Strandhåndbold fjerner omstridt bikiniregel, men der er stadig forskel på mænd og kvinder

Kvindelige strandhåndboldspillere er efter nytår ikke længere tvunget til at spille i bikini.

Det omdiskuterede krav om bikini i strandhåndbold er blevet fjernet. (Foto: TOMASZ WASZCZUK)

Reglerne for påklædning i strandhåndbold har længe været heftigt debatteret.

Men fra årsskiftet er det ikke længere et krav, at de kvindelige hold skal spille i bikini. Det Internationale Håndboldforbund (IHF) har opdateret reglerne for afvikling af strandhåndboldkampe, og her fremgår det, at kvinderne nu, ligesom mænd, kan spille i shorts og tanktop.

Der er dog bare det lille men i regelsættet: Kvindernes påklædning skal være tætsiddende modsat mændenes, som der ikke stilles den slags krav til.

En af dem, der efter årsskiftet kan skifte bikinien ud med en ny strandhåndbold-uniform er Melanie Fuglsbjerg, der spiller på det danske landshold.

- Jeg vælger at være positivt stemt. Jeg fornemmer, at tingene kan tage lang tid. Så at der er blevet lagt et pres på (IHF, red.) hen over sommeren, og der er flere nationer, der er gået sammen og at det nu er blevet ændret, det er et kæmpe skridt i den rigtige retning, siger Melanie Fuglsbjerg.

  • Hidtil har kvindernes uniform set sådan ud. Det bliver dog ændret fra årsskiftet. (Foto: Uros Hocevar/kolektiff/EHF © Uros Hocevar / kolektiffimages)
  • Herrernes ser sådan ud. (Foto: TOMASZ WASZCZUK)
1 / 2

Melanie Fuglsbjerg forklarer, at hun anskuer regelændringen fra to perspektiver. Rent praktisk foretrækker hun en tætsiddende dragt, når hun spiller strandhåndbold. Men det bør reglerne ikke diktere, at hun skal i spille i.

- Fra spillerperspektivet er det rart, at det sidder tæt, fordi havde man løst tøj på, så havde man sand overalt. Så helt praktisk, kan jeg godt se formålet med, at det sidder tæt. Men at det skal være nogen, der bestemmer, om det skal det eller ej, det er der, man kan tale om, om det er nødvendigt, siger Melanie Fuglsbjerg.

Mens det er et skridt i den rigtige retning, at bikinikravet fjernes fra nytår, så ser Melanie Fuglsbjerg ikke kampen stoppe her.

- Om der er nogen, der skal bestemme, om dragten skal sidde tæt eller ej, det er der, hvor diskussionen vil fortsætte. Nationerne vil kæmpe for, at der er et frit valg, siger hun.

Det danske kvindelandshold i strandhåndbold vandt EM-guld i 2019. Her ses landsholdet ved World Beach Games i 2019, som Danmark vandt. (Foto: {byline} via www.imago-images.de © imago images/Xinhua)

Vil hellere snakke om sport

Egentlig ville Melanie Fuglsbjerg allerhelst snakke om strandhåndbold som sportsgren, frem for at snakke om påklædningen.

- Jeg var rigtig ked af det efter EM, at vores sportslige præstation nærmest gik i glemmebogen, for det eneste, det kom til at handle om, var uniformen. Det satte selvfølgelig det hele i perspektiv, for det viste, hvor stort et emne uniformen var.

Norges strandhåndboldlandshold blev i sommer tildelt en bøde på 150 euro pr. spiller for at spille i dragten på billedet. Dragten var i strid med bikini-reglerne. (Foto: ABACA © ABACA)

I september gik regeringen ind i debatten, og det lød at man skulle tro, at kravet 'hørte et andet århundrede til' fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Derfor glæder det hende også, at reglen nu er blevet ændret.

- Det er et skridt i den rigtige retning. Men jeg noterer mig, at der stadig er forskel - også efter de her nye regler - på kravene til mænd og kvinder.

- Så der er stadig plads til yderligere forbedring, siger Ane Halsboe-Jørgensen til Ritzau.

Samme melding kommer fra formanden i Dansk Håndbold Forbund (DHF), Morten Stig Christensen, der også er glad for at tage et skridt i den rigtige retning, men ligeledes undrer sig over, at der skal gøres forskel på mænd og kvinder.

- Så der er fortsat plads til forbedringer, og det vil vi blive ved med at arbejde for. Men lige nu vil jeg hylde, at vi er nået hertil, siger DHF-formanden til Ritzau.

Facebook
Twitter