Rikke Hørlykke om spillerflugt: Positivt for dansk håndbold

Det kan vise sig at være positivt for dansk håndbold og landsholdet, at profiler forlader Viborg og de øvrige danske klubber for at tage til udlandet.

Sidste gang Viborg kunne løfte Champions League-trofæet var i 2010. (© Scanpix)

Lørdag løber Viborg HK's spillere på banen i Larvik til en kamp i Champions League. På banen og bænken vil der være en række ynglingespillere og ikke lutter profiler, som man ellers har været vant til at se hos de grønblusede, der har vundet turneringen tre gange.

Udover at være hårdt ramt af skader, så står klubben nemlig over for en åreladning i spillertruppen, når sæsonen slutter. Den sejrsvante klub er i gang med at klippe toppen af lønbudgettet i en manøvre, der skal sikre, at pengene rækker til flere spillere og færre etablerede profiler.

- Der er ikke noget ved at have dyre stjerner, hvis vi ikke kan slå Silkeborg, når vi har tre skader, har Viborg HK's direktør Nikolai Norup sagt til Ritzau om problemet ved at satse for ensidigt på enkelte store navne.

Af samme grund kan Viborgs ellers så forvænte tilhængere lige så godt vænne sig til tanken om ikke at være en del af den absolutte europæiske top i de kommende sæsoner, mener DR Sportens håndboldekspert og tidligere landsholdsspiller Rikke Hørlykke.

- De må acceptere, at de ikke kan være med fremme i top tre hver gang de næste par år, for det kræver, at man har i hvert fald en spiller på hver position, der har international klasse, hvis de skal holde over en hel sæson.

- Både sponsorer og tilhængere må nedjustere deres forventninger en smule, for det er sund fornuft, at man regulerer truppen efter hvad budgettet kan holde til. 

Profiler rykker til Østeuropa

Blandt de navne, der forlader klubben, er Mette Gravholt, Isabella Gulldén og målvogteren Chana Masson og Maria Fisker.

Sidstnævnte skifter til rumænsk håndbold og CSM Bukarest, og hullet efter venstrefløjen bliver svært at udfylde, forudser Rikke Hørlykke.

- Hun har haft stor værdi for Viborg i den her sæson, fordi hun har været i stand til at tage forskellige kasketter på og løse forskellige opgaver, når nogle af profilerne har været skadet.

Men Viborg og de øvrige danske klubber må vænne sig til, at det for fremtiden bliver svært at holde de største danske profiler i ligaen i en tid, hvor lønningerne i østeuropæisk håndbold er støt stigende.

Udover Maria Fisker har CSM Bukarest også slået kløerne i landsholdets anfører Line Jørgensen, der forlader FCM Håndbold.

Positivt for dansk håndbold

En udvikling som på en bagvendt måde i sidste ende kan vise sig at komme dansk håndbold som helhed til gode, vurderer Rikke Hørlykke, der nok synes, at det er ærgerligt, at den danske liga mister profiler, men som ser andre muligheder åbne sig op.

- Jeg tror, at det er sundt for dansk håndbold og landsholdet, at der er nogle af de her profiler, der kommer ud og får noget erfaring.

- Det gør også, at der bliver plads til nogle af de unge, danske talenter, der skal bære dansk håndbold i fremtiden.

- På den måde finder vi også det mætningspunkt, der er der i øjeblikket, for det er ikke sådan, at der flyder over med danske talenter. Det er mere de udenlandske profiler, der dominerer de danske tophold.

- Det efterlader et hul, som forhåbentlig bliver fyldt ud af nogle modne danske talenter, og dermed også styrker bredden og især eliten i dansk håndbold, siger Rikke Hørlykke.

Sidst en dansk klub vandt Champions League var 2010, da Viborg slog ungarske Györi i finalen.

Lørdag prøver Viborg HK kræfter med nogle af de allerbedste i Champions League i kampen mod Larvik på udebane. Du kan se, hvordan det går på DR3 fra kl. 18.25.