Nu venter hverdagen efter VM-triumfen: ’Stor omvæltning mentalt’

Flere landsholdsspillere skal allerede i kamp for deres klubhold i morgen aften. Men tilbagekomsten til hverdagen kan blive svær for spillerne. 

Nikolaj Øris Nielsen (til venstre) og Johan Hansen (i midten) skal allerede i aktion for BSV fredag aften. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hvordan går man fra at spille landskampe foran 15.000 ellevilde fans, være forsidestof og vinde et længe ventet VM – til at vende tilbage til sin normale hverdag og klub, hvor alt er, som det plejer at være?

Og hvor man skal præstere kort tid efter en VM-triumf?

Det gør man nødvendigvis ikke helt problemfrit, hvis du spørger cheftræner i Bjerringbro-Silkeborg, Peter Bredsdorff-Larsen.

Han får tre VM-spillere tilbage i sin trup i denne uge, og Nikolaj Markussen, Johan Hansen og Nikolaj Øris får ikke lov til at pleje VM-tømmermændene i særlig lang tid.

Et voldsomt skift

BSV skal allerede i kamp i den bedste danske række fredag aften, hvor de møder bundholdet Ringsted på udebane.

Umiddelbart lyder det fysisk meget utaknemligt at blive kastet ind i en ligakamp under en uge efter en VM-finale og en hård slutrunde.

Men ifølge Peter Bredsdorff-Larsen, der selv har oplevet 10 slutrunder som træner, er det mentale meget hårdere end det fysiske, når spillere vender tilbage.

- Vi tager naturligvis hensyn til det fysiske. Men mentalt kan det være en meget større omvæltning. De har haft en måned med en massiv oplevelse, og nu skal de tilbage i hverdagens centrifuge.

- Det kan opleves som et voldsomt skift. Spillernes optakt til denne kamp har været ekstrem, siger cheftræneren.

Nikolaj Øris og resten af landsholdet fejrer VM-guldet i Herning. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Hans erfaring er, at spillerne i starten godt kan vise stort engagement og overskud i klubben og leve på den store oplevelse, de har haft forinden. Men herefter kan det godt gå ned ad bakke.

- Efter noget tid går gassen af ballonen. Man bliver pludselig mæt af de oplevelser, man har haft, og man trænger egentlig bare til noget ro og til at ligge på sofaen, siger Bredsdorff-Larsen.

Han bakkes op af herrelandsholdets kropsterapeut Kristoffer Glavind Kjær, der under slutrunden har arbejdet med sammenspillet mellem spillernes fysik og psyke.

- Jeg ville ønske, de kunne blive sendt til Maldiverne i 10 dage, hvor de kunne få bearbejdet oplevelsen og få ro i krop og sjæl

- Når de rammer denne mæthedsfornemmelse, kan det tage lang tid, før de kommer op igen. Efter EM sidste år var nogle af spillerne mærkede to måneder efter slutrunden, hvor spilleglæden var væk. Det er fuldstændig vanvittigt, at de skal så hurtigt i gang igen. De har brug for at restituere – fysisk, men især mentalt, siger Kristoffer Glavind Kjær.

VM-profiler skal tage ansvar

Men det kan Peter Bredsdorff-Larsen og de andre klubtrænere ikke tilbyde. Virkeligheden er, at der ligger vigtige opgaver og venter med det samme, når spillerne vender tilbage til de faste klubrammer.

- I BSV forventer vi, at man som dygtig VM-profil bidrager til holdet og tager stort ansvar for, at vores hold lykkes. Vi kan ikke bare give dem fri fra holdet en måned. Vi skal huske på, at det er klubberne, der er spillernes arbejdsplads, siger han og tilføjer:

- Det er et privilegium at være landsholdsspiller og få de oplevelser, de har fået. Nu kommer de tilbage igen på klubholdet, hvor der er forventninger på grund af deres høje niveau. Sådan er det at være en VM-spiller.

Peter Bredsdorff-Larsen forventer meget af sine VM-profiler, men han vil også hjælpe dem til at puste ud, når muligheden er der. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

BSV-træneren understreger dog, at han har respekt for den store omvæltning, og derfor vil han sammen med sin stab gøre alt for at få sine profiler til at have det godt og præstere 100 procent.

- Desværre kan vi ikke tilbyde dem ro, men vi kan i stedet give dem en rolig hverdag, hvor vi stille og roligt kan få dem ind i sporet og hjælpe dem på vej.

- Skulle det kræve en fridag i ny og næ for at koble af og komme ind i rytmen igen, så kigger vi da på det, siger han.

Udover de tre BSV-spillere, skal Henrik Mølgaard også i aktion allerede i weekenden for sin klub, Aalborg Håndbold.

Facebook
Twitter