VIDEO Sidst Danmark triumferede mod Norge

Norge har udviklet sig til lidt af en skrækmodstander for Danmark, der ikke har slået dem i en betydende kamp siden EM-finalen i 2002.

Der har altid været en stærk rivalisering mellem de danske og norske håndboldkvinder, der har mødt hinanden et utal af gange i finaler ved både EM-, VM- og OL-slutrunder. En rivalisering der desværre for det danske håndboldpublikum er blevet en kende ensidigt, når der er noget på spil.   

I 10 gyldne år fra 1994 til 2002 var det danske landshold dominerende med to sæt VM-guldmedaljer, fire EM-guldmedaljer og tre sæt OL-guldmedaljer, og Norge fik som regel klø, når det gjaldt.

Norge tager over

Efterfølgende er der blevet længere mellem de store triumfer for de danske kvinder, der har måttet se magten glide dem af hænde og mod nord, hvor Norge tog over og begyndte at høste guld med lige så stor regelmæssighed.

De norske kvinder har siden 2002 vundet fire gange EM-guld, en gang VM-guld og to sæt medaljer af den fineste karat ved OL-slutrunderne 2008 og 2012.

De indbyrdes opgør mellem de to mandskaber i betydende slutrundekampe har siden den danske triumf ved EM i 2002 dog udviklet sig til en noget ensidig affære med lutter nederlag til Danmark.

Dansk skrækmodstander

Fem gange har de to mandskaber stået over for hinanden, og kort fortalt kan man sige, at nordmændene igennem de sidste 10 år har fået sejr, når de havde brug for det.

Den ene gang det faktisk lykkedes Jan Pytlicks tropper at hive en sejr hjem, var nemlig ved sidste EM-slutrunde i 2012.

Slutresultatet lød på 35-33 i dansk favør, men tæller alligevel ikke i denne sammenhæng, da kampen var betydningsløs i og med at nordmændene allerede havde sikret sig førstepladsen i mellemrunden, mens danskerne skulle bruge en sejr for sikre sig deltagelse til kampen om femtepladsen.

Indbyrdes slutrundeopgør siden 2004

·          Danmark – Norge 25-27 (EM 2004, finalen)

·          Danmark - Norge 19-31 (EM 2008, hovedrunde)

·          Danmark – Norge 19-29 (EM 2010, semifinale)

·          Danmark – Norge 35-33 (EM 2012, mellemrunde)

·          Danmark – Norge   23-24 (OL 2012, gruppespil)

Også ved denne slutrunde ligner nordmændene et hold, som danskerne kan slå sig på. De er i hvert fald kommet bedre fra start med to overbevisende sejre.

I den ene blev Rumænien besejret med 13 mål. En modstander der som bekendt voldte Danmark nogle flere problemer og endte uafgjort efter en dansk scoring i sidste sekund.

Seneste møde

Selvom de norske håndboldspillere har udviklet sig til lidt af en skrækmodstander for Danmark, så kan vi måske finde lidt trøst i det seneste opgør mellem de to hold.

Godt nok var der ikke tale om en slutrunde, men et noget mindre prestigiøst Golden League-stævne som Danmark vandt efter en overbevisende 24-21-sejr i finalen mod netop Norge.

Selvom man altså skal bladre 12 år tilbage i historiebøgerne, så kan man jo glæde sig over minderne fra den gang det sidst lykkedes de danske kvinder at slå nordmændene i en betydende slutrundekamp.

EM-GULD TIL DANMARK - Tusinder af mennesker stimlede sammen på Rådhuspladsen i Århus for at hylde de danske guldvindere ved EM i håndbold for kvinder. (© Scanpix)

Dengang i 2002 blev det til en finalesejr på 25-22, og de glade billeder ligger i playeren øverst i artiklen.   

Kampen mod Norge spilles i aften kl. 20.30, og du kan følge den live i radioen på P3 og dr.dk/sporten.

 

Facebook
Twitter