VIDEO Dramaet over alle dramaer – OL-guldet i 2004

DR Sporten markerer VM i kvindehåndbold med et tilbageblik på 90’ernes og 00’ernes historiske triumfer. I dag OL 2004.

Det igangværende håndbold-VM i Serbien markerer 20-året for begyndelsen på et rød/hvidt håndbolddynasti.

Det var jo i 1993, at Anja Andersen, Janne Kolling, Rikke Solberg, Susanne Munk og resten af "Danmarks Jernhårde Ladies" efter en medaljetørke på 31 år tog sølv ved VM i Norge og satte gang i en årrække, hvor juletid (og sensommertid hvert fjerde år) altid var lig i national håndboldekstase.

Det fejrer vi selvfølgelig her på DR Sporten, så under det igangværende VM ser vi tilbage på årenes store og mindeværdige danske triumfer. Og så krydser vi fingre for, at turneringen i Serbien kickstarter en ny gylden ære.

OL-finale i Athen, 2004, Danmark-Sydkorea 38-36 efter forlænget spilletid og straffekastkonkurrence (14-14, 25-25, 29-29, 34-34, 4-2)

Hvis man havde set VM-finalen i 1993, EM-sejren i 1996, OL-guldet fra samme år eller forsvaret af den olympiske titel fire år senere, så troede man næppe, at større håndbolddramaer kunne opdrives.

Men OL-triumfen fra Athen 2004 overgik (og overgår vel sagtens stadig) alle tænkelige og utænkelige dramaer.

Efter en mager præstation ved VM i 2003 (13. plads)overraskede Danmark ved at spille sig forholdsvis sikkert frem til OL-finalen, hvor Sydkorea ventede.

På vejen var Frankrig, Spanien og Angola blevet sat til vægs i gruppen, inden Kina og Ukraine blev besejret i henholdsvis kvart- og semifinale. Finalemodstanderen fra Sydkorea havde landsholdet spillet uafgjort mod i turneringens første kamp.

Finalen blev så medrivende og ophidsende, at man dårligt tør tænke på, hvordan landstræner Jan Pytlick må have haft det undervejs.

Efter 14-14 ved pausen, 25-25 efter den ordinære kamp, 29-29 efter første omgang ekstratid og 34-34 efter anden omgang ekstratid måtte de to holds spillere ud i en ubarmhjertig straffekastkonkurrence.

Katrine Fruelund scorede 15 mål i kampen og holdt nærmest egenhændigt sit hold inde i kampen sammen med Karin Mortensen, der havde en redningsprocent på 41. Men de fleste husker nok bedst Henriette Mikkelsens scoring på straffekast.

Mikkelsen havde kun én afslutning i kampen, men det var til gengæld også OL-turneringens sidste, og den sikrede det tredje danske OL-guld på stribe. Helt utroligt.

Se det sidste fra anden omgang ekstratid, hele straffekastkonkurrencen og de efterfølgende jubelscener i klippet over artiklen. Holger Rasmussen og Per Skaarup kommenterer kampen.

I december 2004 tog Danmark flot sølv ved EM i Ungarn, men siden da er det desværre ikke blevet til en eneste medalje ved en stor slutrunde. Vi håber på, at kvinderne laver om på det under det igangværende VM i Serbien.

FacebookTwitter