'A hva! Skal vi spille med den her?': U18-landsholdet tester harpiksløs bold ved VM

De danske håndboldtalenter synes ikke, at den harpiksløse bold mindsker kampenes niveau.

Sara Teljigovic Ibranovic (2), der til daglig spiller i Ajax København, i aktion mod Portugal med den harpiksløse bold i hånden. (Foto: International Handball Federation)

Håndbold og harpiks har nærmest altid hængt uløseligt sammen som...Ja, en håndbold fedtet ind i harpiks.

Men hvis det står til det internationale håndboldforbund, IHF, så skal det snart være slut.

I disse dage finder U18 VM for kvinder sted i Nordmakedonien, og her spilles kampene med en harpiksløs bold.

- Det er lidt ligesom at spille U12 igen, fortæller stregspilleren fra Skanderborg Håndbold Filippa Nedovic Larsen, med henvisning til, at man i U12 spiller uden harpiks.

Bolden, der bliver brugt til VM, er en smule mindre end normalt, fordi den skal være nemmere at holde om. Samtidig er den lavet i et materiale, der klistrer til hånden, selvom spillerne skulle få svedige hænder.

Selvom det er første gang, at bolden bruges ved en turnerning, så synes de danske spillere ikke, at det er gået ud over spillets niveau.

- Da vi fik at vide første gang, at vi skulle spille med bolden, tænkte vi, ”A hva! Skal vi spille med den her bold?” Men vi har været gode til at tage det med oprejst pande. Vi blev enige om at tage det positivt. Hvis først vi talte det ned, ville det blive rigtig træls, fortæller bagspilleren Laura Borg Thestrup.

- Der er måske lidt flere tekniske fejl end normalt, men jeg synes, vi er kommet godt efter det. Vi har lige skulle vænne os til den, men nu synes jeg ikke, at spillet lider under det, fortæller Filippa Nedovic Larsen.

De spektakulære detaljer udebliver

Holdspillet flyder. I hvert fald for danskerne, der tirsdag vandt deres tredje kamp ud af tre mulige ved turneringen med 33-25 over Portugal. Dermed går danskerne videre fra det indledende gruppespil som nummer 1.

På den baggrund er der ikke de store klager til den nye bold, selvom de danske talenter savner harpiksen på et bestemt punkt.

- Jeg er klart fan af harpiks, fordi jeg godt kan lide at lave skruebolde. Det er langt sværere at lave sådanne detaljer, men jeg synes også, at det er fedt at prøve bolden. Det tvinger en til at koncentrere sig endnu mere om teknikken, siger Filippa Nedovic Larsen, inden Laura Borg Thestrup supplerer.

- Det er sværere at give bolden spin, fordi man skal bruge flere fingerkræfter for at klemme om bolden. På den måde er det tekniske niveau højere.

Synes I ikke, at det er useriøst, at IHF vil teste en bold af på en VM-slutrunde? Det største I har prøvet indenfor håndbold indtil nu.

- Nej, jeg ser det mere som en sjov udfordring. Det er sjovt at prøve at spille med bolden, fordi det kræver mere af os. Det bliver en del af den store oplevelse, det er, at være til VM, fortæller Filippa Nedovic Larsen.

Harpiks sviner og er usundt

Ved VM i kvindehåndbold 2017 fortalte IHFs præsident, Hassan Moustafa, til TV 2 Sport, at de arbejdede på den harpiksløse bold, da det klistrede materiale svinede mange håndboldhaller til og generelt er usundt.

- Problemet handler om bolden. Hvis du ser efter en kamp, kan du se, at der er harpiks overalt. Det er også usundt, da det er et kemikalie. Det vil være farligt, hvis du putter din hånd i øjet. Vi kan heller ikke lide, at der er afbrydelser i kampene på grund af harpiks, der sidder fast i gulvet, sagde han.

Nu er første test af en harpiksfri bold så i fuld gang, og selvom spillerne er optimistiske på boldens vegne, så foretrækker de stadig harpiks. Det tror Laura Borg Thestrup, der har spillet kampe med ligaholdet i Skanderborg Håndbold, også, at hendes ældre medspillere gør.

- Generelt vil de ældre nok se rimelig skeptisk på bolden. De har haft en helt liv med harpiks, hvor det kun er fire-fem år siden, at vi spillede uden harpiks, fortæller den unge bagspiller.

Danskerne går nu videre til et nyt gruppespil ved VM. Her spiller de første kamp onsdag mod Kroatien.