndbold i december uden tilskuere er en mulighed, siger DHF-formand. Der er ikke plads i kalenderen til at skubbe det.

Anne Mette Hansen (billedet) og det danske kvindelandshold i håndbold spiller i december EM på hjemmebane. (arkivfoto) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hvis du ligger inde med en krystalkugle, vil formanden i Dansk Håndbold Forbund, Per Bertelsen, rigtig gerne høre fra dig.

Til december er Danmark sammen med Norge værter for kvindernes EM-slutrunde, men om det bliver med bølgegang på tribunerne i et fyldt Boxen i Herning, restriktioner på tilskuerantal eller en gabende tom hal, ved formanden ikke endnu.

DHF har løbende dialog med Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) og mødtes så sent som i sidste uge.

- Vi kan godt komme i en situation, hvor vi skal spille et mesterskab for lukkede døre. Det er worst case, men det er en mulighed.

Udgangspunktet er altså, til en vis grænse, at må der spilles håndbold, skal der spilles håndbold - også selvom det kun bliver tv-seere, der får glæde af det.

- Vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at gennemføre et mesterskab. Omvendt skal vi også have nogle økonomiske garantier for, at vi ikke sætter penge til, siger Per Bertelsen.

DHF-formand Per Bertelsen mødes igen med det europæiske forbund i næste måned for at drøfte EM-slutrunden i december, hvor Danmark og Norge er værter. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Og økonomien er bestemt ikke uvæsentlig i denne sammenhæng. Den eneste indtægt dansk håndbold har i forbindelse med en slutrunde er entreindtægter. Alle rettigheder, marketing og reklamer er solgt til et selskab, og så får DHF et lille beløb af det europæiske forbund for at afvikle turneringen, siger formanden.

- Hvis vi ikke får en krone i entreindtægter, vil vi ud fra budgettet komme til at have et minus på omkring 18 millioner kroner.

Vil Dansk Håndbold Forbund kunne klare at tage den regning selv?

- Det kan jeg ikke svare på, og det vil jeg heller ikke. Det er ikke et scenarie for mig. Så vil jeg hellere sige nej (til værtsskabet, red.). Vi skal bruge alle vores midler til at videreudvikle vores sport, og det skulle vi gerne blive ved med. Vi laver ikke mesterskaber bare for at sætte penge til og bruge dem på det, siger DHF's formand.

- Så ville vi gå ind i en dialog og se, om de kunne få andre til at afholde det.

Formanden i Dansk Håndbold Forbund mødes igen med EHF i næste måned, hvor der skal arbejdes videre på, hvordan decembers mulige EM-udfordring løses.

EHF har "heldigvis været positive" omkring at finde løsninger - også når det angår økonomien, understreger Per Bertelsen.

Udsættelse er ikke en mulighed

Coronavirusset har rystet sportskalenderen godt og grundigt, og det har sat landsholdshåndbolden under "et voldsomt pres", siger DHF-formanden.

Derfor er en flytning af slutrunden ikke en mulighed.

2021 byder blandt andet på VM i herrehåndbold i Egypten, OL-kvalifikation og OL i Tokyo næste sommer.

- Derfor vil alle gøre alt for ikke at aflyse EM, fordi vores kalender i 2021 ikke tillader at lægge en slutrunde ind. Kalenderen tillader ikke flere kampe overhovedet, så EM i kvindehåndbold skal være afviklet inden årets udgang, siger Per Bertelsen.

I et mailsvar skriver Det Europæiske Håndboldforbund, at der er en tæt og permanent dialog med organisatorerne for at "sikre et sikkert miljø" for alle deltagere ved årets EM-slutrunde.

Samtidig tilføjer EHF, at forbundet for nuværende ikke forudser et EM uden tilskuere.

Facebook
Twitter