Total rødhvid-triumf ved prisuddeling: Verdens bedste kommer fra Danmark, Danmark, Danmark og... Danmark

Håndboldfans har de seneste tre uger stemt fire danskere til tops i kåringen af verdens bedste spillere og -trænere.

(Foto: © Liselotte Sabroe og Bernadett Szabo/Reuters © Scanpix. Collage: Maria Eriksen Volthers)

Det er Danmark mod resten af verden. Og selvom det kan lyde som feje hold, er det et opgør, vi i Danmark har talent nok til at vinde. I hvert fald, hvis det skal afgøres på håndboldbanen.

Dansk håndbold gjorde mandag rent bord, da samtlige fire kåringer af verdens bedste håndboldspillere og -trænere blev vundet af danskere.

Niklas Landin, Sandra Toft, Nikolaj Jacobsen og Jesper Jensen er alle blevet tildelt titlen som verdens bedste anno 2021. Henholdsvis som verdens bedste mandlige og kvindelige spiller samt verdens bedste træner i herrer- og kvindehåndbold.

Det Internationale Håndboldforbund, som står for kåringen, havde nomieret fem personer i hver af de fire kategorier. Og i alle kategorierne blev vinderen dansk.

Det er håndboldfans fra alle kontinenter og mindst 33 lande, der ifølge IHF har stemt danskerne til tops i de seneste tre uger.

Verdens bedste herrerspiller: Niklas Landin

Niklas Landin er verdens bedste mandlige håndboldspiller for andet år i træk. (Foto: © BERNADETT SZABO, Ritzau Scanpix)

THW Kiel-målmanden Niklas Landin blev kåret som årets mandlige spiller. Det er andet år i træk, at han snupper den pris. Det er første gang, at den samme spiller vinder prisen to år i træk på herresiden.

Og det understreger bare, hvor dominerende Niklas Landin er, siger DR Sportens håndboldekspert Lars Krogh Jeppesen.

- Niklas Landin er en utrolig målmand med stor autoritet, som igen og igen leverer indsatsen. Og igen og igen er med til at definere, om Danmark vinder eller taber. Han er frygtindgydende, han er sådan en, modstanderholdene er bange for. Og når det er, at du er bange for en målvogter, så har du det med at overplacere dine skud.

Også DR Sportens håndboldekspert Helle Thomsen er glad for, at hun aldrig har skulle forsøge at score på Niklas Landin.

- Han er bare den bedste af dem alle sammen. Jeg er glad for, at jeg ikke skal skyde på ham. Du hører også alle hele tiden sige, at han er den bedste. Også de store stjerner ude i verden siger det.

Den danske målvogter vandt blandt andet prisen for sit fremragende landsholdsår, hvor det blev til VM-guld og OL-sølv, ligesom han blev kåret til årets målmand i Chmapions League for sin klub THW Kiel.

Niklas Landin modtog 24,12 procent af stemmerne, og han var derfor kun et mulehår foran svenske Jim Gottfridsson med 23,87 procent af stemmerne.

Verdens bedste kvindespiller: Sandra Toft

Sandra Toft er verdens bedste kvindelige håndboldspiller, som den første dansker i 25 år. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Målvogteren Sandra Toft fra Brest vandt prisen som årets bedste kvindelige håndboldspiller.

Dermed følger Sandra Toft i fodsporene på Anja Andersen, der vandt prisen i 1997 som den seneste danske spiller.

Kåringen kommer på baggrund af en opadgående kurve, der har varet i flere år, siger Lars Krogh Jeppesen.

- Der er en enorm respekt for Sandra Toft og hendes præstationer i hele den kvindelige håndboldverden.

- For mig er der sket en opbygning igennem mange år, hvor Sandra Toft trods Danmarks manglende medaljer igen og igen har sat en streg under, hvor dygtig en målvogter hun er.

Samme holdning har Helle Thomsen.

- Sandra Toft har været god i mange år, men hun har bare vokset sig større og større. Jeg kan huske, da jeg var assistent i Holstebro, og hun kom til som 18-årig. Siden da er det bare gået én vej, og det er opad.

Sandra Toft fik 30,96 procent af stemmerne, og bliver dermed den kun anden målmand i historien til at vinde prisen. Første og hidtil eneste gang, det før var sket, var i 2001, hvor norske Cecilie Leganger vandt.

Verdens bedste træner i herrehåndbold: Nikolaj Jacobsen

Nikolaj Jacobsen har efterhånden gjort danske finaler til en vanesag. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Nikolaj Jacobsen blev årets træner i 2021, efter at han førte Danmark til VM-titlen i januar 2021 for anden gang i træk. Det blev senere samme år til OL-sølv i Tokyo i de udsatte sommerlege.

Nikolaj Jacobsen vandt med 51,2 procent af stemmerne. Ingen var derfor i nærheden af den danske herrelandstræner, og det er forståeligt, siger Lars Krogh Jeppesen.

- Der hersker ikke nogen tvivl om, at Nikolaj Jacobsen er den stærkeste træner i øjeblikket. Uanset hvem han sætter på banen, så får han oftest det meste ud af sine spillere, fordi han har et meget, meget klart spilkoncept.

Samtidig formår han at integrere de nye spillere på landsholdet, uden det skaber den mindste usikkerhed på banen, siger Helle Thomsen.

- På et par år har han forvandlet landsholdet til at være et hold, man regner med hver gang, der er et mesterskab. Men han har også formået at få nye spillere med, så det ikke bare er de rutinerede, der spiller hele tiden, forklarer hun.

Verdens bedste træner i kvindehåndbold: Jesper Jensen

Jesper Jensen er både træner for Team Esbjerg og for det danske kvindelandshold. Nu kan han også kalde sig verdens bedste. (Foto: © Unknown, Ritzau Scanpix)

Hos kvinderne blev Jesper Jensen kåret som årets træner sidste år, efter at håndboldkvinderne vandt bronze ved VM i december.

En medalje, der har understreget, hvor Jesper Jensen er ved at tage landsholdet hen med sit stærke trænerarbejde, forklarer Lars Krogh Jeppesen.

- Han er arkitekten bag genrejsningen af det danske kvindelandshold, og det har været en fornøjelse at følge. De har fået et meget skarpere koncept, og han har givet landsholdet troen på egne evner. Det hele kulminerede med en bronzemedalje ved VM. Han har virkelig bevist sit værd, og han er ved at forløse det kæmpepotentiale, der er på landsholdet.

Det understreges af, at landsholdet på kort tid er blevet et hold, der kan slå alle, siger Helle Thomsen.

- Jesper Jensen har jo forvandlet landsholdet til et hold, som de bedste af de bedste skal passe på, og han har vist, at Danmark hører til i toppen. Og så har han også præsteret supergodt med Esbjerg. Der venter et par rigtig spændende år med ham ved roret for landsholdet.

Jesper Jensen vandt med 35,4 procent af stemmerne.