Odense eller Esbjerg? Søndagens pokalfinale er 'noget af det mest åbne'

Odense Håndbold og Team Esbjerg mødes søndag i pokalfinalen ved Final 4-stævnet i Silkeborg.

Danmarks to bedste hold tørner søndag sammen i et brag af en pokalfinale. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

De er blandt de otte bedste i Champions League. De er de største herhjemme, og søndag mødes de ansigt til ansigt i pokalfinalen.

Odense Håndbold og Team Esbjerg bragede lørdag i finalen med knusende sikre sejre på henholdsvis 17 og ni mål mod Silkeborg-Voel og Nykøbing F. Håndboldklub.

Derfor er der lagt op til duel mellem de danske topklubber, når der søndag eftermiddag fløjtes op til guldkamp i JYSK Arena i Silkeborg.

Ifølge Helle Thomsen, cheftræner i den franske klub Nantes, var lørdagens semifinaler "en magtdemonstration".

- På papiret havde Esbjerg en sværere modstander i semifinalen, men de gjorde bare, som de havde lyst til. Begge mandskaber, siger Helle Thomsen.

  • Esbjerg var flyvende fra start mod NFH i lørdagens semifinale og gik til pause foran 21-10. (Foto: © Johnny Pedersen, Ritzau Scanpix)
  • I den anden semifinale vandt Odense Håndbold med hele 17 mål over Silkeborg-Voel, 38-21. (Foto: © Johnny Pedersen, Ritzau Scanpix)
1 / 2

De "lette" semifinalesejre er godt nyt forud for søndagens finale, for det betyder, at ingen af mandskaberne har nogen fysisk fordel.

- Det bliver en fed finale. Nogle gange kan det ene hold rende ind i en semifinale, der er ekstremt hård, og så er der kun et døgn til, at man spiller igen.

- Men her er der to store mandskaber, der går friske ind til kampen, så ingen af holdene er slidte. Det er bare fedt. Det bliver en fed kamp, siger Helle Thomsen.

Én duel bliver afgørende

Pokalfinalen er perfekt timet i forhold til de to klubbers formkurve. Med kvartfinalerne i Champions League rundt om hjørnet er det nu, de skal toppe. Og det gør de ifølge Helle Thomsen, der har svært ved at se, hvem der har de bedste kort på hånden.

- Vi er ude i noget af det mest åbne, i forhold til hvem der kan vinde sådan en kamp her. Når de to hold rammer topniveauet, så spiller de bare mega, mega godt. Det er en fifty-fifty kamp. Og når man skal gætte på, hvem der vinder, så er det enten at skyde til højre eller venstre, siger Helle Thomsen.

Ifølge Nantes-træneren er begge hold proppet med topspillere, og rammer de rette dagen, kan det være guld værd. Bogstaveligt talt.

Helle Thomsen peger dog på særligt én position, hvor kampen i kampen bliver afgørende for pokalfinalens udfald.

- Keeperduellen, den ved man, bliver afgørende. Hvem får de lette mål på kontra efter en redning?

Anna Opstrup Kristensen reddede mere end halvdelen af de 21 skud, der blev sendt afsted mod hende i lørdagens pokalsemifinale. (Foto: © Johnny Pedersen, Ritzau Scanpix)
Anna Opstrup Kristensen reddede mere end halvdelen af de 21 skud, der blev sendt afsted mod hende i lørdagens pokalsemifinale. (Foto: © Johnny Pedersen, Ritzau Scanpix)

Her fremhæver hun særligt Esbjergs målvogter Anna Opstrup Kristensen, som i en lang periode har ageret plankeværk mellem stængerne. I semifinalen mod NFH lød redningsprocenten på hele 52.

- Esbjerg har altid haft gode keepere, men nu har de bare en, der de seneste 14 kampe har stået med en redningsprocent på 37 i gennemsnit. Så vinder man bare håndboldkampe, siger Helle Thomsen.

Men også Odense råder over to stærke keepere i Althea Reinhardt og Martina Thörn.

- Især Althea. Når man har de afgørende kampe, så ved man godt, at dem der står inde bagved med den største redningsprocent, det er tit dem, der vinder til sidst.

Kvalitet kan trumfe taktikken

Kendskabet, holdene imellem, er godt efter et hav af indbyrdes møder, hvad end det har været topopgør i Kvindeligaen eller i sidste års pokalfinale, som Team Esbjerg vandt 32-21.

Derfor er de to trænere, Odenses Ulrik Kirkely og Esbjergs Jesper Jensen, også mere end godt velforberedte til finalen.

- Det er to trænere, der ved, hvilken taktik de skal lægge. Men begge hold har bare så høj kvalitet i trupperne, så selvom de har en god taktik, så kan begge mandskaber gøre ondt på modstanderen, fordi de kan så mange ting.

Den individuelle kvalitet på Odense-mandskabet kan ifølge Helle Thomsen spolere Jesper Jensens taktiske oplæg. Det samme gælder for Ulrik Kirkely. (Foto: © Johnny Pedersen, Ritzau Scanpix)
Den individuelle kvalitet på Odense-mandskabet kan ifølge Helle Thomsen spolere Jesper Jensens taktiske oplæg. Det samme gælder for Ulrik Kirkely. (Foto: © Johnny Pedersen, Ritzau Scanpix)

Her fremhæver hun blandt andet Esbjergs norske profiler, som tidligere har stået i EM-, VM- og OL-finaler.

- Det er toprutinerede spillere.

- Det er fedt, at det er de to bedste hold i Danmark, der mødes i finalen. Det er godt for damehåndbolden, og det bliver en fed kamp, som jeg virkelig glæder mig til at se, siger Helle Thomsen.

Pokalfinalen spilles klokken 16.00 søndag og kan følges i LIGA på P4. Opgøret vises på TV 2.