REPORTAGE Fra gåsehud til stenansigter

DR Sportens udsendte var på en følelsesmæssig rutsjetur på lægterne sammen med de danske fans i VM-gyseren mod Spanien.

(Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Jeg løber ned gennem korridorerne i den gigantiske Lusail Multipurpose Arena i Qatar.

Klokken nærmer sig 21.00, og 'Det er et yndigt land' gjalder nu ud over arenaen, hvor knap halvdelen af de 15.000 sæder er besat.

Der er kun få minutter til at de danske håndboldherrer kan få deres VM-revanche mod Spanien efter det forsmædelige 16-måls finale-nederlag i Barcelona for to år siden.

Jeg finder et ledigt sæde mellem to nydeligt udseende mænd med lærredsbukser og skjorte. De har begge valgt at tage en rød t-shirt ud over skjorten for at vise deres sympati for de danske håndboldhelte.

00.50

Kort efter at jeg har sat mig, bryder aftenens første danske jubelbrøl ud. Lasse Svan har netop bragt Danmark foran. En masse røde rygge, et par knyttede næver og en skov af arme strakt mod himlen er alt, hvad jeg kan se lige nu.

Lidt længere henne ad tilskuerrækken sidder Johnny, som jeg snakkede med den anden dag. Han bider negle og ser anspændt ud.

- Hvor har Mikkel Hansen bare et godt overblik, lyder det fra herren på min højre side, mens han nikker og laver trækker mundvigene nedad. Jeg hilser på ham, og han fortæller, at han hedder Jan.

06.03

- Landin, Landin, Landin, lyder de taktfaste råb ned mod den danske målmand.

Den lange sidsteskanse kvitterer for tilliden og snupper et straffekast, men riposten ender igen i hænderne på en spanier og et suk høres hen over tilskuerafsnittet.

09.58

- Så 'et u', så 'et u', gjalder det med overgjort jysk accent, fra en gruppe fyre længere oppe på det danske tilskuerafsnit.

René Toft må en tur i gulvet. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Morros har nedlagt Henrik Toft og får til de mange rødklædte fans' store jubel en to-minutters udvisning.  11.37

Anders Eggert lægger elegant den harpiksindsmurte bold ind over den spanske målmand Vargas, der sætter sig på enden. Jeg får lige et anerkendende nik med hovedet fra min sidemand, mens jublen bryder løs.

Gåsehud

Jeg får gåsehud nu. Det havde jeg ikke ligefrem regnet med skulle ske.

Min sidemand Jan fortæller, at han er i Qatar sammen med sin ven, der også hedder Jan. Jan og Jan er et par nydelige herrer i 50'erne. Det er tydeligt at høre på deres små fragmenterede samtaler, at de er et par håndboldkyndige mænd med jyske rødder.

17.20

Brølstærke Joan Cañellas stiger til vejrs og udligner med et trukket skud til 8-8.

- Danmark, Danmark, Danmark, gjalder det ud i den halvtomme arena.

Mange tilskuere er gået efter Qatars sejr over Tyskland, så der er masser af ledige sæder i den imponerende hal.

21.52

10-8 til ibererne. Gudmundur Gudmundsson tager en timeout for at få sat en prop i. Imens kæmper to spanske fans om at være bedst til at spille luftguitar på storskærmene i arenaen.

27.05

De spanske fans, der står længere nede ad langsiden, har alle rejst sig op og råber ned mod Vargas, der netop har reddet et straffekast fra Anders Eggert. Denne gang havde Barcelona-målmanden læst, at den danske fløj ville forsøge sig med et lob.

29.50

Alle danske fans leverer nu stående klapsalver i retning mod deres helte. Mikkel Hansen kvitterer for opbakningen og udligner til 11-11.

René Toft må en tur i gulvet. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Spanierne får ikke noget ud af deres sidste desperate forsøg i slutsekunderne, og de to mandskaber forlader banen. Flere af de danske fans tørrer sig med bagsiden af håndfladen over panden og puster ud som et tegn på lettelse.

- Det bliver tæt det her, lyder det fra den ene af de mænd med navnet Jan.

Johnny passerer mig kort efter pausefløjtet. Han skal ud og have en smøg.

Du bed negle tidligere. Er du nervøs?

- Overhovedet ikke. Det er tyske dommere, lyder det fra den smilende mand, der iklædt en rød-hvid hæklet hue.

- Men jeg bliver det helt sikkert i det sidste kvarter, supplerer han med et grin.

Et par rækker længere oppe sidder et kendt ansigt. Det er fodboldspilleren Peter Ankersen. Han forklarer mig, at han er i Qatar på træningslejr med sin østrigske klub RB Salzburg. Og så kunne han da passende lige tage et smut forbi og bakke de danske håndboldherrer op.

De to hold er tilbage i hallen og dommerne fløjter op til de sidste 30 minutters håndbold.

32.38

- Jaaaaaaaa, brager det ud fra struberne fra alle omkring mig. Mine trommehinder er under pres nu. Mikkel Hansen hamrer kuglen ind til dansk 13-12-føring.

- Vi skal flyve hjem i nat, fortæller min sidemand Jan, da jeg spørger til, om de skal blive i Qatar til og med finalen.

- Men først skal vi lige have en dansk sejr.

36.41

Olé, olé, olé-råbene gjalder ned mod de danske spillere, efter at Mikkel Hansen har taget sagen i egen hånd og gjort det til 16-14. Man fornemmer en spirende optimisme.

41.20

- Jeg fatter ikke, at de skal den have bolden hver gang, lyder det fra den ene af Jan'erne efter at Niklas Landin har reddet et forsøg fra distancen, og spanierne efterfølgende får tildelt et frikast.

En rødklædt fan kommer gående med chips og sodavand i favnen. Der har aldrig været så få promiller hos de danske fans under en håndbold-slutrunde, tænker jeg.

45.34

- Og så i en overtalssituation, lyder det fra den ene af de to mænd med navnet Jan, mens han kigger ned i gulvet med en opgivende attitude, da spanierne tildeles et straffekast.

- Hvis de scorer, så er det fjerde spanske mål i træk, supplerer hans ven. Og han får desværre ret. 20-18 til spanierne.

Skilningen fra drengeværelset

Et par rækker foran mig sidder en nydelig herre med en sideskilning, jeg husker fra plakaterne hjemme på drengeværelset. Overskægget mangler dog. Det er fodboldlandsholdsspilleren Søren Busk, der nu agerer hånboldfan i Qatar.

53.18

Mads Christiansen i fuldt løb med bolden alene ned mod den spanske sprællemand Vargas' mål. Sydsjællænderen holder hovedet koldt og udligner til 22-22. Alle står op omkring mig. Bølgen begynder også at rulle i hallen. Det er fart på nu.

56.15

Al lyd i hallen forstummer pludselig. Mads Mensah tager sig til armen. - Det ligner albuen. Måske er det leddet, lyder det fra min sidemand Jan. Folk ser ængstelige ud.

57.25

- Danmark, Danmark, Danmark.

Jeg står selv op nu.

René Toft må en tur i gulvet. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

- Det her er alt for spændende, griner en kvinde bag mig, mens landstræner Gudmundur Gudmundsson har kaldt til timeout ved stillingen 23-23.

59.35

Der er noget, der minder om ekstase rund omkring mig. Mads Mensah har udlignet til 24-24 og sandsynligvis sikret forlænget spilletid.

59.57

- For helvede. Neeeej, lyder det fra den ene af de to mænd med navnet Jan.

Joan Cañellas har lige afgjort kampen med en scoring 25-24 med blot tre sekunder igen.

Alle danske fans står som forstenede og ser mistroisk ned mod banen, hvor euforiske spanske spillere hopper og danser rundt, mens 'Viva España' gjalder ud over anlægget.

- Det var en finale værdigt, lyder det fra min sidemand Jan, inden han og navnebroderen med bøjede hoveder forlader den store hal for at afhente deres bagage og bevæge sig ud mod Dohas lufthavn.

Det bliver en lang tur hjem.

Facebook
Twitter