Michael Damgaard kastede med roer og gummistøvler

Benny Damgaard var både stolt og rørt, da han i kampen mod russerne for første gang så sin søn spille ved en VM-slutrunde.

Håndbolden har bragt Michael Damgaard hele vejen fra Lollands roemarker til VM i Qatar. (Foto: Scanpix © Claus Fisker)

Lolland er kendt for sin store produktion af sukkerroer og disse fungerede i barndomshjemmet på landet udenfor Rødby også som kasteskyts for VM-jokeren Michael Damgaard. I hvert fald, hvis hans fars ord står til troende.

Kort inden Danmarks VM-kamp mod Rusland i gruppe D mødte vi Tvis Holstebro-spillerens far, der var landet i Qatar aftenen forinden og for første gang skulle se sin søn repræsentere Danmark ved et stort mesterskab.

- Vi ankom onsdag aften og har allerede været ude og se et enkelt museum og lidt træning af kameler, der skal løbe kamelræs, lyder det fra en smilende Benny Damgaard, der i dagens anledning har iført sig en rød polotrøje og et Danmark-halstørklæde.

- Flybilletterne hertil købte jeg den dag, at Michael blev udtaget. Det var en jo en drengedrøm for ham at komme afsted til et VM, og det var det jo også for den gamle her, fortæller den stolte far.

Er med for at lære

I VM-turneringen har Michael Damgaard indtil videre kun fået korte indhop i angrebet og det er blevet til fire scoringer i alt.

En tilfreds Benny Damgaard under kampen mod Rusland. (Foto: Casper Helweg Christiansen © DR Sportenh)

 

- Michael er den unge knægt på holdet, der er med for at lære. Han skal bare suge til sig - og det gør han. Han får somme tider lidt meget ansvar, hvor han skal ind og være afgørende i nogle situationer. Men han tager det i stiv arm og gør, hvad han kan.

- Hans afslutninger har været okay. Han står overfor nogle klassemodstandere hver gang, lyder vurderingen af sønnens indsats.

Roer, gummistøvler og havregryn

Michael Damgaard kommer fra et rigtigt håndboldhjem.

Far Benny spillede selv og var også træner og dommer, storebror Allan spiller som Michael på ligaholdet i Team Tvis Holstebro, mens lillebror Morten spiller for SUS Nyborg i 1. division. Så meget handlede om håndbold i hjemmet på Lolland.

- De har fået lov til at kaste med roer og gummistøvler nede i Rødby. Ellers spillede de håndboldkampe i køkkenet og ude i gangen. Der er røget ufatteligt mange vaser i tidernes morgen. Og nå ja. Så har de også fået en masse havregryn ved siden af.

- Jeg er utroligt stolt. Jeg havde aldrig set komme, at jeg skulle have en dreng, der er med det danske landshold til VM. Det er lidt fedt, at se de mange timer, man har brugt i hallerne rundt omkring, bærer frugt gennem drengene.

Ikke liv eller død

Under kampene sidder Michael Damgaard på bænken det meste af tiden, men når han får chancen, så ryster han ikke på hånden og virker forholdsvis uimponeret. Det samme gælder også udenfor banen, hvor han virker afslappet og til tider næsten lidt sky.

Bliver han ikke nervøs?

-Nej.

- Han kan selvfølgelig godt have lidt sommerfugle i maven. Det skal man have på det her niveau, men det er kun en håndboldkamp for Michael. Når man har den indstilling, så har man måske en lille smule mere ro og is i maven. Vi snakkede meget håndbold i derhjemme og havde nogle deviser, som vi gik ud fra. Det her var en af dem.

En tilfreds Benny Damgaard under kampen mod Rusland. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Bliver du så heller ikke nervøs, når han løber på banen?

-Jo da. Jeg har nok noget mere kriller i maven, end han har. Jeg holder jo øje med ham nede på bænken, når vi nærmer os anden halvleg, lyder det fra Benny Damgaard kort før kampen mod Rusland. Vi giver hånd og aftaler, at vi kan snakkes ved under kampen, inden han går ind i hallen for at finde sin plads.

Kort indhop

Kampen fløjtes op og Michael Damgaard sidder på bænken med overtrækstrøjen på i hele første halvleg. Danmark spiller god håndbold og det ser rigtigt god tud, da de kan gå til pause med en føring på 16-8.

Michael Damgaard bliver sammen med de fleste af de andre på bænken i hallen i pausen for at holde sig varm.

En tilfreds Benny Damgaard under kampen mod Rusland. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

I anden halvleg er det russerne, der er i teten. Langsomt æder de sig ind på danskerne, og knægten fra Lolland smider træningstrøjen, tager harpiks på fingrene og gør sig klar til at komme ind.

Mod slutningen af anden halvleg kommer han så endelig på banen i en situation, hvor russerne er ved at nå helt tæt på. Michael Damgaard stiger til vejrs og afslutter, men han brænder.

- Han skulle afslutte. Det er jo en undertalssituation. Det er det, som han kommer ind for, lyder det fra far Benny, der ikke ser helt tryg ud ved kampens udvikling.

Kort før tid er russerne kun bagud med tre mål og det danske spil er begyndt at virke lidt krampagtigt.

- Det bliver stresset. Nu skal vi altså vinde, lyder det fra far Damgaard med to minutter igen.

De danske spillere får heldigvis sat en prop i og kan til sidst juble over en sejr på 31-28.

Kunne bryde ud i gråd

- Det er en fantastisk følelse. Nerverne har ikke lagt sig helt endnu, og maven kører lidt endnu. Forhåbentlig falder det lidt til ro, når jeg kommer hjem til mit hotel og kan få en kop kaffe til at slappe af med.

- Selvom han kun får et minut på banen, er jeg en ufattelig stolt far. Man er jo klar til at tudbrøle. Der sidder masser danskere, der er rejst hele vejen til Qatar. Det er så fedt at oplevede den opbakning, der er til Danmarks nationalsport, som vi plejer at kalde det, lyder det fra en tydeligt lettet Benny Damgaard.

Sammen med de øvrige danske tilskuere i hallen i Lusail kan han igen sætte sig til rette på sin plads, da det nu er den amerikanske popstjerne Pharrells tur til at stå for underholdningen.

 

Facebook
Twitter