Norsk landstræner beskyldt for 'grænseoverskridende' dobbeltrolle: ’Har befundet mig i en gråzone’

Den norske herrelandsholdstræner Christian Berge bliver anklaget for at have spillet et dobbeltspil.

Norge har ikke haft overvældende succes under Christian Berge. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Forestil dig den kransekage af håndbold som AG København byggede. Anført af Mikkel Hansen og andre superstjerner nåede holdet semifinalen i Champions League allerede i klubbens første sæson og vandt pokaler på stribe.

I Norge er der lige nu lagt i ovnen til et lignende mesterværk.

Under overskriften: 'Drømmer om at hente Sagosen' har TV2 Norge fortalt om planerne for et nyt, storsatsende projekt i klubben Kolstad. Samtidig har de afsløret, at den norske landstræner, Christian Berge, har mere end fingrene nede i bagværket, selvom han først har kontraktudløb med det norske håndboldforbund i 2025.

Angiveligt skulle Berge være ønsket som træner i den drømmende klub, der allerede om tre år vil være Norges bedste. Samtidig skulle han allerede nu have forsøgt at overbevise flere norske landsholdsspillere om at blive en del af projektet, selvom spillerne er på kontrakt i andre klubber.

Blandt andre bliver den norske landsholdsmålmand Torbjørn Bergerud fra GOG og fløjspilleren Sebastian Barthold fra Aalborg Håndbold nævnt i sammenhæng med en række andre stjerner af norsk TV2 i slutningen af september.

Med andre ord skulle Christian Berge altså have forsøgt at skaffe sig brød før brud.

Har været i en gråzone

Det meste har længe været rygter, der flyver lettere i luften end mel. Men onsdag udtalte landstræneren sig for første gang om duften i bageriet til TV2 Norge.

- Det har været svært, fordi det hele har været baseret på så mange rygter. Mange rygter, som ikke er sande. Det er en af grundene til, at jeg ikke har ønsket at svare på spørgsmål før nu. Jeg vil ikke svare på rygter, som giver anledning til, at nye rygter opstår.

Superstjernen Sander Sagosen kommer fra Trondheim. Han kalder det en drøm, hvis et norsk superhold skulle opstå netop der. (Foto: SIPHIWE SIBEKO © Ritzau Scanpix)

- Jeg har været med til at finde ud af, om det har været muligt at etablere et projekt med et stort håndboldhold i Norge. Det har virkelig givet mig en energi og en entusiasme. Tænk sig, hvis det kunne lade sig gøre i Norge. Det ville være helt fantastisk, siger han og fortsætter:

- Min tanke var, at det også kunne være en positiv ting for landsholdet, da jeg på den måde kunne have større kontrol over spillernes restituering, mens jeg også kunne være med til at opbygge den samme kultur, som vi har på landsholdet. Det er derfor endt med, at jeg er gået ud i nogle gråzoner. Det er svært at skille rollerne ad, og det er jeg ked af, lyder det fra Berge, der samtidig afviser at skulle have kontaktet norske landsholdsspillere.

I stedet skulle de være kommet til ham, lyder forklaringen.

Rasende klubber

Men den forklaring er ikke i nærheden af at være tilstrækkelig for de øvrige klubber i Norges bedste håndboldrække for mænd. De føler sig tacklet af landstræneren, der ifølge klubberne har været ved at slå et kæmpe brød op uden deres vidne.

Ligaklubberne i den norske divisionsforening har derfor skrevet et brev til håndboldforbundet i Norge, hvor de blandt andet skriver, at der er tale om ’grænseoverskridende’ opførsel, mens de også sætter ord på, at de mener, landstræneren har begået et ’groft tillidsbrud’.

Samme divisionsforening tog for tre uger siden fat i håndboldforbundet, fordi de mente, at landstræneren havde en uacceptabel dobbeltrolle, da han forsøgte at rekruttere spillere til Kolstad, selvom han er landstræner.

Det fik efterfølgende håndboldforbundet til at slå fast, at Christian Berge godt kunne droppe tankerne om at være både klub- og landstræner på samme tid.

- Vi ønsker en landstræner på fuldtid, som har landsholdet som sit eneste ansvarsområde, lød det fra Kåre Geir Lio, der er præsident i Norges Håndboldforbund.

Christian Berge siger selv, at han har vendt Kolstad ryggen. (Foto: Susana Vera © Ritzau Scanpix)

Nu er spørgsmålet så bare, hvem Christian Berge vælger.

Selv siger han, at dialogen med Kolstad ikke længere er til stede. Men samtidig lægger han heller ikke skjul på, at han drømmer om at være klubtræner sideløbende med et job som landstræner.

Den enes død, den andens brød.

FacebookTwitter