Bengan Boys forvandlede snus og bajere til et dynasti med svensk medaljerus

Det svenske herrelandshold sad på håndboldsporten i halvfemserne og høstede et hav af medaljer.

Artiklen blev første gang publiceret 11. januar på dr.dk/sporten.

I 1990 træder der en mand ind af døren hos et bettingselskab i London. Han har 1000 kroner i hånden, og for ham er der ikke nogen tvivl om, hvor de penge skal placeres. Sveriges herrer bliver verdensmestre i håndbold.

Ekspedienten kigger forundret på manden. Det er rigtig mange penge at lægge på et land, som ingen tror på til VM. De giver pengene 25 gange igen. Men pengene skal spilles.

Gambleren er nemlig Sveriges landstræner Bengt Johansson, og han er manden bag et af de bedste landsholdsdynastier i international håndboldhistorie – Bengan Boys.

Det er historien om et hold, hvor man ved hjælp af fantastisk talent og nogle af de bedste ledere formåede at eje håndboldverdenen i 12 år.

Når først de ramte dagen, så var det et landshold, som var umuligt at slå. DR Sportens håndboldekspert Lars Krogh Jeppesen mærkede det på egen krop, da han kom til det danske landshold i slutningen af 1990’erne.

- Det var et fantastisk håndboldhold, som var lig med nederlag, da jeg startede på landsholdet. Jeg kan huske den der fornemmelse, når man skulle møde Sverige. Der var ikke rigtig nogen, som troede på, at vi kunne vinde, forklarer han.

Det store gennembrud

Men sådan var der altså ikke nogen modstandere, der så på dem, da de gik indtil VM-slutrunden i det gamle Tjekkoslovakiet i 1990. Men med flot spil hentede Sverige sejre mod stærke lande som Ungarn og de tjekkoslovakiske vært, og pludselig var det undertippede hold i finalen.

Thomas Ladegaard er forfatter til bogen ’Håndboldens legender’ og har fulgt sporten tæt i mange år. Han tænker tilbage på VM i 1990 med et bankende hjerte.

Den svenske landstræner Bengt Johansson, som "Bengan Boys" er opkaldt efter. (Foto: POULSEN LARS)

- Det absolut største højdepunkt for Bengan Boys var i 1990. Det er en af de største overraskelser, og efter min mening er det også en af de bedste VM-finaler og håndboldkampe, der nogensinde er blevet spillet, forklarer Thomas Ladegaard.

- Sovjetunionen var på daværende tidspunkt i opløsning som nation, men som håndboldhold havde de måske det bedste hold nogensinde for landet. De havde blæst alle af banen, siger han.

Svenskerne var derimod et uerfarent hold, hvor langt størsteparten af spillerne stadig spillede i den hjemlige liga.

- Men Bengan Boys spillede deres livs kamp, og i svensk idrætshistorie kalder man også det her for miraklet i Prag. På tv sad kommentatorerne og græd, og det er jo også det helt store gennembrud for Sverige. Alt går op i en større enhed i den finale, forklarer Thomas Ladegaard.

Det var startskuddet til et utal af kæmpe kampe mellem det senere Rusland og Sverige op gennem halvfemserne.

Før deres tid i taktik og professionalisme

1990’erne var generelt en guldalder for svensk sport. De havde nogle af de bedste spillere i tennis og bordtennis, de var verdensmestre i ishockey, og herrelandsholdet i fodbold tog til VM i USA og vandt bronze. Alligevel var forventningen om en medalje størst omkring håndboldherrerne.

- Det var et kollektiv, hvor der var plads til store enere, men det var holdet, som vandt sammen, forklarer Thomas Ladegaard.

Taktisk var Bengt Johansson også et godt stykke foran sine konkurrenter, hvilket gjorde, at holdet leverede ting, som ikke var set før.

- Det var Bengt Johansson, der havde en playbook, som var fyldt med kombinationer. Det var den meget styrede og strukturerede måde at gå til det på, forklarer Thomas Ladegaard.

- Men så var der også en anden stil. De var mere inspirerede af den jugoslaviske håndboldskole. Der har du mere af den kreative og anarkistiske tilgang til sporten, siger han.

-Når de to tilgange gik op i en højere enhed hos Bengan Boys, så var det, at de blev de bedste i verden. Strukturen blandet op med den store kreativitet, lyder det fra forfatteren.

I Danmark har man ”de glade fodbold-80’ere” med Elkjær, Arnesen og Laudrup, og det er ikke helt forkert, at sammenligne den succes med den succes, som svenskerne havde på håndboldbanen i 90’erne.

- De havde selvfølgelig en forkærlighed for at tage snus og drikke bajere, men de var også utrolig professionelle, forklarer Lars Krogh Jeppesen.

Profil efter profil

Og så havde det svenske landshold nogle af de bedste spillere nogensinde i håndbold med Magnus Wislander og Stefan Lövgren. Men det stopper ikke ved de to. Magnus Andersson, Ola Lindgren, Staffan Olsson og så senere Ljubomir Vranjes havde alle perioder, hvor de viste verdensklasse, og så har vi endda ikke nævnt de svenske målvogtere endnu.

- To af mine største idoler var de to keepere i Mats Olsson og Tomas Svensson. Deres redningsprocent var vildt høj, og når den ene ikke leverede, så tog den anden bare over, forklarer Lars Krogh Jeppesen.

Men der var ingen større end Magnus Wislander. Ved årtusindeskiftet blev han også kåret til den bedste håndboldspiller i det sidste årtusinde.

- Magnus Wislander var igennem hele den her periode omdrejningspunktet på holdet. Han var en stor håndboldhjerne, som først var playmaker, og senere blev han en af verdens bedste stregspillere, siger Thomas Ladegaard.

Et kæmpe medaljehav

Efter guldmedaljen i 1990 begynder det svenske dynasti. Medaljerne bliver høstet på samlebånd. Sverige er holdet, som alle vil slå, men opgaven er for stor for de fleste modstandere. De næste 13 muligheder giver 12 medaljer til Bengan Boys.

Specielt ved EM er Sverige uovervindelige med fire guldmedaljer ud af fem mulige. Ved VM er Sverige også med fremme, men ofte er rivalerne Rusland i vejen for en gentagelse af 1990-triumfen.

Ved VM i 1999 i Egypten står de to håndboldstormagter igen over for hinanden. Det lugter endnu engang af, at Rusland bliver de store, men en formidabel 2. halvleg med Stefan Lövgren i spidsen sikrer det andet svenske verdensmesterskab inden for ti år.

Han var også i spidsen for de blå-gule, da de på hjemmebane i 2002 skulle forsøge at vinde EM-trofæet for tredje gang i træk. Men der var begyndt at ske noget med Bengan Boys.

- For mig markerer det EM mere en overgang til, at der var ved at ske noget nyt i håndboldverden. Eksempelvis, at Danmark var på vej op. Det samme med Tyskland og Frankrig, forklarer Thomas Ladegaard.

Staffan Olsson og Markus Wislander fejrer deres andet VM-guld efter triumfen i 1999 i Egypten. (Foto: Patrick Hertzog)

Svenskerne vinder dog EM-finalen over Tyskland i sidste ende efter forlænget spilletid.

- Det var en stor triumf på hjemmebane, men der var også tydelige tegn på, at det hele var ved at ebbe lidt ud, forklarer Thomas Ladegaard.

En sand OL-forbandelse

Som årene gik med Bengan Boys i teten i håndboldsporten, blev det mere reglen end undtagelsen, at de svenske herrer tog hjem fra en slutrunde med metal. Det var også tilfældet ved OL, men det er alligevel også her, at skyggen på holdet trækker sig ind over.

OL 2000 i Sydney. Semifinale i herrehåndbold Sverige - Spanien 32 - 25. Andrej Tjepkin i kamp på stregen med Magnus Wislander. (Foto: Jens Dresling)

I 1992, 1996 og 2000 gik svenskerne alle gange hele vejen til finalen, men da de sidste sekunder løb ud, var det hver gang med de blå-gule som taberne. Tre gange sølvmedaljer.

Staffan Olsson med det ikonisk lange hår lovede sågar, at han ville klippe det, hvis holdet hentede OL-guld, men som måske er bekendt for mange, så har han stadig det lange hår den dag i dag.

- Jeg tror bestemt, at det gør ondt på dem, at det blev til tre sølvmedaljer. Men at det aldrig lykkedes dem gør næsten den her historie endnu smukkere. Der var ligesom noget, der endte med at blive lidt uopnåeligt, siger Thomas Ladegaard.

Det er ikke til at vide, om Bengt Johansson endnu engang har tænkt sig at finde sin pengepung frem og spille på Sverige som verdensmestre, men det er værd at overveje, at overraskelsen ville være markant mindre, hvis de vinder denne gang, end i 1990.