VIDEO: Da Danmark knækkede Tyskland og satte sig på håndboldherredømmet

DR Sporten markerer VM i kvindehåndbold med et tilbageblik på 90’ernes og 00’ernes historiske triumfer. I dag EM 1994.

I dag spiller de danske håndboldkvinder holdets første kamp ved VM i Serbien, og opgøret mod Kina markerer 20-året for begyndelsen på et rød/hvidt håndbolddynasti.

Det var jo i 1993, at Anja Andersen, Janne Kolling, Rikke Solberg, Susanne Munk og resten af "Danmarks Jernhårde Ladies" efter en medaljetørke på 31 år tog sølv ved VM i Norge og satte gang i en årrække, hvor juletid (og sensommertid hvert fjerde år) altid var lig i national håndboldekstase.

Det fejrer vi selvfølgelig her på DR Sporten, så under det igangværende VM ser vi tilbage på årenes store og mindeværdige danske triumfer. Og så krydser vi fingre for, at turneringen i Serbien kickstarter en ny gylden ære.

EM-finale 1994 i Tyskland, Danmark-Tyskland 27-23 (14-13)

Noget (for eftertiden) usædvanligt blev EM i 1994 afviklet i september, men det forhindrede ikke Danmark i at skifte VM-sølvet fra 1993 ud med et sæt EM-guldmedaljer.

Holdet var stort set det samme som året før, og derfor hvilede nu et noget tungere pres på landsholdet, som dog ikke havde problemer med at leve op til hypen.

Kroatien, Sverige, Østrig, Ukraine og Norge blev alle besejret i gruppespillet (mange husker nok dramaet mod Ukraine, hvor en snu Camilla Andersen stjal bolden i de døende sekunder og afgjorde kampen), og landsholdet var dermed semifinaleklar med maksimumpoint for fem kampe.

I semifinalen blev Ungarn lige akkurat slået med 29-28 efter forlænget spilletid, og så var der lagt op til revanche i finalen mod Tyskland. Året forinden havde tyskerne taget VM-guld for næsen af Danmark.

På udebane men med utrolig opbakning i hallen i Berlin blev det til en overbevisende dansk 27-23 sejr efter 14-13 ved pausen. Og det på trods af, at Anja Andersen under stort drama modtog et rødt kort som følge af tre to-minutters udvisninger.

Se afslutningen på kampen i klippet ovenfor. Kommentatorer er Holger Rasmussen og Per Skaarup. 

Senere under den igangværende VM-slutrunde i Serbien finder vi højdepunkterne fra OL 1996, EM 1996, VM 1997, OL 2000, EM 2002 og OL 2004 frem.

 

Facebook
Twitter