32-årige Øris bliver slutrunde-debutant ved VM: 'Jeg havde fuldstændig afskrevet landsholdet'

Nikolaj Øris' drøm om en slutrunde er nu opfyldt i en sen alder. Men vejen dertil har bestemt ikke været ligetil.

(Foto: John Randeris © Scanpix)

Den 12. januar 2016 står klart i Nikolaj Øris’ erindring.

For den dag fik han det frygtede besked fra den daværende landstræner Gudmundur Gudmundsson. Han var blevet frasorteret som den sidste spiller til EM i Polen.

29 år og med et overbelastet knæ, som han havde presset i de seneste måneder for at blive klar til sin første slutrunde i karrieren.

- Det var en af de største nedture i min karriere. Lige der afskrev jeg drømmen om at spille for landsholdet ved et EM eller VM. På få uger gik jeg fra at føle, at jeg var så sindssygt tæt på at komme med og så til at tænke, at det aldrig kommer til at ske, siger BSV-spilleren, der efterfølgende endte med sidde ude i et halvt år på grund af knæproblemer.

- Der var ikke mange lyspunkter i hverdagen på det tidspunkt, og det tog mig lang tid at komme op igen.

Landsholdet fylder ikke meget

Men det kom til at ske, for fortællingen ender lykkeligt, da højrebacken overvinder nedturen og som bekendt bliver udtaget til denne måneds VM-slutrunde.

Det comeback vender vi tilbage til.

For i starten af Øris’ karriere var det ikke landsholdsdrømmen, der fyldte allermest. Han blev godt nok udtaget til ungdomslandsholdene i de spæde år og viste, at han havde et talent.

Men efterfølgende var niveauet ikke til, at fans og eksperter nævnte hans navn i landsholdssammenhæng. Det var dog ikke et issue for ham, og i stedet nød han at præstere for sin hjerteklub Bjerringbro-Silkeborg.

- Jeg tog det meget afslappet, for jeg havde ikke en decideret karriereplan. Jeg hyggede mig med håndbold i BSV – det var der, jeg allerhelst ville være. Det var lysten, der drev det for mig, siger han.

Højt niveau bærer frugt

Men da han er i midten af 20’erne begynder ambitionerne og drømmene alligevel at titte frem i Øris’ bevidsthed. Det kunne da være sjovt at måle sig med de allerbedste, tænker han. At spille landskampe er jo det største, man kan opnå som håndboldspiller.

Samtidigt får han Peter Bredsdorff Larsen som træner i BSV, der begynder at arbejde med ham mentalt og spillemæssigt.

- Fokusér ikke så meget på, hvad du ikke kan. I stedet skal du blive bedre til det, du allerede er god til, siger den erfarne træner til ham.

Det mantra gør, at Øris begynder at løfte sit spil – og i og med han også holder skaderne på et minimum, begynder præstationerne at give genlyd i håndbold-Danmark. I 2015 sker det så: Han får debut på A-landsholdet som 28-årig i en EM-kvalifikationskamp.

Salgsdato overskredet

Otte måneder senere rammer han dog muren, da han som bekendt bliver sorteper i kampen om en billet til EM i Polen. Og efter den korte optur, lægger han landsholdsdrømmen på hylden.

- Jeg begynder at nærme mig de 30 år, og jeg har et knæ, som ikke har det godt. Jeg slukker simpelthen for de tanker, og prøver i stedet at få noget humør på i hverdagen, så jeg kan præstere for min klub igen, siger han.

Nikolaj Øris forsøger at lægge landsholdstankerne bag sig. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Efter et halvt år i kulkælderen sker der dog noget. Humøret og knæet bliver bedre, og Nikolaj Øris begynder igen at vise et niveau, der berettiger til mere end ligakampe i den danske række. Men han tør ikke gøre sig forhåbninger om landsholdet. Han er bange for at blive skuffet igen.

Samtidig er der yngre kræfter, der begynder at vise sig frem, og som der er mere perspektiv i. Salgsdatoen for ham er nok overskredet, tænker han.

Drømmen går i opfyldelse

Men han bliver ved med at præstere på højt niveau to sæsoner i træk, og da landsholdets faste højre back Kasper Søndergaard siger farvel og tak til rødt og hvidt, begynder Øris at komme på andre tanker.

Niveauet er blevet bedre og bedre, og efter at have afskrevet landsholdet i starten af sit comeback, begynder håbet om en ny slutrunde-chance at leve i ham.

Og denne gang bliver han ikke skuffet. Han er tilbage i landsholdsvarmen igen i løbet af 2018, og da landstræner Nikolaj Jacobsen skal udtage truppen til VM i Danmark, trækker Nikolaj Øris ikke sorteper denne gang.

- Det er svært at beskrive, hvor stort det er. Jeg har virkelig været nervøs op til, og flere gange har jeg gennemgået truppen og spillerne i mit hoved. Hvordan passede jeg ind? Kan det blive min tur denne gang? Jeg har nok været ret fraværende rent mentalt den seneste tid, hvis du spørger min kæreste, siger han.

Nikolaj Øris ser frem til at få en større rolle end forventet ved sin første slutrunde i karrieren. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Kæresten kan nu vænne sig til, at Øris er fraværende rent fysisk den kommende måned, hvor højrebacken til og med har fået en større rolle på holdet efter Niclas Kirkeløkkes skade.

Fordel at være 32 år

Et presbold at få som debutant, men i stedet for at ryste i bukserne, glæder Øris sig over at få en ordentlig chance for at præstere på landsholdet og vise sig frem.

- Jeg ligger ikke søvnløs om natten over det. Selvfølgelig kommer jeg i situationer, jeg ikke er vant til, men det gør mig nok gavn, at jeg får debut som 32-årig. Jeg havde nok reageret anderledes, hvis jeg stod i samme situation og var 10 år yngre, siger han.

- Det største pres kommer fra mig selv. For nu får jeg chancen for at bide mig fast på landsholdet. Ligegyldigt hvordan det går, så kan jeg ikke komme med undskyldninger om, at jeg ikke fik muligheden for at vise mig frem på den største scene. Det er aldrig for sent, og det er fedt. Jeg håber bestemt ikke, det bliver min sidste slutrunde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk