Planen er at undgå stopknappen: Men bliver de europæiske turneringer virkelig spillet færdige? 'Inderst inde tror man ikke på det'

De danske håndboldklubber klamrer sig til håbet, men erkender samtidig, at deres europæiske eventyr hænger i en tynd tråd.

GOG er en af de seks danske herre- og dameklubber, som fortsat er med i de europæiske turneringer. (Foto: Tim Kildeborg Jensen © © Tim Kildeborg Jensen.)

Ja, det er faktisk et både 'grimt' og 'ubehageligt' spørgsmål, for at bruge håndbolddirektørernes egne ord. Indrømmet.

Men det er også så relevant, at Jan Larsen, chefen i Aalborg Håndbold, ikke kan sige sig fri for i en stille stund at tænke: 'Får vi spillet den her Champions League-turnering færdig?'.

- Man kan godt frygte, at det bliver svært. Jeg tror, at man vil gå all-in for at spille til ende, fordi det har stor økonomisk betydning, men det skal også være sundhedsmæssigt forsvarligt. Og derfor kan jeg også godt have min tvivl, siger Jan Larsen.

- Det er det muliges kunst lige nu, og vi skal forsøge at spille alle de kampe, vi kan, siger Aalborg-direktør, Jan Larsen, om situationen i de europæiske klubturneringer. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Direktøren sidder med ansvaret i én af de seks danske klubber som lige nu fortsat gør sig på den europæiske scene, og han er ikke alene med sine bekymringer.

For mens klubberne med det ene øje kan læse, at Europa omtales som pandemiens nye epicenter og flere og flere lande lukker ned, spejder de med det andet ind i en kalender, hvor ikke meget skal skubbes, før huset vælter.

Og med en række udsættelser alene den seneste uge står den store stygge corona-ulv allerede og puster.

- Der er mange usikkerhedsfaktorer. De udfordringer, vi møder lige nu, gør, at vi enten er nødt til at stoppe turneringen eller lægge formatet fuldstændig om, siger Kasper Jørgensen, direktør i sydfynske GOG, som deltager i European League (tidligere EHF Cup, red.).

Tror du på, at I spiller færdig?

- Det var da et ubehageligt spørgsmål, siger Kasper Jørgensen og holder en pause.

- Nej, det tror jeg ikke på, at vi gør.

GOG har endnu ikke været ramt af corona-ændringer, men direktøren kunne se, hvordan otte af 12 kampe alene i denne runde af herrernes European League måtte udsættes til et senere tidspunkt.

GOG og Anders Zachariassen (tv.) deltager i European League, hvor tre af holdene i fynboernes pulje endnu ikke er kommet i kamp på grund af udsættelser. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I sidste sæson trykkede Det Europæiske Håndboldforbund, EHF, på stopknappen, da første coronabølge skyllede ind over Europa, men hvad er planen denne gang?

- EHF er selvfølgelig opmærksom på de udfordringer, som den aktuelle situation udgør, men vi overvejer ikke at trykke på en stopknap. Der har været løbende dialog med alle berørte klubber, skriver forbundets medie- og kommunikationsdirektør, Thomas Schoeneich, i en mail til DR Sporten.

- Vi bruger den kommende pause i de europæiske klubturneringer fra fredag til at gå endnu et skridt videre i planlægningen af udsatte kampe og er overbeviste om, at vi kan komme med mere information om det allerede i næste uge, svarer EHF.

Der er ikke plads til mange hængepartier

På kvindesiden er Danmark repræsenteret ved Team Esbjerg og Odense Håndbold i Champions League, mens Viborg HK og Nykøbing Falster Håndboldklub begår sig i European League.

Falstringerne har booket billetter til Paris i midten af november og 'regner med', at de skal afsted.

- Vi forbereder os som om, at kampen skal spilles. Der er ikke andet at gøre. Men inderst inde tror man ikke på det, siger bestyrelsesmedlem i NFH, Søren Jakobsen.

Kampen for at få færdigspillet især Champions League-turneringerne er enorm, og det forstår direktøren hos Team Esbjergs danske mestre, Hans Christian Warrer, til fulde.

Der venter EHF en millionregning, hvis det mislykkes.

Men også han kan have sin tvivl om vestjyderne, som sidste år, når at spille sig helt hen på tærskel af en Final4-deltagelse.

- Jeg er allerede spændt på at se, om vi kommer afsted til Rusland i næste uge, eller om der bliver lukket ting ned i Europa, som gør, at vi ikke kan komme derover. Den risiko er til stede, siger Hans Christian Warrer.

I sidste sæson betød coronakrisen, at EHF stoppede CL-turneringerne. På kvindesiden planlagde man i stedet et Final8-stævne for de otte bedste hold. Her var Team Esbjerg med. Senere på sommeren blev EHF dog nødt til at aflyse turneringens afslutning. (Foto: Sportxpress © Scanpix)

- Jeg kan ikke sige, om det er 50/50, men der er en risiko for, at vi ikke kommer afsted. Og jo flere gange det sker, jo større er risikoen for, at vi ikke kan spille turneringen til ende, lyder det fra Team Esbjergs direktør, som selv har et hængeparti med en kamp i Slovenien, der blev aflyst.

Coronaen har imidlertid ikke punkteret alt optimisme. I Odense tror direktør Lars Peter Hermansen, at de mange sundhedsmæssige foranstaltninger gør, at Champions League bliver afviklet. Om det bliver med den nuværende struktur, er han mere usikker på.

- Det kan være, at jeg er lidt naiv, men det tror jeg på, siger Odense-direktøren.

- Det er vigtigt for håndboldsporten, at vi får spillet, lyder det.

'Tænkte vi kun på økonomi, meldte vi os ud med det samme'

At kalde det en guldrandet forretning at drive en klub, får nok de fleste med en smule indsigt dansk håndbold til at klaske sig på lårene af grin.

Bevares, på øverste hylde, i Champions League, er der penge at hente, men træder man et skridt ned i European League, er deltagelse lig med underskud.

Det var også derfor, at både Silkeborg-Voel og København Håndbold takkede nej, da de med en fjerde- og femteplads sidste år kvalificerede sig. Ej heller Randers HK eller Aarhus United havde lyst til den ekstra udgiftspost, da de fik buddet.

- Det koster os penge, siger Viborgs direktør, Jørgen Hansen, som ved klubbens seneste deltagelse i turneringen havde et europæisk underskud på 1-1,5 millioner kroner.

- Men vi er sat i verden for at spille internationalt, så det må vi tage på os, siger Viborg-direktøren.

Kristina Jørgensen og Viborg HK skal efter planen møde rumænske Dunarea Braila 14. og 21. november i den afgørende kvalifikationsrunde til European League-gruppespillet. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Det samme gælder GOG's deltagelse på herresiden, som for nuværende balancerer på to ben - et sundhedsmæssigt og et sportsligt. Knækker det ene, ryger fornuften i at fortsætte.

- Tænkte vi kun på økonomien, så ville vi melde os ud af turneringen med det samme, siger Kasper Jørgensen.

Derfor bliver GOG-direktøren også bekymret, når han følger udviklingen i store håndboldnationer som Frankrig og Tyskland.

- Nu strammer de grebet i Tyskland, og hvis de tyske klubber ikke kan spille, kan det sagtens være den sidste lille gren, man kunne holde sig i, der krak. For så har det ikke nogen sportslig berettigelse, når de bedste hold ikke deltager længere, siger Kasper Jørgensen.

Facebook
Twitter