Rusland og Kina vil holde VM i håndbold: 'Svært at finde den rette grimasse'

Kina og Rusland vil holde håndbold-VM om syv år. Til den tid kan verden se helt anderledes ud, siger Dansk Håndbold Forbund.

'Lige nu er der ingen af os, der vil lave noget med russisk deltagelse. Vi har bakket vanvittigt meget op om EHF (Det Europæiske Håndboldforbund, red.) og IHF’s beslutninger om udelukkelse af Rusland', siger DHF's sportschef. (Foto: Ernst Van Norde © Scanpix. Collage: Maria Eriksen Volthers)

Rusland og Kina agter at slå pjalterne sammen og invitere til VM i håndbold i 2029 eller 2031.

Den ene part må dog ikke deltage i internationale konkurrencer på grund af invasionen af Ukraine. Den anden har blandt meget andet fået kritik for at undertrykke det muslimske uighur-folk i Xinjiang-regionen.

Det ændrer dog ikke på, at Rusland og Kina overvejer at melde sig som værter for VM for kvinder. Det skriver de i en fælles pressemeddelelse.

- En så storstilet turnering er aldrig blevet afholdt før i så store lande før. Det vil være meget interessant, siger Sergey Shishkarev, præsident for Ruslands Håndboldforbund.

En kinesisk håndbolddelegation er i øjeblikket i Moskva. Her vil man udvikle videre på et strategisk samarbejde mellem de to nationer, siger Kinas håndboldpræsident, Wang Tao.

I øjeblikket er det svært at finde ’den rette grimasse’, som passer til et samarbejde mellem Rusland og Kina, fortæller Morten Henriksen, der er sportschef i Dansk Håndboldforbund.

- Lige nu er der ingen af os, der vil lave noget med russisk deltagelse. Vi har bakket vanvittigt meget op om EHF (Det Europæiske Håndboldforbund, red.) og IHF’s beslutninger om udelukkelse af Rusland, siger han.

- Vi skal passe på med at være vismænd eller spåkoner. Intet indikerer en fredsaftale, men reelt kunne russerne trække sig ud og Ukraine være frit. Der er så mange hypoteser, som gør, at verden kan se anderledes ud i fremtiden.

Derfor ser DHF’s sportschef et problem i at ekskludere Rusland fra fremtidige slutrunder og mesterskaber.

Morten Henriksen, sportschef i DHF. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Et hav af gode eksempler

Morten Henriksen understreger, at alle sanktioner mod Rusland er på sin plads, men der er samtidig et dilemma i, at man risikerer at straffe uskyldige sportsfolk i stedet for Rusland og Vladimir Putin.

Det kan desuden få fatale konsekvenser, hvis DHF på egen hånd holder sig væk fra en slutrunde, fortsætter han. I så fald vil DHF ganske givet blive tildelt en bøde og udelukket fra fremtidige turneringer, og det vil ramme de danske forbund hårdt økonomisk, uddyber Morten Henriksen.

Derfor kan Morten Henriksen heller ikke sige specifik, hvorvidt Danmark vil deltage ved et VM i Kina og Rusland.

- Vi vil som udgangspunkt være yderst skeptiske, men vi ville blive nødt til at lave en analyse. Når de politiske veje krydser de sportslige, er vores holdning, at nogle andre end forbundet skal træffe beslutningerne. For eksempel de internationale forbund eller den danske regering, fortæller Morten Henriksen.

Derudover kan det sagtens lade sig gøre at adskille sport og politik. Det har man ’set et hav af eksempler på’, fortsætter han.

- Jeg ved godt, at der altid er et politisk spil i kulissen, men holder jeg mig til de sportslige og kommercielle punkter, kan man godt lave et fornuftigt VM i Kina og Rusland, hvis verden vil, siger Morten Henriksen.

Det er alt for tidligt at tage stilling til et muligt VM i Rusland og Kina. men at Kina og Rusland går sammen om et bud er et signal fra Kina til den olympiske bevægelse, IOC, om, at Kina ikke har tænkt sig at boykotte Vladimir Putin. Det fortæller international chef i Play the Game, Jens Sejer Andersen, der arbejder for at fremme demokrati, gennemsigtighed og ytringsfrihed i sport.

- Det stemmer overens med den tilbageholdne linje, som Kinas regering har ført siden invasionen. Det at Kina omtaler det nu, forstærker Kinas signal om, at man har tænkt sig at holde Rusland inde i varmen. Også i idræt, siger Jens Sejer Andersen.