VIDEO: OL-triumfen Down Under

DR Sporten markerer VM i kvindehåndbold med et tilbageblik på 90’ernes og 00’ernes historiske triumfer. I dag OL 2000.

Det igangværende håndbold-VM i Serbien markerer 20-året for begyndelsen på et rød/hvidt håndbolddynasti.

Det var jo i 1993, at Anja Andersen, Janne Kolling, Rikke Solberg, Susanne Munk og resten af "Danmarks Jernhårde Ladies" efter en medaljetørke på 31 år tog sølv ved VM i Norge og satte gang i en årrække, hvor juletid (og sensommertid hvert fjerde år) altid var lig i national håndboldekstase.

Det fejrer vi selvfølgelig her på DR Sporten, så under det igangværende VM ser vi tilbage på årenes store og mindeværdige danske triumfer. Og så krydser vi fingre for, at turneringen i Serbien kickstarter en ny gylden ære.

OL-finale 2000 i Sydney, Australien, Danmark-Ungarn 31-27 (14-16)

Siden VM-triumfen i 1997 havde Ulrik Wilbek og flere profiler sagt farvel til landsholdet, Jan Pytlick og et kuld unge talenter var kommet ind, og så havde Danmark vundet sølv ved EM i 1998.

Men med tanke på, at det blot blev til en sjetteplads ved VM i 1999, var der ikke meget, som pegede på, at Danmark ved OL i Sydney skulle forsvare guldet fra Atlanta-legene fire år forinden. 

Spillere som Anette Hoffmann, Janne Kolling og Camilla Andersen havde fået følgeskab af blandt andre Christina Roslyng, Katrine Fruelund og Mette Vestergaard, og denne blanding af rutinerede kræfter og mere friskt blod viste sig at være guld værd - i bogstaveligste forstand.

Efter tre sejre og et enkelt nederlag i gruppespillet var landsholdet klar til at møde Frankrig i kvartfinalen. Her blev det til en 28-26-sejr, og så ventede finalemodstanderen fra 1996, Sydkorea, i semifinalen. Ligesom det skete fire år forinden, trak Danmark sig sejrrigt ud af mødet, og med 31-29 i bagagen ventede nu endnu en finale.

Ligesom i 1996 krævede tidsforskellen en del af de danske tv-seere, men de der stod op for at se kampen har nok næppe fortrudt. For landsholdet leverede et forrygende comeback, der - tro det eller ej - rent faktisk overgik det, som sydkoreanerne havde fået at føle fire år forinden.

Efter 14-16 ved pausen kom Pytlicks landshold endnu længere bagud og havde på et tidspunkt seks mål op til de ungarske modstandere. Alligevel blev OL-guldet endnu engang dansk efter en utrolig 31-27-sejr.

Se højdepunkter fra anden halvleg, danske jubelscener og selvfølgelig afspilningen af nationalmelodien i klippet ovenfor. Holger Rasmussen og Per Skaarup kommenterer finalen.

Senere under den igangværende slutrunde finder vi højdepunkter fra EM 2002 og OL 2004 frem.

Facebook
Twitter