VIDEO: Den totale håndboldekstase i 1996

DR Sporten markerer VM i kvindehåndbold med et tilbageblik på 90’ernes og 00’ernes historiske triumfer. I dag OL 1996.

Det igangværende håndbold-VM i Serbien markerer 20-året for begyndelsen på et rød/hvidt håndbolddynasti.

Det var jo i 1993, at Anja Andersen, Janne Kolling, Rikke Solberg, Susanne Munk og resten af "Danmarks Jernhårde Ladies" efter en medaljetørke på 31 år tog sølv ved VM i Norge og satte gang i en årrække, hvor juletid (og sensommertid hvert fjerde år) altid var lig i national håndboldekstase.

Det fejrer vi selvfølgelig her på DR Sporten, så under det igangværende VM ser vi tilbage på årenes store og mindeværdige danske triumfer. Og så krydser vi fingre for, at turneringen i Serbien kickstarter en ny gylden ære.

OL-finale 1996 i Atlanta, USA, Danmark-Sydkorea 37-33 efter forlænget spilletid (13-17, 29-29)

VM-sølvet fra 1993 og det følgende års EM-triumf blev afløst af en bronzemedalje ved VM i 1995, så Ulrik Wilbeks hold af verdensstjerner var ganske givet råsultne, da OL-turneringen blev indledt med et møde mod viceverdensmestrene fra Ungarn.

I hvert fald blev tidens stærke ungarere slået med 27-22, og lette sejre over Kina og USA gav Danmark ubesværet adgang til turneringens semifinale.

Her skulle Norge som så ofte før besejres, og det var lige, hvad koklokke-entusiasterne fra olielandet mod nord blev. 23-19, exit Norge, finaleplads til Danmark.

De fleste danskere over 23 år (alt efter hukommelse) husker nok med hvem, hvorhenne og under hvilke omstændigheder (direkte eller optaget på VHS - kampen var en natteforestilling dansk tid på grund af tidsforskellen) de fulgte DR's transmission af OL-finalen mod Sydkorea 3. august 1996.

Sydkoreanerne var forsvarende verdensmestre, og mandskabets vej gennem OL-turnering havde været endog meget overbevisende, så en del danske håndboldpatrioter frygtede måske inderst inde en lærestreg på det grønne halvgulv i Atlanta.

Og ved pausen så det da også ud til, at Danmark måtte nøjes med sølv. Sydkoreanerne spillede kvikt og klogt, og intet tydede på, at holdet ville smide føringen på 17-13. Men Danmark havde altså - skulle det blive bekræftet ved de næste to OL-turneringer - et helt utroligt olympisk vinderinstinkt.

Forspringet blev fortæret bid for bid, og ved stillingen 27-27 gav Anja Andersen til sidst sig selv muligheden for at afgøre det hele på straffekast.

Det gik som bekendt ikke ret godt, men det gjorde det til gengæld i den forlængede spilletid, hvor Heidi Astrup viste, at det var muligt at skinne igennem skæret fra alle de etablerede danske håndboldstjerner. Danmark vandt OL-guldet med en 37-33 sejr.

Nu manglede blot VM-blomsten i Wilbeks buket.

Se afslutningen på den ordinære spilletid samt hele den forlængede spilletid i klippet ovenfor. Kommentatorer er Holger Rasmussen og Trine Bay.

Senere under den igangværende VM-slutrunde i Serbien finder vi højdepunkterne fra EM 1996, VM 1997, OL 2000, EM 2002 og OL 2004 frem.

 

Facebook
Twitter