Manden bag VM-guld: ’Det er alt sammen Nikolaj Jacobsens værk’

Danmark vandt VM-guld, og hos spillerne og eksperterne er der ingen tvivl om, at Nikolaj Jacobsen spiller en stor rolle i triumfen.

Nikolaj Jacobsen løfter trofæet sammen med sin søn efter at have vundet VM på hjemmebane (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Nikolaj Jacobsen har ført det danske håndboldlandshold hele vejen til toppen.

VM-trofæet bliver i eftermiddag løftet på Rådshuspladsen i København, og guldrusen vil ingen ende tage, fordi Danmark har vundet den første VM-guldmedalje i herrehåndbold.

Det er blot anden gang, at Nikolaj Jacobsen står i spidsen som dansk landstræner under en slutrunde, men der har aldrig været tvivl om Nikolaj Jacobsens mission, som han selv udtrykker efter mellemrundekampen mod Egypten.

- Jeg vil bare gerne vinde, siger han.

Og det gjorde han. Misionen lykkedes.

I spidsen for Danmark står en mand, der ikke møder op for bare at være med. Nikolaj Jacobsen kommer for at vinde.

Nikolaj Jacobsen og Morten Olsen jubler efter VM-triumf i Herning (Foto: ANNEGRET HILSE © Scanpix)

Den perfekte slutrunde

DR Sportens håndboldekspert Lars Krogh Jeppesen har gennem hele slutrunden givet holdet karakterer, og Nikolaj Jakobsen har flere gange ramt topkarakteren 12 og fået rosende ord med på vejen.

- Han er skarp i sine beslutninger. Alt fungerede for landstræneren under slutrunden. Han var også blevet kåret til den bedste træner, hvis trænerne var en del af All Star-holdet, siger Lars Krogh Jeppesen.

På All Star-holdet finder vi danske spillere, da topscorer Mikkel Hansen blev kåret som MVP (red, mest værdifulde spiller.), Rasmus Lauge som playmaker og Niklas Landin som turneringens bedste målmand. Men hele triumfen er startet med rugbrødsarbejde af Nikolaj Jacobsen.

- Det er alt sammen Nikolaj Jacobsens værk, siger Lars Krogh Jeppesen.

Det var blandt andet VM på hjemmebane, der var årsagen til, at Nikolaj Jacobsen sagde ja til tjansen som Danmarks håndboldlandstræner. Han erstattede dengang Gudmundur Gudmundsson, der førte Danmark til en OL guldmedalje i Rio i 2016.

Mads Mensah og Nikolaj Jacobsen er tætte venner uden for håndboldbanen. Her krammer de, efter Danmarks finalesejr. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Stort taktisk overblik

Det er en flot historik, Nikolaj Jacobsen har.

148 landskampe som spiller, seks sæsoner på det absolut højeste niveau hos THW Kiel i Bundesligaen som spiller, tre sæsoner som træner for Aalborg Håndbold efterfulgt af det femte igangværende år hos det tyske tophold Rhein-Neckar Löwen. Sidst men ikke mindst to slutrunder som landstræner.

Det er noget spillerne respekterer, og det er også Nikolaj Jacobsens spiller- og trænererfaring, der har opbygget den gennemslagskraft, han har på landsholdet, fortæller DR’s håndboldekspert Camilla Andersen.

- Det betyder meget, at han selv har spillet på allerhøjeste niveau. Han har vundet spillernes tillid og respekt.

- Det er kun Mads Mensah, han er venner med privat. Men han er i øjenhøjde med alle spillerne. Han er helt sikkert en træner, der lytter rigtig meget til spillerne, så de respekterer ham. Det gælder også den anden vej rundt, fortæller Camilla Andersen.

De taktiske kompetencer har den tidligere landsholdskollega Ian Marko Fogh også bemærket.

- Nikolajs stærkeste kompetence er hans måde at læse spillet på, og så lave de omstillinger, som skal til. Det er ikke noget, man finder i en lærebog; det er noget, man får med erfaring.

Nikolaj Jakobsen sammen med VM-topscorer Mikkel Hansen efter deres sejr i finalen over Norge. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Også Bo Spellerberg, som har vundet EM-guld to gange, har kun rosende ord at fortælle om landstræneren.

- Han har en rigtig god spilforståelse. Han har et koncept, han holder fast i, og så får han det tilpasset til spillerne. Han går i dialog med spillerne, og jeg tror også, det er derfor, den danske målmandsduo for eksempel har fungeret så godt, fordi Nikolaj har trukket sig lidt tilbage og vist tillid, fortæller Bo Spellerberg.

Suvenrænt dansk landshold

Danmark viste suverænitet ved VM. Det blev understreget ved, at holdet vandt ti ud af ti kampe. I semifinalen og finalen endte det endda med storsejre på henholdsvis otte og ni mål.

Hans Lindberg har med sine 263 landskampe flest landskampe i benene på det danske landshold, og han ser Nikolaj Jacobsen som en exceptionel dygtig træner.

- Jeg er glad for, at jeg har nået at have ham som træner og nået at spille med ham. Først og fremmest er han helt vanvittig godt skruet sammen taktisk. Det er hans fortjeneste, at vi spiller, som vi gør.

- 95 procent af tiden spiller vi med ét enkelt spilsystem. Det har ingen af modstanderne kunne løse. Og ikke nok med det, så er han bare et rigtig godt menneske.

Følg hyldesten af de danske verdensmestre direkte fra klokken 15.30 på DR1 og dr.dk.

Facebook
Twitter