Historisk set: Sverige er håndboldkongerne af Skandinavien

De seneste år har Danmark domineret skandinavisk herrehåndbold, men tager vi et kig på historien, er Sverige klart det bedste hold i Norden.

Mikkel Hansen er et imponerende syn. Bare spørg den svenske landstræner, Staffan Olsson.

Når Danmark møder Sverige i aften ved VM i håndbold, er det storebror mod lillebror. Danmark som storebror, naturligvis, efter mange års succes for håndboldherrerne.

Men sådan har det ikke altid været. Vores svenske naboer har nemlig gennem lange perioder været en suveræn håndboldnation.

Mens især 1990'erne tilhørte svenskerne, rykkede Danmark for alvor i 00'erne. Et skifte kunne anes i 2002, hvor Danmark overraskende slog svenskerne med 27-26 i gruppespillet ved et EM, hvor Sverige fik guld og Danmark bronze.

Første guld

Allerede ved det første indendørs VM i håndbold kunne svenskerne træde op på det øverste trin af sejrsskamlen, da de slog Tyskland i VM-finalen tilbage i 1954.

Forinden havde der dog været afholdt en VM-turnering i håndbold i 1938. Spillet blev afholdt på en mark og gik meget passende under navnet: markhåndbold. Tyskerne vandt ganske suverænt VM-titlen i denne første VM-turnering, da de slog Schweiz med 23-0 i finalen.

Danmark deltog også i turneringen og noterede sig for en af de mere kuriøse rekorder i VM-sammenhæng, da vi tabte til de senere tiders så suveræne svenskere. Danmark scorede nemlig kun én gang, hvilket stadig er det næstlaveste antal, som et hold nogensinde har scoret i en VM-kamp - kun slået af Schweiz' 0 mål i VM-finalen. Sverige vandt i øvrigt kampen mod Danmark 2-1.

Svenskerne tabte senere VM’s første bronzekamp til Østrig med 5-4, og det blev derfor ikke til noget skandinavisk håndboldmetal før 2. verdenskrig.

Suveræne svenskere efter krigen

Efter 2. verdenskrig rykkede håndboldspillet indenfor, og svenskerne følte sig åbenlyst bedre tilpas i hallen end på marken.

De to første VM-slutrunder i henholdsvis 1954 og 1958 blev nemlig vundet af vores skandinaviske naboer, mens det også blev til medaljer i de to efterfølgende VM-slutrunder.

Vi skal derfor helt frem til 1967, før svenskerne for første gang måtte forlade et VM i herrehåndbold uden at få medaljer med hjem. Samme år, som Danmark høstede deres første medaljer nogensinde, efter et finalenederlag på 14-11 til Tjekkoslovakiet. De danske stjerner hed dengang blandt andet Jørgen Vodsgaard og Verner Gaard og ikke mindst Erik Holst.

Det danske hold, der sikrede Danmark VM sølv i 1967. Slutrunden blev afholdt i Sverige. (Foto: ukendt © Scanpix)

Efter den skuffende slutrunde på hjemmebane i 1967, hvor Sverige blev basket ud allerede i kvartfinalen, gik der længe, før svenskerne igen kunne fejre håndboldsucces på herresiden.

Da den svenske succes endelig kom igen, så kom den til gengæld med så stor en fart, at håndboldverdenen sjældent har set mage.

De gyldne 90’ere

Hverken Sverige eller Danmark vandt medaljer gennem 70’erne og 80’erne, hvor Danmark opnåede tre fjerdepladser, som deres bedste resultater.

Men så skete der noget. Den svenske legende Bengt Johansson og Magnus Wislander tog håndbolden i hånden i 1990 og efter en helt sublim VM-finale, blev favoritterne fra Sovjetunionen slået med 27-23 i en finale, der af mange håndboldfanatikere huskes som en af de bedste, der nogensinde er spillet.

Den nuværende svenske landstræner, Staffan Olsson (øverst), var med til at vinde EM guld til Sverige i 2000. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Og hold så godt fast. For nu havde svenskerne fundet håndboldopskriften, der virkede.

Det blev til tre OL-sølvmedaljer i 1992, 1996 og 2000, mens det blev til VM bronze i 1993 og 1995, VM-sølv i 1997, VM guld i 1999 og VM sølv i 2001. Det var dog til EM, at svenskerne var mest suveræne, da de blev europamestre i både 1994, 1998, 2000 og 2002.

I en periode på 12 år fra 1990 til 2002 hentede svenskerne imponerende 13 medaljer i alle slutrunder. Til sammenligning fik Danmark én medalje i samme periode, da det blev til EM bronze i 2002.

Heldigvis er lykken vendt lidt igen, og op gennem 00’erne er det som bekendt gået lidt bedre for danskerne, hvor det blandt andet er blevet til EM guld i både 2008 og 2012, EM-sølv i 2014, mens det også er blevet til VM sølv i 2011 og 2013 samt OL-guld i 2016 i Rio.

Sveriges bedste resultat siden 2002 er en OL sølvmedalje ved legene i London i 2012, og det virker for første gang i historien til, at Danmark har et kontinuerligt overtag i forhold til vores evige svenske rivaler.

Tre af de seneste fire kampe mod svenskerne er faldet ud til Danmarks fordel, og lad os bare få lavet den statistik om til fire ud af fem i aften.

Danmark tørner sammen Sverige i aften klokken 20.45. Du kan se kampen på TV2 og høre den på LIGA på P3.

Facebook
Twitter