VIDEO: Da Danmark vandt VM i skyggen af knivdrab

DR Sporten markerer VM i kvindehåndbold med et tilbageblik på 90’ernes og 00’ernes historiske triumfer. I dag VM 1997.

Det igangværende håndbold-VM i Serbien markerer 20-året for begyndelsen på et rød/hvidt håndbolddynasti.

Det var jo i 1993, at Anja Andersen, Janne Kolling, Rikke Solberg, Susanne Munk og resten af "Danmarks Jernhårde Ladies" efter en medaljetørke på 31 år tog sølv ved VM i Norge og satte gang i en årrække, hvor juletid (og sensommertid hvert fjerde år) altid var lig i national håndboldekstase.

Det fejrer vi selvfølgelig her på DR Sporten, så under det igangværende VM ser vi tilbage på årenes store og mindeværdige danske triumfer. Og så krydser vi fingre for, at turneringen i Serbien kickstarter en ny gylden ære.

VM-finale 1997 i Tyskland, Danmark-Norge 33-20

Efter sølv i 1993 og bronze i 1995 var VM i 1997 ved at være sidste udkald for Ulrik Wilbek og hans gyldne generation, hvis et verdensmesterskab skulle føjes til listen over triumfer

Og VM-triumf blev det for landsholdet, men desværre i skyggen af to tragiske knivdrab på. danske tilskuere. Under semifinalen mod Rusland stak en tysk tilskuer to danskere ned - de døde begge kort efter.

Landsholdet vidste ikke noget om den tragiske episode før efter kampen, og arrangørerne lod det være op til Wilbek og spillerne, om man ville gennemføre finalekampen dagen efter.

Et chokeret dansk hold besluttede at spille finalen for at ære de to afdøde fans, og holdet må have vendt chok til stålfasthed, for Norge blev på imponerende vis slået med 33-20 i en af de bedste danske håndboldpræstationer nogensinde.

Med sejren sad Danmark både på VM- EM- og OL-tronen.

I klippet ovenfor åbner vi med et minuts stilhed for de to dræbte tilskuere. Holger Rasmussen og Per Skaarup kommenterer finalen fra Max Schmeling Halle i Berlin. Efter kampen holdt Ulrik Wilbek en rørende tale, som ligesom nationalmelodien er medtaget i klippet.

Senere under den igangværende VM-slutrunde i Serbien finder vi højdepunkterne fra OL 2000, EM 2002 og OL 2004 frem.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter