Nu skal der gøres op med krav til kvinder i strandhåndbold: 'Ingen skal tvinges i bikini'

Reglen stammer fra en anden tid. Nu er det tid til forandring, lyder det fra DHF's generalsekretær Morten Stig Christensen.

Dansk Håndbold Forbund bakker op om en regelændring i strandhåndbold, der tvinger kvindespillerne til at optræde i bikini. (Foto: Uros Hocevar/kolektiff/EHF © Uros Hocevar / kolektiffimages)

Hvorfor skal kvinderne tvinges til at spille i bikini, når mændene må have shorts og tanktop på?

Det spørgsmål blev rejst i weekenden, da repræsentanter fra de forskellige, europæiske håndboldforbund mødtes til en kongres i den østrigske hovedstad Wien.

Det var nordmændene, der stillede spørgsmålet, og dermed gjorde op med et regelsæt inden for den variant af håndbolden, som spilles i sand, og som derfor meget passende hedder strandhåndbold.

Og forslaget bliver mødt med en tommel op hos det danske håndboldforbund, DHF.

- Vi bakker fuldt ud op om det. Emnet har været diskuteret i de senere år, men der er desværre ikke blevet gjort noget ved det. Det er blevet slået hen som noget pjat, og det er selvfølgelig ikke i orden, siger Morten Stig Christensen, generalsekretær i DHF.

- Nu er det i dén grad oppe i tiden at tale om forskelsbehandling, rettigheder og kvindesyn, og derfor kommer det her emne på banen. I DHF oplever vi, at der er spillere, som ikke føler sig bekvemme i så minimalistisk en spilledragt, som reglerne siger, de skal optræde i. Det er en problemstilling, der skal tages alvorligt.

Det europæiske håndboldforbund har efter weekendens møde nedsat en arbejdsgruppe, der skal lave en indstilling til det internationale håndboldforbund, da det er dér, reglerne eventuelt kan ændres.

Ifølge Morten Stig Christensen var de skandinaviske medlemmer bannerførere for arbejdet med at gøre det frivilligt, hvilken spilledragt man vil have på, mens andre nationers medlemmer ikke delte den holdning.

Målvogter Ditte Folden Vind var med, da Danmarks strandhåndboldkvinder vandt EM-guld i 2019. Til dagligt spiller hun indendørs i ligaklubben Holstebro Håndbold, men hun skifter fra sommer til den franske klub Fleury Loiret Handball. (Foto: Uros Hocevar/kolektiff/EHF © Uros Hocevar / kolektiffimages)

Intimbarbering bør ikke være en del af kampoptakten

27-årige Ditte Folden Vind er én af dem, der ved, hvordan det føles at blive tvunget til at stille op i noget tøj, hun ikke har lyst til at vise sig frem i.

Hun har tidligere spillet på strandhåndbold-landsholdet, og hun er glad for, at der nu kommer fokus på emnet.

Hun kalder det 'oldschool' og 'outdatet'.

- Jeg har altid tænkt, at det var dybt grænseoverskridende. Det har intet med det sportslige at gøre, for det er upraktisk med så lidt tøj, og det er irriterende som spiller at skulle tænke over sin forfængelighed, fordi trusserne kan glide op og vise dele af kroppen, man ikke vil have andre eller et kamera til at se, siger Ditte Folden Vind.

- Det bør ikke være en del af en sportsudøvers forberedelse, at man skal intimbarbere sig og huske at have de rigtige trusser på fra H&M. Jeg vil gerne bare have lov at dyrke den sport, jeg elsker.

Hun sammenligner det med, hvis mandlige spillere blev tvunget til at spille i bar overkrop og stramme speedos.

- Snakkede I aldrig om det på holdet, hvordan I havde det med det?

- Jo, jeg tog det op på et tidspunkt, men der var lidt den holdning, at sådan er reglerne. At man ikke ville tænke over det i kampens hede. Det gjorde jeg så alligevel.

'Det er sol, strand, sommer og atletiske, brune kroppe'

Ditte Folden Vind undrer sig over, for hvis skyld man i sin tid valgte at indføre bikini-kravet. Hun mener, det må være for at tækkes sponsorerne.

Den opfattelse deler Morten Stig Christensen.

- Jeg tror simpelthen det skyldes, at strandhåndbold - ligesom beachvolley - er en sport, man gerne har villet brande som noget ungt og smart. Det er sol, strand, sommer og atletiske, brune kroppe. Det er også derfor, de har sponsorer som solcremeproducenter, Fanta, Coca Cola og andre læskedrikke. Det er i den kontekst, det hele er opstået i.

- Vi skal bare ikke have idrætsudøvere, der er ukomfortable med den spilledragt, de optræder i. Man skal selv have retten til at vælge, om man har lyst til at vise sin krop frem i bikini, eller om man har det bedre i eksempelvis et par tights. Det er ikke noget, der skal dikteres i et regelsæt.

Bikini-kravet gælder kun til internationale mesterskaber som VM og EM. Der bliver årligt holdt masser af mindre stævner rundt omkring, hvor der ikke er krav til påklædningen. Også herhjemme.

I volley ville de ikke af med bikinien

I marts 2012 blev der også diskuteret påklædning blandt professionelle sportsudøvere.

Dengang var det kvindelige volleyball-spillere, der var underlagt krav fra Det Internationale Volleyballforbund, FIVB, om at have bikini på, der målte maksimalt syv centimeter i siderne.

Ifølge FIVB valgte man dengang at ændre reglerne frem mod OL i London i 2012 af hensyn til udøvere, der kommer fra lande med religiøse og kulturelle krav til kvinders påklædning.

- Uniformen blev nødt til at være mere fleksibel, sagde forbundets talsmand Richard Baker til nyhedsbureauet AP.

Ændringen betød, at bikinien kunne udskiftes med shorts og ærmeløse toppe, hvis spillerne hellere ville det.

(Foto: søRen Bidstrup © Scanpix)

I marts i år blev emnet så igen taget op.

Det skete, da der skulle afholdes en international beachvolleyturnering i Qatar.

Denne gang opfordrede det internationale volleyforbund de kvindelige deltagere til helt at droppe at spille i bikini. Det var en udmelding, der kom på foranledning af regeringen i Qatar.

Det fik et tysk par til at melde afbud med den begrundelse, at det er svært at udføre sit job uden arbejdstøjet - altså bikinien - på, mens den danske duo Cecilie Køllner og Sofia Bisgaard bakkede op om budskabet fra tyskerne.

Køllner og Bisgaard valgte at stille op i bikini, som de plejer, da planerne om et bikini-forbud blev droppet i sidste øjeblik.

Beachvolley var i øvrigt første gang på OL-programmet som såkaldt opvisningssport i Barcelona i 1992.

Strandhåndbold

  • I strandhåndbold spiller man - ikke overraskende - kampene i sand.

  • Der er imellem fire og otte spillere på holdet og fire på banen ad gangen, hvor den ene er målvogter.

  • Man spiller uden sko, men det er tilladt at have sokker på.

  • Normale scoringer giver ét point, mens scoringer på straffekast og diverse spektakulære scoringer (pirouetter og vip) giver to point.

  • Strandhåndbold spilles om sommeren i Danmark, hvor Dansk Håndbold Forbund arrangerer 'Beach Handball Tour' i maj og juni.

  • Touren kulminerer med et DM-stævne for både juniorer, seniorer og oldies en weekend i juni.

  • Over hele landet bliver der desuden arrangeret stævner i lokale kredse.

Kilde: haandbold.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk